Thursday, February 28, 2013

love and the way


Both of them lived in a small town that was populated by only tens or hundreds of people. He was in love with her, and so when he saw her walking alone one night, he followed her until he had her cornered. When he came near to her, he said, “Woman, I crave for you.”

She said, “First go and see if all the people are asleep.”

Very pleased at her response, he walked around the town and returned. “Everyone is asleep,” he said.

“What about Allah Azza wa Jal?” she asked. “Is He sleeping at this hour?”

“Woman, what are you saying?” he exclaimed. “Indeed, Allah does not sleep: neither slumber nor sleep overtake Him.”

“The One Who hasn’t slept and doesn’t sleep sees us, even if people don’t see us,” she said. “Do you not fear He Who neither sleeps nor is heedless of anything that happens?”

The man left her alone with tears flowing from his eyes, having nothing in mind except the desire to repent to the One Who neither sleeps nor is heedless of anything that .

Monday, February 25, 2013

namanya Bara'

Seperti biasa kami menunggu sehingga doktor masuk kelas untuk pengajaran seterusnya. Namun setelah 10 minit, kelibat doktor masih tidak kelihatan. ohh~ "agaknya kelas tak dek ni" bisik hati. Mundar mandir orang arab tu, tahu je mesti dia nak kate kelas tak dek latu. Si Arab itu terus hilang dari pintu kelas. 

Dengan lagaknya, kalau kat sekolah menengah kerja ketua kelas la ni kan, die pun datang balik: "Kelas tadek! (ma fi duktuurrrr) kelas sebelum  ni pun doktor tadek! " jerit ketua kelas itu. oke! saya faham, tadek kelas. berteriak kawan arab kat sebelah saya ni. biasalah tu, kalau cancel kelas memang semua gembirakan? . 

Saya bersahaja bersama teman, laypark-laypark la sekejap dalam kelas. Kelas hari ini pun dah habes, tak perlu nak bersegera sangat. Try2 tengok soalan Riadhiat Maliah (Mathematical of Finance) yang mmg dah mcm tepu, sebab lame tak maen nombor2 ni.  Sedang kami kecoh, datang seseorang yang tenang dari luar. 

hai, dan bersalaman. Namanya Bara'. Saya memang sudah lame memerhatinya dari jauh, tapi seganlah nak tegur sapa kalau tak duduk dekat dengan dia dalam kelas. takkan tiba-tiba nak terpa kat dia kan? then, kami pun borak2, tanye soalan kat Bara'. Dia berusaha untuk selesaikan equation mathematic tu. well, adelah hasilnya, jawapan tak sama dalam buku, tapi jalan kira yang dia buat dah macam betul. oke, thnx nanti kita rujuk doctor balik. 

Berkenalan tanya duduk mane, ambil bidang ape,tahun berapa, pasal family dan macam-macam lah. Sebenarnya agak terkejut dan respect kat dia, sebab berani tegur kami yang dalam grouping. nice^^ . Alkisah selepas dah tukar2 nombor talefon, then die dengan muke serius " sebenarnya, saya nak bagi tahu korang sesuatu ni ." katanya. "ape?" . . . . . 

Tolong doakan ayah saya, beliau sudah meninggal dunia 2 bulan lepas selepas balik umrah, sakit. ohhh, serta merta kami terkedu. then i got the point: Mungkin sebenarnya, point dia tegur kami adalah nak minta doakan buat ayahandanya. baiknya budi Bara'. :)

Moga Ayah awak termasuk golongan yang diberkati Allah . . . with : adilah asim, anis syakirin dan anis afi . . . 

Thursday, February 21, 2013

sabar duhai adikku

Ku dakap bukunya lantas menyusun di tepi rak buku novel kami.
Terselit bersama beberapa kepingan gambar kami berdue ketika awal usia kanak-kanak.
Gambar usang itu aku lihat, 
bergaya sakan kami bersama topi 
yang disertakan rambut jaling panjang di tepinya,
sambil membuat peace ^_^ and snap!

Aku disini, kau disana.
mama dan walid disitu.
Teguhkan diri! Ops, kakak tahu adik kakak kuat! 
well, i'm train you right?

isu kalimah Allah

Ahah! lame sudah tidah menulis disini. Selepas seronok pergi jalan-jalan mesir and then cuti panjang sikit. Hari minggu penuh dengan aktiviti , konon la. Dah masuk sem2 di Jordan ni baru rase berat sedikit. Sem ini, sepenuhnya kelas bercampur dengan student arab. Satu cabaran untuk memahami setiap kelas yang dihadiri. Perlu faham cakap doktor yang ajar lagi la. and nak amek point penting pun macam agak susah. Inilah cabaran, tapi... Usaha! hehe.

Sedikit yang saya ingin kongsikan disini. Semalam saya mengahadiri satu simpasium perbincangan mengenai : Isu Kalimah Allah yang dianjurkan oleh Kelab Peguam Muda, sebuah kelab dibawah student usul fiqh yang menampilkan usaha jelas menuju kearah profesional seorang peguam.

Ceramah kali ini menjemput seorang peguam Tuan Haji Abdul Rahim Sinwan iaitu Timb Presiden Persauan Peguam Muslim Malaysia dan Tuan Haji Karim Omar iaitu wakil daripada Majlis Agama Islam Selangor (MAIS). Sebenarnya saya agak tertarik dengan perbentangan yang dibentang oleh kedue-due pencaramah ini. Kupasan yang diberikan amat jelas dan menarik serta padat dengan fakta yang menguatkan lagi hujah mereka.

Sebut tentang Isu Kalimah Allah ini sebenarnya sangat mendapat sambutan dalam kalangan warga malaysia khusunya buat bangsa Melayu. Hasil dari apa yang saya dapat simpulkan sebenarnya ini semua konpirasi org kristian dalam helah mereka untuk misi menyebarkan dakyah dan memurtadakan seramai yang boleh orang muslim.

Khusunya di Malaysia, isu ini telah menyebabkan kita bangsa melayu sampai bertelagah berdebat isu ini, sedangkan mereka yang cuba memanipulasikan isu ini bersenang lenang goyang kaki melihat pentomen ini yang cuba diputarbelitkan oleh pihak mereka. Semalan dalam ucapannya, Tuan Rahim ada menyebut bahawasanya : "Antara 4 negeri di Malaysia yang masih dibernarkan menggunakan kalimah Allah oleh bukan orang Islam. Dan negeri itu ialah : Sabah, Sarawak, Kuala Lumpur dan Penang. 

Ini bermakna, sekiranya penggunaan kalimah Allah di dalam 4 negeri ini tidak menjadi suatu masalah malahan ia termasuk didalam akta undang-undang ke'tidaksalahan' utnuk mereka menggunakan kalimah Allah sewenangnya. Tetapi, di negeri lain yang didapati menggunakan kalimah Allah boleh dikenankan tindakan undang-undang oleh pihak mahkamah.

Senario ini saya dapat simpulkan hanyalah suatu outar belit orang bukan islam. Ini kerana, akhir-akhir ini isu ini telah di'kecohkan' oleh pihak MCA , dalam dalang mereka untuk menimbulkan isu diambang pilihanraya sekarang. Makanya, pada hemah saya sesiapa yang TIDAK tahu akan antara 4 negeri yang dibenarkan menggunakan kalimah Allah ini sememangnya akan keliru dan tertipu. Malahan, kebanyakan bangsa melayu la yang sedang tertipu dan dimainkan oleh pihak mereka.

Sedihnya, kerana permohonan untuk orang bukan islam menggunakan Kalimah Allah secara sewenangnya-wenangnya sebenarnya banyak mendatangkan kontra dalam konteks suasana di negara Malaysia ini yang ternyata punyai banyak lapisan masyarajat Melayu yang masih tidak kuat pegangan agamanya. Kita tidak nafikan pendidikan islam yang ada di institut banyak memberi input asas mengenai agama, namu hal ini tidak boleh dimain sebelah mata kerana ia berkait rapat dengan soal akidah. Sekiranya seseorang goyah imannya, maka kecenderungan serangan kristianisasi lebih mudah tersebar luar dan terpengaruh di bumi malaysia ini.

Malaysia dan Indonesia adalan berbeza.
Satu video telah dipaparkan kepada kami malam itu. video yang disuruh oleh tuan penceramah untuk meneka 'suara' apa itu? Saya berkerut untuk memahami bait yang seakan-akan bacaan quran. Lunak dan gaya bacaan yang diperdendangkan iras-iras cara alunan quran. Tapi nyata itu adalah BIBLE. ya! bible yang diarabkan!

Video itu adalah antara himpunan video orang kristian dalam aktiviti mingguan mereka church yang berlaku di Indonesia. Dakyah mereka jelas semangat nya. Diingatkan kuliah dhuha yang seperti berlaku di Malaysia, namun itu adalah dakyah mereka disana.

Tidak syak lagi, betapa meluasnya penggunaan kalimah Allah disana. Saya pun tidak ingat apa ayat di papan tanda, tapi mungkin kita boleh tekan sahaj di google image! lihatlah kebebasan mereka disana yang mungkin disana "adi" . Namun, saya kira sekiranya perluasan ini berlaku di Malaysia, sememangnya ia mengundang huru hara dan kepeningan dalam kalangan rakyat sejagat. 

Oleh sebab itu, Indonesia menjadi target untuk proses kristianisasi rakyat yang ada disana. Ada kajian yang menganalisikan bahawasanya, pada tahun 2050 antara 5 negara yang akan menjadi majoriti kristian adalah : Indonesia, Bangladesh, Nigeria, India dan lagi satu sya kurang ingat. Gerun saya melihat statik ini . 

Lantas, kitalah perlu berusaha sekerasnya, memantapkan ilmu serta yang penting dalam nasihat penceramah adalah perlu pupukkan roh berani dalam diri kita. Berani melawan mungkar dalam melawan arus modenisasi yang ternyata lebih mencabar. 

Selamat berjuang kawan!

Monday, February 18, 2013

mesir - Fayyoum

video

"kalau awak dah sampai sana, pergilah! pergilah! pergilah mengembara sejauhnya. moga musafirmu itu membuka mata hati dan mendekatkan diri korang dengan Maha pencipta "
-ust Syahida Ishak, my sweet sis!- ^^


Inilah antara suasana di kawasan university yarmouk :)) 

Sunday, February 3, 2013

sem 1,tahun 3

Sem 1, tahun 3 dalam kenangan. Result yang allah ganjarkan pun dalam kenangan. Syukur padamu atas peningkatan setelah penurunan sem demi sem yang lalu. Tiadalah kuasa yang mengubah segalanya melainkan kurniaan rahmatmu segalanya.

Aku ceritakan dulu sewaktu sem1 tahun 1 , aku punya result gempak. unexpected that is my result. Allah izin, kurniaannnya. Aku ingat saat itu, saat pengumuman result pertama aku sewaktu di kolej lama, kami berkumpul dalam kelas panjang bersama-sama senior. 5 orang secara bergiliran di panggil ke hadapan untuk diberitahu result sem itu. Oleh kerana slip exam tidak siap lagi, maka yang kami dapat lihat hanyala angka nombor yang boleh diamanati sekelip mata selama 2 minit seorang.

Ahh, dah tiba masa aku ke hadapan. Bismmillah, langkah gagah ke hadapan bersama lima kawanku yang lain, iaitu: anis afi, amira balqis, anis shakiran, afifi dan aku. Aku cume perhatikan mecatit di kertas putih sekadar pointerku dan pangkat yang diperoleh. Lihatku kali ini sambil berkira-kira lagi. "result saya ke tu? " ohh! tak percaya. tak percaya!

Siap! and then terus keluar kelas itu, berlari turun bawah menuju ke surau kecil di aras pertama. Masyaallah! itulah result kau bib! sujud syukur ku panjatkan atas nikmat yang diberikan. terima kasih semua pensyarah yang banyak mendidik diriku yang nakal ini.

Sem demi sem dialalui. sem 2, sem 3 dan sem 4 di Ikip. Aku diuji dan diuji. Sem demi sem jugalah result aku menurun. sedikit dan sedikit menurun. ohh aku tidak mampu lagi untuk menerima semua ini. Apa ujian ini selepas nikmat yang diberikan? 

Suatu hari, aku menangis sambil mengkhabarkan berita duka bagiku itu kepada bondaku. Aku masih ingat. dengan tenang bonda berkata : "Tahniah! bersyukurlah. Ummi tak kesah anak ummi dapat berapa result, yang penting result akhlak kena tinggi." Di sebalik duka ini, sebenarnya ada yang lebih duka andai aku tidak baik result akhlak. Subhanallah! hari itu aku rasakan tamparan hebat. Syukur apa-apa yang diganjarkan Allah. Ada hikmah yang terselit.

Hari ini, saat kita diberi kekuatan, mari kita mensyukuri setiap ujian yang dihadiahkan. :) 
moga Allah redho segalanya. Berkatilah segala ilmu yang diberikan ini, moga iakan menjadi bekalan di akhirat kelak. 

Selamat datang sem2,tahun 3!
how big you are now! ~~

kunyahan kacang

Aku lihat matanya seakan sudah layu sedangkan perjalanan kami masih 2 jam bakinya. Ohh di malam gelap sunyi gelita ini bertemankan lampu neon tinggi di sekitar highway. Aku setia menemaninya detik demi detik bersama kunyahan kacang campuran agar ngantuk yang dirasainya hilang.

Itulah rutinku bersengkang mata berbual sedaya mungkin bersama si dia .Kadang aku sengaja cabut uban di kepalanya, kadang pula aku buat-buat tumpah air la dalam kereta, ade kalanya pula macam-macam cerita yang aku beritahu. Dan akhirnya kami sampai ke destinasi yang dituju dengan selamat. Alhamdulillah.

******************
Saat ini aku bersyukur Allah kurniakan ayah sebaik walid. 
yang sentiasa menyayangi anak-anaknya walaupun dari jauh.
aku rindu beliau, yang sentiasa memberi kebahagiaan buat kami.
Moga Allah pelihara walid selamanya! ^^