Wednesday, May 28, 2014

Sulaman kehidupan

Asyik kali kadang kita terlepas luah, mengeluh kemari, pening memikirkan nasib aturan yang kadang tidak boleh diterima dek jiwa lemah kita. Lantas sedikit cemuhan itu melunturkan semangat pengembaraan kehidupan ini.

Jiwaku,
Ingatlah saat kau berduka pasti sesuatu yang indah mahu dipersembahkan buatmu, yang pasti dirimu haruslah tetap kuat dan tegar hadapi segala ujian serta tribulasi sementara ini.

Lihatlah, kisah ibu dan anak yang sedang menyulam kehidupan bersama. Suatu petang, si ibu sedang asyik menyulam kain sedang si anak pula ralik bermain di suatu sudut hujung sana. Datang si anak, "ibu2, ibu buat apa itu?" Ibunya menjawab: "ibu sedang menyulam kain ni, anak pergi la main dulu" ,lantas anaknya bergerak kembali bermain dan beberapa minit kemudian datang kembali pada si ibunya sambil menyoalkan "ibu2, ibu sulam ape ni? Adek tengok buruk je", kemudian si ibu membalas, "ibu tengah menyulam kain la, adik pergi maen dulu, ibu nak buat kerja ibu sekejap ye". 

Sulaman ibu semakin sempurna dan akhirnya sudah siap sempurna, ibu pun memanggil si anaknya "adek2,mari dekat ibu, tengok sulaman ni". Datang si anak dengan terpegunnya dia berkata, "wah, cantiknyaaaa ibu! Ade bunga, ade burung, ada pokok, ade rumah . Adek suka mak, tapi ibu, kenapa tadi adik tengok tak cantik pun ibu sulam? " tepacul satu soalan yang bertandang dalam kotak fikirannya si anak kecil ini.

Ibu dengan tenang nya menjawab: "adik, tadi adik lihat dari sudut bawah, sekarang adik lihat sulaman ibu ini daripada sudut pandang atas yang indah dan cantik. Begitulah dalam kehidupan, kita seringkali pandang daridapa bawah dengan sudut pandang seorang hamba yang doif dan lemah. Seringkali itu tidak cukup, tidak lengkap, kurang sana sini, tidak seronok , tidak indah dan sebagainya. Namun, pandanglah dari sudut pandang atas sepertima kamu pandang sulaman ibu tadi yang mungkin sebenarnya allah sedang menyusun sesuatu yang indah buatmu." 

Berdoalah semoga hari-hari indah juga hari-hari yang diuji kita dapat lalui dengan sebaiknya dan ikhlasnya sekali. Insyaallah :)

No comments:

Post a Comment