Wednesday, April 23, 2014

Melunakkan kemarahan

Tiba perasaan marah pasti kita akan melenting marah tidak tentu arah,semua yang di sekeliling terasa tidak betul. Saat itu, kesemua adrenalin para normal sifat sayang dan suka terputus terus ke sistem otak. Yang ada cuma MARAH, mahu menyalahkan dan mencari kesalahan. 

Saat itu jugalah kita punyai dua kebarangkalian yang akan dihadapi umumnya. Samada secara hati terbuka atau hati tertutup. Mari kita lihat yang terbuka dahulu.

1) Hati terbuka: akan mudah menerima biarpun hati sakit,biarpun diuji tahap setinggi manapun gunung di muka bumi, juga biarpun diasak pasakan kebenciaan atau dihasut keracunan dosa. Fokusnya dan kuncinya adalah sabar dengan setiap ujian yang melanda,nilai penerimaan pada diri dan sifat redha dengan apa yang berlaku.

2) Hati tertutup: sukarnya untuk duduk  terjebak keredhaan,kita akan rasa seharian hidup tanpa betulnya orang sekeliling. Penuh dengan cemuhan,hati yang membara mahu marah,dan seterusnya kalau bisa 'amarah' itu akan terlepas pada orang sekeliling.

Aku punya 2 cerita yang aku lihat lalu sentap.

1. Sudah hampir sebulan rumah itu banjir dek kebocoran paip dari rumah jiran atas di bilik belakang itu. Sukar untuk mentafsir samaad air apa yang menitik dari masa ke masa sampai satu tahap, pintu almari baju dalam bilik tersebut tidak mampu untuk dibuka kerana khuatir air yang menitis akan terkena baju dalam almari. Lantas bilik itu ketinggalan kosong tanpa satu suara sebulan mereka menyepi dr pengetahuan jiran atas rumahnya. Sampai suatu ketika aku terdengar perbualan mereka:
"Bila lagi mahu beritahu umah atas ni? Cepatlaaaa tak tahan kot air ni titis je" omel seseorang.
"Tu la, aku dah bagitahu minggu lepas sebenarnya,tapi dia cakap tukang paip datang lagi seminggu untuk settle hal ni weh" balas lagi seorang.
"Takkan nak tunggu banjir sampai tahap hidung baru nak baiki? Ya allah tolong la paham perasaan ni,aku tak tahan ar.ade aku serbu dyeorg karang" kata ahlinya lagi.
Lantas,seseorang bersuara:
"Takkan kita tak boleh sabar,aku kalau ikot hati marah ni,mahu aku tunjuk kat dyeorang satu2 apa terjadi dalam bilik hujung tu, tapi aku teringat satu kisah,ketikamana rasulullah diuji dengan jirannya sendiri, tetap bersabar dengan jirannya. Air yang titis dari jiran,dan rasulullah tetap bersabar"

2. Mereka membuat isyarat agar aku menutup pintu,dan aku bangkit melakukannya. Lantas terpasan kuat nasyid itu,dipasang pada high volume. Pada mulanya,aku terpana . Apa semua ini? Kenapa? Kemudian seorang lagi keluar dari arah bilik air dengan air sebaldi, mereka melakukan project dan akhirnya bersih harum wangi . Ya allah, terima kasih adik-adik yang sangat bijak melakukan semua ini. Aku tidak pernah terpikir dek akal dengan cara ini untuk membersihkanya. Suatu taktik yang bagus dan mantop! Akak tabik pada usaha korang, juga syukran atas didikan 'kesabaran dan keredhaan' ini. 

3 perkara untuk lunak kemarahan:
1. Duduk untuk ketenangan diri,senyap dan cuba kawal kemarahan, neutral kan pemikiram dan cuba elak diri daripada berfikir hal negatif,seterusnya kalau boleh berwudhuk,sembahyang dan berzikir sejenak.
2. Bersama untuk fikirkan solusi,kalau kita bersendirian cuba carikan seseorang yang dipercayai untuk diluahkan dan fikir idea untuk selesaikan masalah. Sekiranya masalah bersama rakan yang lain, brain storming dan fikirkan jalan penyelesaian yang terbaik.
3. Rancang modus operandi,dan LAKSANAKAN dengan niat hati ikhlas agar allah memudahkan segala sesuatu yang akan berlaku nanti.

Alhamdulillah,sedikit pengajaran dalam kehidupan,banyak mengajar kita erti hidup. 

No comments:

Post a Comment