Sunday, April 7, 2013

Bidadari

Hari ini sepatutnya ade tasmi' alquran lagi untuk exam ke-2. Masuk-masuk kelas tengahari itu saya berdoa sangat dalam hati , "janganlah miss aim saya, tidakkkk... serius dah lah tak hafal banyak lagi ni, minta- mintalah tak kena turn saya." Sebabnya sistem yang miss gunakankan biasanya siapa yang tasmi' just angkat tangan dan baca. Dalam hati pengharapan, moga-moga miss tasmi' kepada orang yang nak tasmi' je.

Tapi, kali ini lain. Miss masuk kelas, aku cuma perhati gerak geri miss. Dia koyakkan kertas dari bukunya, lipat dan lipat kemudian koyakkan mengikut garisan itu yang mana menghasilkan beberapa kepingan kertas yang kecil bentuknya. ohh, apa yang miss buat ni? rupanya-rupa , giliran tasmi' kali ini diundi. miss cabut kertas, sape yang dapat tu kena tasmi'. ah! saya terkejut, matilah! kawan arab saya pun tak puas hati.

Itulah, kenapa tak hafal awal-awal? kan dah kena. truly, saya sebenarnya tak berapa baik mood nak hafal 3 surah itu. tadi ade exam lain, pastu tup tup Allah izin (hold) pulak, jadi keinginan untuk hafal tu menurun, merudum. Hakikatnya saya tak cuba untuk lawan perasaan malas dan segala bagai perasaan yang teruk tu, jadi memang kenalah dengan muka sendiri. 

"habibah , turid tasmi' au jaii yaum thulasa'? tanya miss . saya desas desus, mahu tangguh markah akan ditolak satu, nak teruskan saya terpikir-pikir kalau sangkut cane? dah lah tak lancar mane. saya berfikir lama, memandang kawan saya, lagak tidak memahami apa yang dituturkan miss kepada saya. tapi saya faham miss! Faham! tapi, saya taknak ditolak markah dan takut tersekat juga. macam mane? hmm.

"marra jai duktuurr, ana hadir litasmi' " . saya balas sepatah.

habis kelas, saya berlari ke tangga sebelah kiri kuliah syariah itu turun dari tingkat lima dan  keluar. Berjalan sambil istighfar! saya kecewa. kecewa, kenapa malas untuk berjuang melawan nafsu sendiri! saya berjalan keluar dari bab athar, berjalan laju untuk menuju ke asarama. "tak nak datang kelas lepas ni " saya merajuk. ops! merajuk sampai tak nak pergi kelas . oke, memang saya ponteng.

Maaf doktor ibrahim Obadah, saya ponteng. sengaja tanpa sebab yang munasabah. eh, tapi munasabah kot sebab kecawa! haha. kecewa saya menaikkan adrenalin saya untuk buka Al-quran.

"Di dalam surga itu ada bidadari-bidadari yang membatasi pandangan, yang tidak pernah disentuh oleh manusia mahupun jin sebelumnya . Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan? ". (Ar-Rahman : 56-57)
 Gulp. Tersedak. Untunglah laki-laki yang beriman. Mereka bakal miliki bidadari yang cantik. untunglaaa :( . Saya tahu siapa saya. Dimana saya, apa yang terjadi sebelum ini. moga-moga Allah aturkan yang terbaik. Serious, bila baca dan mengahafal kalam ini, bikin saya sedih, dan saya terfikir. untungla bakal-bakal suami yang soleh, pasti dapat bidadari yang cun, lagi cantik. hmm! 

tersentak. aku sedih.

No comments:

Post a Comment