Saturday, March 2, 2013

Pinjaman dan Pembiayaan

Manusia berhajat. Sifatnya meluas , diberi sesuatu pun masih inginkan sesuatu yang lain. Selagi tidak memnuhi hajat, selagi tulah permintaan akan bertambah dari semasa ke semasa. Azalinya begitulah . Peredaran dunia seiring dengan kekangan yang timbul, menuntut seseorang berhajat kepada kepuasan yang tinggi. Bukan sahaja golongan pekerja, malahan golongan mahasiswa dan pelajar turut merasakan keinginan yang mendalam kepada sesuatu perkara.

Hajat yang tinggi itu tadi menuntut semua orang untuk memiliki walaupun beberapa masalah yang timbul secara peribadi pada tahap kemampuan masing-masing. Walhal ini sebenarnya jelas berlaku apabila semakin hari statistik kadar orang yang berhutang semakin lama semakin meningkat dari semasa ke semasa. Nampak tak? Mungkin orang berhutang atas sebab tersendiri, ada yang terdesak dan ada yang memang mahu berhutang dahulu.

Maka, banklah menjadi 'rumah' untuk mendapatkan wang cukup. Bagi kita terbentang jalan untuk memilih ke Konvensional bank ataupun Islamic bank. Bagi sesiapa yang jelas mengetahui kenapa konvesional diharamkan, sudah pasti akan terus beralih ke Islamic bank untuk mendapatkan wang. Jadi pilihan ditangan kita.

Pinjaman istilah bagi konvesional bank dan pembiayaan pula bagi islamic bank. Suatu perkara yang sama maksudnya tetapi istilah yang digunakan sedikit lain yang mana secara operasinya adalah perbezaan antara keduanya. Namun ,tujuannya samalah iaitu proses untuk mendapatkan wang dari Bank.

mana satu yang perlu kita ambil?
Islam menuntut untuk kita telus dalam segala hal didunia ini. Saya teringat seseorang ustaz pernah berkata : Dalam dunia ini Allah tidak pernah mengadakan sesuatu yang haram secara Qatienya. Ini kerana jika kita lihat, jika Allah mengharamkan Zina maka Allah menyukai dan sunnah untuk kita bernikah. Jika Allah haramkan arak maka di syurga nanti terbentang luas sungai arak yang halal untuk dinikmati. Jika Allah haramkan riba maka Allah halalkan pembiyaan yang berasaskan syariah. Nampak tak luasnya sudut pandang islam :)

maka kalau kita menginginkan wang, mari kita beralih ke bank islami yang menawarkan pembiyaan yang patuh syariah. InsyaAllah hidup kita moga-moga diberkati Allah selalu.

#tepu unutk mengarang soal ekonomi.ohhh help me ^^.
No comments:

Post a Comment