Wednesday, March 12, 2014

MH 370 antara qoda dan qadar allah


Hari ini sudah genap 5 hari misteri kehilangan kapal terbang MAS MH 370. Rata-rata amat bersimpati dan bersedih hati dengan apa yang berlaku. Tiada siapa sangka susunan ini berlaku dan terjadi , kerana semuanya urusan qada dan qadar allah. Rahsia bumi dan kemudian rahsia langit yang tiada siapa bisa rungkaikan keanehan ini. 

Jujurnya , sedikit kegugupan datang tatkala mengenangkan kejadian ini, kita manusia semuanya dibawah kekuasaan maha esa. Lihatlah pelbagai teknologi yang dicipta oleh sang genius daripada alat menguji kehebatan cekrawala hinggalah alat menguji sekecil-kecil kejadian, semuanya terbatas. 

Ujian ini batinya , haruslah mendekatkan diri kita kepadanya. Koreksi diri , walaubagaimanapun kita dan bagaimanapun kita sekiranya hidup disandarkan dan dibulattawakkalkan kepada allah, insyaallah dibawah naungannya selalu. Itulah sifat orang beriman, cuba meredhoi dan diri sendiri tetap dibawah aturan sunnah.

Begitupun ujian zahirnya, operasi pencarian tetap perlu duteruskan dan dipertingkatkan. Mungkin, allah sedang menegur sistem serta keadaan dunia yang nyatanya bersifat goyah. Bermula dari sudut kendiri, keluarga, ekonomi, sosial, politik , dan lain-lain.

Nyatanya, sedih dan pilu sahaja diatas apa yang berlaku tidaklah cukup kerana tuntasnya peribadi beriman haruslah disertakan dengan kekuatan doa. Ingatlah doa-doa dari hati yang ikhlas dan hati yang soleh pasti didengarinya allah, kemudian moga diameenkan oleh para malaikat. 

Moga-moga MH 370 ditemui kembali. 

No comments:

Post a Comment