Wednesday, April 27, 2016

Jejak ke padang pasir di Saudi Arabia

20 Februari 2016
Jubail, Saudi Arabia

beautiful escape with family.

Jejak gurun padang pasir kali ini kami dan 5 keluarga bergabung. Sebelum jumaat umi bertungkus lumus menyiapkan ikan bakar utk hidangan petang itu. Menjadi kebiasaan utk memulakan aktiviti selepas solat jumaat untuk menghormati waktu sebulum azan dan seleps azan jumaat , kedengaran sayup khutbah jumaat yang aku samar untuk dengari. (kedai roti pun tutup - kedai supermarket lagi tutup, pernah pengalaman shopping sambil pintu depan dah tutup. lepas sembahyang baru buka balik acannee tuu 🤔🤔🤔 hehe )...

jam 1.30 ptg- kami berkumpul di stesen minyak. Perjalanan bermula dan sekitar 2 jam setengah kami mula hampiri one pit stop utk pilih tempat mana yang utk dipilih.

"waaaa tinggi nya yang ni! cantik!" tapi..... ada antara kereta tidak boleh meredah padang pasir, 4x4 boleh ler...sampai 2nd place -harap2lah ketua rombongan pilih yang ni, tidak juga dipilihnya. takpe, mungkin depan lagi ada tempat cantik. dan sememangnya view yang dipilih terakhirnya sungguh cantik antara yang cantik2 belaka disini.

nak masuk kawasan, tiba-tibaaa tetttt kereta walid lekat. haha, kami keluar dr kereta, walid reverse and vroom, nasib boleh gerak (mcm kita2 je yang sebab keter tak gerak :P) haha.

Sesampai kami set-up khemah da makan dan terus continue dgn bermacam aktiviti dilakukan bersama. Special thanks to my umis and HAKAK HAKAKs yang masak best- 󾇉󾓶 , 󾥰🐐 , 🌶󾇅,🌶󾥿 , nasi lomakkk, dan semua lah. very delicious!

الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الأَرْضَ فِرَاشاً وَالسَّمَاء بِنَاء وَأَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقاً لَّكُمْ فَلاَ تَجْعَلُواْ لِلّهِ أَندَاداً وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ(22)
22. Dialah yang telah menjadikan bumi sebagai hamparan bagi kalian dan langit sebagai atap, dan menurunkan air (hujan) dari langit, lalu Ia menumbuhkan dengan hujan itu segala jenis buah-buahan sebagai rezeki untuk kalian. Oleh karena itu, janganlah kalian menjadikan sekutu-sekutu bagi Allah padahal kalian mengetahui (bahwa tidak satupun dari para sekutu itu yang menciptakanmu dan memberikan rezeki kepadamu). - Albaqarah:22

Benar, hamparan bumi semakin kita explore semakin banyak yang kita tak tahu. Siangnya-30 celcius dan malam kami pulang-18celcius. Tanahnya rata, tepinya bukit tinggi dan selangnya ribut pasir dan budak2 nangis pasir masuk mata. Disitu pasir lembut halus, ditepi pasir keras dan bermacam lagi.

Terima kasih atas peluang , terima kasih atas ukhwah. moga ada next trip. TQ ALLAH  . hehe .

the viewL.O.V.E

sembahyang jumaat 

play slide


at night


No comments:

Post a Comment