Friday, April 19, 2013

mencuri masa

Suatu panggilan aku sambungkan kepada ayahanda tercinta dengan niat dihati untuk merestui keputusan yang aku buat. Ternyata debaran dihati punyai maksud yang mendalam. Kusangka, keputusanku yang aku rasa baik dengan niat mungkin apabila aku dapat join and sumbangkan sesuatu kepada persatuan itu dipersetujui dan mendapat sokongan padu darinya. Tapi, Allah mendatangkan satu peringatan lain buat aku.

"Why walid? Im just want to have more experience because once i masuk, mungkin ia dapat mematangkan diri , tak susahlah kak long boleh fokusnya exam ", aku mempertahankan diri. Fuh, aku terfikir jauh. Terkaku, sedangkan ini yang aku mahu .tulah kadang kita rasa nak je lawan and rasa tak puas hati bila sesuatu yang kita mahu, tapi tidak disahut dan disokong oleh ibubapa kita khususnya. Batin remajaku kecawa. Lantas, putusku untuk tidak begitu beria untuk bertanding dalam pilihanraya tersebut. tutup muka masuk pintu belakang sambil mendoakan moga aku tidak menang. dan memang aku kalah.

____________________________ 3 bulan kemudian

Cerita 3 bulan kemudian aku terundi untuk memasuki persatuan kecil pula. Dan tanpa memberi tahu parentsku, lantaklah mencuba ataupun lebih senang takot la and taknak dikecewakan lagi. Siapalah kita kalau arahan ibubapa kita sanggup kita bangkangkan, kan? Aku tekad untuk mencuba. dan memang aku menang. sekadar tipis memasuki gerabak persatuan kebajikan anak negeri di Jordan ini. Mungkin ini antara sumbangan aku secara tidak langsung.

Cerita sedih 3 bulan lalu, kini diganti dengan tugasan aku hari ini. Ternyata what goes my father have told, its comes true. ahhh, betul ke ini semua kerja aku? asyik kena curi masa sahaja kerana keterbatasan yang datang. Benarlah manusia tidak pernah akan rasa akan ada waktu kosongnya , andai aktiviti hariannya tersusun sesungguhnya ia memang penuh . Dan aku merasainya.

Kini aku menjadi pencuri masa. Waktu for study, for persatuan, for minit mesy, for daily life as student, as roomate, as work team, as daie dan paling utama as hamba Allah. moga Allah beri jalan yang terbaik.

tutup laptop la, nak tido! esok nak training karisma, go irbid go.

No comments:

Post a Comment