Saturday, July 26, 2014

Raya - out of my mind

Musim raya datang lagi, alhamdulillah. Maka bergembiralah hati untuk menyambutnya, namun malang sekali kali ini aku sekali lagi terpaksa menempuh di tanah jarak jauh dari keluarga. Ya sungguh seksa kerana eidulfitiri kali ini tiada perancangan untuk berjauhan dengan keluarga sanak saudara. Perancangan aku yang merancang ingin pulang ke tanah air bulan 6 lalu terpaksa dikuburkan. Masih berbaki 3 minggu sebelum aku pulang dan raya termasuk dalam minggu tersebut. Minggu2 terakhir aku di bumi barakah ini. Sungguh perit tapi bernilai.

Hati kecil aku sangat sedih untuk berjauhan dari semua seisi yang ada di malaysia. Jauh juga disudut hati aku mengharapkan hikmah yang seribu datang dengan takdir hari hariku disini. Benarlah serapi mana pun rancangan yang disusun, tiada boleh tandingannya dengan perancangan allah yang maha kuasa. Lalu, disitulah letaknya penerimaan diri yang banyak membawa kita menilai sejauh mana kuasa kita tiada tandingannya dengan kuasa allah yang maha kholiq. 

Ya, kitalah yang kena kuatkan diri. Moga jauhku dari keluarga sanak saudara tercinta mendekat aku dengan maha pencipta. Tuhan masih ingin mentarbiah dirimu , mengenal tuhan meesakan nya mendekatkan dengan keindahan hidup disini. 

No comments:

Post a Comment