Wednesday, January 30, 2013

cuti winter - mesir versi 3

Menyelit waktu yang ada untuk menulis memory tatapan indah yang berbaki di bumi mesir , semoga hikmah bermusafir ke negara itu diberkati Allah hendaknya. Inshaallah.

22.1.2013 -selasa
Sedar atau tidak sudah seminggu lebih kami di bumi mesir. Masa yang dilalui terasa begitu cepat. Hari yang berbaki hanyalah tinggal 4 hari sahaja lagi sebelum berkira-kira untuk meninggalakn bumi mesir yang suam dan panassssss, sebab balik Jordan sekarang suhu sejuk :P . tak tahan kot. Mesir bagiku hampir persammannya dengan Malaysia.

Entahlah, Perjalanan ke Mesir ini mengubat rindu hati di Malaysia. Rasa mahu roti canai,mahu keropok lekor, rasa mahu petai, rasa mahu tempoyak, rasa mahu mee hailam, rasa mahu mee hongkong , ape2 jela semua boleh. Seronok! Mungkin atas faktor komuniti rakyat Malaysia di mesir yang ramai kot menyebabkan macam-macam boleh dapat kat sini.

Ops! sory melalut sikit. okeyh, hari ini kami dijadualkan untuk bergerak ke Iskandariyah, bandar persisiran pantai yang sangat terancang. Seawal jam 8.30 am kami bergerak, tetapi oleh sebab dah pernah warning dengan guru disiplin yang 'macho' so 15 minit awal kiteorg dah siap turun bawah,nak tahu tak sape plg awal sekali waktu ni? kak hazirah laaa~ hehe... Memang rase teratur hidup biler sharp dengan masa. Thnx cg disiplin bagi kami kesedaran ttg masa. haha~*teringat time dye tugur,semua tundukkk,senyap,dan angguk* .

Diceritakan pula pada hari ni adalah hari ulang tahun kelahiran musyrif kami. So, kami dari awal sudah berpakat untuk buat prank kat dye dan akhirnya prank kami berakhir dengan tangisan gembira dan terharu. that means we all wins, berjaya! hehe. Kami memulakan perancangan kami dan ini semua mengikut kepala u farid dan k una. hoho. Lets we start the war! 

Pagi itu pagi yang indah.Sudah pasti pagi yang mekar buat sesiapa yang menyambut hari lahir kelahirannya sendiri. Tapi pagi yang indah itu bertukar menjadi suram. Semakin suram dan semakin kelat. Hari yang biasa dengan tawa riang soal jawab oleh budak-budak nakal tiada lagi sambutan. Tiada lagi respon dan masing-masing dengan hal sendiri. Harap faham ini semua lakonan ye. Lakanon. Dijadikan masalah pula, salah seorang sahabat kami, kak mira telah membuatkan perjalanan tolak ke iskandariyah terlambat sedikit. Maka kak mira ditegur dan dipersalahkan. Sesi tegur kali ini menjadi tegang antara kami dan ustaz azli. Sedingin kemarahan yang u azli rasa untuk marah kak mira, begitulah sedingin kemarahan kami tujukan pada uztAz azli kerana telah buatkan kak mira rase bersalah dan menangis. 

"ustaz, kak mira dah nagis ni. molek laaa" jerit qilah dari belakang coster. Sambutan demi sambutan yang terkeluar daripada kami nak menghangatkan lagi keadaan amarah antara 2 pihak. Sehinggakan kami rasakan u tertekan dan tension, then kami keluarkan kek!

**** BOOMMMMM**** Alllah selamatkan ustaz azli2, allah selamatkan ustaz azli....

Keriangan kami menyambut hari lahir ustaz dalam coaster. Ammu walid pun riang ria dengan suprise yang kami ciptakan. Sekadar lakonan dan gurauan. Thnx to semua yang banyak berkerjasama dalam menjayakan adegan babak serius dan tegang ketika itu. Ianya sangat bermakna kerana lakonan kita menghasilkan buah. 

Sungguh sesuatu yang dapat membahagiakan hati kita ketika itu, hargailah ia. Mungkin hari ini adalah hari kamu untuk menikmati segala keseronokan kerana aturan Allah amat cantik. Tiada sesiapa yang dapat menolok takdir yang akan mendatang kerana tanpa kita sedar semua itu hadiah yang bernilai saat kita layak untuk menerima kebahagiaan tersebut.

Kami menjamu kek Mesir yang dibeli oleh u farid. yummyyy! . . . 
saya doakan : moga-moga ustaz Azli cemerlang dunia akhirat. Gembira dan diredhoi setiap niat yang telah tertanam di hati. moga cita-cita kalian dimakbulkan ^^ .jgn lupa hantar kad kat bib ye. and now, tunggu cg disiplin pulak yang bg hint pasal ni.eh! tapi lupe, cg disiplin mmg selalu terkebelakang sket hal-hal ini, sebab mereka spesis yang busy dengan kerenah anak-anak muridnya .  LOL . kan mak teh? hehe

Sebelum sampai ke iskandariyah, kami singgah ke Qaryah Asad macam zoo gitu. haha, orang ajak kiter gi jelah. even dah besar panjang, dapat ulangkaji balik haiwan-haiwan yang ada di muka bumi ni. hehe. Ceit macam budak kecik plak ^^

Kami sampai di Alex menghampiri waktu senja. Meronda jalan-jalan utama di sekitar iskandariyah.Bandarnya sgt maju dan tersusun serta tidak terlalu sesak kalau nak dibandingkan dengan Cairo. Yang menakjubkannya, bila lalu jalan yang mana bawahnya ade Hotel dan depan hotel tu pulak ade pantai. Oiii kelasssss beb! memang top la kalau saya diberi peluang menginap di hotel tu. satu malam pun jadi la (thats why nak y kaye)  haha lol.

Kami  bergerak menuju ke Istana Farouk, Kota Lama tempat perhimpunan raja-raja. Menikmati istana yang dah tutup dan waktu tu gelap pulak. aihhh, lantaklah asalkan boleh berjalan-jalan. Malam ini, antara malam bertuah juga kerana diberi peluang untuk menikmati hidangan seefood kali ke2. Yeppi! seafood around the corner. Alhamdulillah, rase macam anak orang kaye pulak biler makan kat restoren yang biler nak basuh tangan kat toilet then ade org picitkan. Nampak tak loaded kat situ? hehe. Takpelah, sekali je dalam umur 21 ni, nak tunggu lepas-lepas ni plak macam mustahil plak nak pergi sini lagi sekali. Tapi kalau ade rezki, saya memang nak ke sini lagi insyaallah.

Dah, selesai! nak gerak naik bus double dacker plak. Waktu ini kami dapat view pemandangan laut mediteranean yang terbentang luar sepanjang pesisir pantai Alex ni. Indah romantika malam itu sambil merenung bintang-bintang. Ada tanda kebesaran yang allah sendkan kepada neuron akal untuk berfikir tentang alam ciptaan nya. Subhannallah! Malam itu pula, saya menginap di rumah kawan kiba dahulu, Diana Dian dan setengah di rumah sewa. Di, i'm so happy the night that you spent for our bed time story. Hope you guys can happy each other. As long as bib dapat tlg yang terbaik and become freind, we are almost close. and dont forget the present, hargai taw! i mengunsung berat-berat dari jauh tu. hehe ^^ .

23.1.2013 - rabu
Lena pagi itu sangat indah bile bagun dari tidur si dia sedang asyik di dapur menyiapkan makanan pagi untuk kami. Thnx for the breakfest! :) best. hehe. Pagi ini bergerak ke destinasi lawatan kami yang seterusnya iaitu bahagian utara sedikit alex. pagi itu kami gerak ke masjid dan menziarahi makam-makam di sekitar kawasan itu. Bertafakkur dan sedekahkan Al-fatihah. Manusia yang baik sentiasa di ingatan, moga kita juga tergolong seperti mereka . Ammen. Dibanggakan manusia sekitarnya dan seisi bumi.

Kemudian kami gerak ke Kubu Salahuddin Al-Alyubi. Kubu yang terletak di tepi perairan. Dikatakan kubu ini digunakan ketika mana kaum islam dalam jihad mereka menawan palestin. Wallahu allam kesohehannya. Akan tetapi, even saya tak pernah belajar ilmu pertahanan tapi, seni bina protect kubu ini memang terbaik. Amat strategik sekali. 

Petang itu kami bergerak menuju ke perpustakaan iskandariyah yang merupakan perpustakaan terbesar di dunia kot. tapi memang besar laaaaa. besar dan besar sebab bertingkat-tingkat. Waktu ini kami tidak sempat untuk mengexplore seluruhnya kerana waktu yang diperuntukkan terhad sahaja. Sekadar masuk, jalan2 sedikit tapi tak dan nak round satu perpustakaan tu. Buatnya lenguh kaki nak towaf seperpustakaan ni kot. huhu.

Jalan-jalan hari ditemankan oleh diana, thnx soo much sangat Di! even nak exam 3 hari lgi, boleh teman kami ni. syukran, moga Allah granted you and Athirah the best result. Time to back Cairo. pada awlanya kami diberitahu tiket kami jam 5pm. oke, 15 minit sebelum tu baru nak bertolak ke stesen. tapi sebelum tu, episod sedih berpisah dengan Di berlaku. Saya terharu dengan kesungguhan dan kesudian dia menemankan kami. thnx a lot sgt Di and thirah :)

Jom pulang Cairo! Kali ini seperti yang dirancangkan kami akan pulang dengan menaiki tren. macam KTM malaysia tu. waaaa, teruje sgt lah kan sebab dalam hati dah rase, 'at least dapat rase naik tren'. Pkol 4.55 pm kami berlari-lari mencari tren kami. Ayyoooo! time ni, Something happens! cane saya nak cerita ya? sebab saya tak terkena sangat time ni, whateva la! nak juga cerita.Jadi batu Api pun tak kesah la, sebab benda dah berlalu.

Terkisahkan dengan 2 group. Satu us azli dan dua us farid. Kisah pertama : "cepat-cepat , nanti lambat!." jerit ustaz. mereka satu kumpulan berlari mengikut ustaz dengan cemas kerana jam memang menunjukkan pukul 5pm.On time nak pergi kan. So, naik satu  tren, then TIBA-TIBA... "turun, turun,turun, " dalam hati mereka dah fikir tersilap tren ke? cemas dan berdebar makin kuat setelah mendengar bunyi kentut tren yang gaye menunjukkan tren nak bergerak. Ahhhhhhaaa turun-turun, ustaz gelak! gelak oiii!. ape kes? mengapakah?  

Kisah kedua : "dah la zunah, biarlah mengarut mak cik ni" ajak saya sejurus kalut dengan makcik kedai itu. "u Farid! tlg zunah ni, setlle kan" jerit qilah. dan-dan pulak duk nak bermunaqosyah pulak time ni ngan mak cik tu. Saya dah pening ni, kate tiket pukul 5 dan ustaz ni, cari pasal nak kena tinggal ke duk slumber berkire-kire ngan makcik ni. hailaaaaa. "Dah! dah! dah!  karang kena tinggallll " tapi tenang pulak nak maen-maen ngan makcik ni. memang pelik. Lantaklah! LAst sekali. cukup zunah. kiter lari. haha. saya,qilah,zunah melarikan diri menuju tren sambil dikejar makcik tu. tapi heran, pandang belakang u farid steady! "ahhh lantak la, diye kena tinggal padan muke dia" gerutus hati. lari pecut, sesampai kat kawasan tren yang nak dinaiki... ustaz gelak oiii! ape kes? mengapakah?

haha! tiket kiteorg tak beli lagi. whattttttttt ????????????

waktu ni terkena bang bang boom! tapi dah kena pulak ke perempuan memang terase la. Dari keadaan kalut-kalut sebab dan terlambat, pastu kena pulak tipu cani. haiiii ujiannnn ni. tersentap! Maka episod tegang berlaku secara tidak langsung. Penat maen macam ni, rupa-rupa terkena lagi. rupanya tiket ade je, tapi pkul 6pm. hoho . 2 kali terkena,2 kali rase mcm beremosi. tapi saya cool je~  hehe.

kemarahan kami bukanlah sebab marah mane pun, tapi lakonan mantap tetap dimenangi oleh syakilla othman :) tengku farhah pulak jadi back up nya. memang la roomate ni maen peranan waktu adegen kemarahan. baru dia rase kena marah ngan perempuan! padan muke. terkedu juga ea lelaki kalau kena marah ngan perempuan ni. entahlah, dapat kenal juga la perangai jenis lelaki ni, tak semua yang kita nampak luar itu zahirnya. Tapi kalau dah ego tu, machonya juga la dye nak bagi kite nilai. haha .betulkah ?

Malam itu, keceriaan kami tiada lagi. tiada lagi senda gurau dan nada serius antara dua belah pihak bertandang. mungkin masing-masing penat. Saya steady je, tido dan tren! nyanyakkk je. sampai-sampai cairo, semua buat muke seposen due. haha. sampai ustaz pun macam fedup kot, nak tukar musyrif la segala bagai. Penat, balik rupala rehat.

24.1.2013 - khamis
"kak una... sape musyrif kita hari ini?" tanya salah seorang dari kami. nadanya sedih tapi hari semalam tetap berlalu dengan seribu satu kenangan yang tidak dapat diulangkembali. Hari ini kak una khabarkan yang bahawasanya mungkin tiada lagi ustaz berdue sebagai teman kita dalam coaster bersama amu walid. katanya lagi, musyrif kali ini orang Perak. hmm, "cane kiter nak serasi ngan musyrif baru?" ," kalau kiter over sgt mestiii teruk nanti" , "kalau tak best cane? " . banyak la kalau-kalau nyer pagi itu. 

Hari ini, ammu walid datang seperti biasa tepat jam 8,30 am. Namun seterik bandar Cairo hari itu tidak seterik hari kami pagi itu. Mendung kecewa semalam masih berbaki. Langkah kaki untuk bergerak jalan-jalan hari ini berlainan seperti kebiasaan. sudah pukul 8.45 am, barulah coaster bergerak ke Asher untuk menjemput musyrif Perak baru kami. Bersabar dan bersabar. nak cool kan keadaan, farhah cakap : " korang, releks la, hari ini kita shopping-shopping je kan, dun worry la, kita buat hal kita je" . huhu. oke farhah.

Sesampai di Asher, ternanti-nanti siapakan musyrif baru kami? siapa yang lalu dikawasan itu, menjadi target kami, alaaaa dye ke orang nya? alaaah, bukan lagi. ini pun bukan. tunggu bagai menunggu anak raja bersiap! akhirnya mereka berdua juga yang sudi menjadi musyrif kami. haha^^ . nampak sgt tak berani. kan mak teh?kan KL gangster? hehe. btw, bersyukur, hari ini kami dapat berjalan-jalan seperti biasa. Yang pasti kenangan semalam masih tidak luput. setiap orang dapat ibrah masing-masing. yang kurang  dibaikpulihkan dan yang lebih kita sama-sama ambil tauladan dan pengajaran.

Pagi itu kami bergerak menuju ke Kubu Salehuddin yang terletak di Cairo (ade banyak je kubu-kubu ni). Berjalan di sekitarnya, ade muzium, replika bom-bom dan jet pejuang. Kemudian pula kami gerak ke suk Khon Kholili. Gedung membeli belah, kami membeli sedikit barang-barang untuk cenderahati. 

Sebelah malamnya pula, kami dijemput untuk kali kedue ke rumah ustaz anuwar untuk jamuan makan malam. Malam ini juga, malam sambutan hari jadi ustaz azli yang kedua bersama budak kecil si mayya yang commel!. Kami menikmati makanan lazat Malaysia yang dimasak khas air tangan kak nurul,ister ustaz anuwar. very delicious! syukran ustaz sekeluarga yang baik melayan kerenah kami 14 orang anak murid ini.

Dan destinasi terakhir kami iaitu ke Qonatir . aktiviti menaiki bot merentasi sungai nil. Malam itu, sungai nil menjadi saksi tanda sedehnya kami yang bakal berpisah dengan bumi mesir. ada apa dengan sungai nil? iaitu antara sungai terpanjang didunia. Tercatat sejarah Nabi Musa yang dihanyutkan arus sungai nil ketika Fir'aun mengarahakan agar semua bayi lelaki dibunuh setelah ditafsirkan mimpinya akan muncul suatu generasi yang akan menghancurkan kedudukannya itu. Dengan izin Allah, Nabi musa diselamatkan Asiah, Ratu Firaun. Dijaga dan dibesarkan.

Waktu ini juga kami berpeluang melalui sedikit kawasan medan Tahrir yang menjadi tempat berkumpul rakyat Mesir semasa revolusi kebangkitan rakyat. kebetulan esok 25.1.2013 ulang tahun pertama revolusi itu. Maka jalan-jalan yang dilalui kami sememangnya penuh dengan anak-anak muda dan di dataran itu, obor api sudah kelihatan disebalik kibaran bendera-bendera dengan teriakan yang  tak berapa jelas kedengaran. ohh, akhirnya, niat nak rasa berada di medan tahrir tercapai even sekejap je. Dan dapat lihat malam itu keadaan orang berkumpul. Soal bahaya memang bahaya. Tapi Alhamdulillah, Allah selamatkan. Seusai round sungai Nil, kami pulang . menanti hari esok dan esok keberadaan kami disini, bumi mesir dirindui =,=.

25.1.2013 - jumaat
HAri ini jadual bebas. ramai yang keluar berjumpa kawan-kawan, pergi sambung bershopping dan jalan-jalan. bukan ramai lah. tapi semua kecuali saya ^^ hehe. Saya buat ape? berangan. haha. tak la , seronok dapat jumpa jiran yang disayangi yang juga mesra saya gelarkan dia sahabat baikku. Bersama seawal umurku 5 tahun bersamanya. Jiran dan jiran. tapi Allah izin kami terpisah,mulanya familynya berpindah ke sabah , maka kosonglah rumah tepi saya. Dan sekarang bila ibunya kembali berkhidmat di kuantan, ayahku pula yang berhijrah satu family ke saudi. ohh, tapi nikmat dapat berjumpa di bumi syam ini sangat tidak diduga. "bib ade kat ea mesir sekarang?" ohh memang kena jumpa. dan berjumpa bercerita segala bagai. Apa-apapun, bib doakan yang terbaik untuk kak deeni, moga Allah mudahkan segala urusan nanti. ^^ 

Petang sikit, cop! bukan petang, malam kot baru budak-budak ni balik rupala. ohhh masing-masing dah macam jadi orang kaye bershopingholic! hehe.Malam tu, still keluar. Berjalan-jalan sekitar bandar tu, tengok pemandangan malam bandar Cairo yang hidup. pin sana pin sini. SUngguh berbeza dengan irbid yang tenang ini. =,=

26.1.2013 - sabtu
Pengakhiran disini pada episod kali ini. Pagi yang berbaki sebelum jam 1pm untuk bergerak ke airport dimanfaatkan sebaiknya. Kami choose the last session untuk menatap di kawasan berdekatan. Settle kan setiap urusan sebelum tiba waktu berangakat untuk pulang ke bumi jordan yang juga memang dirindui. hehe. Berat hati untuk meninggalkan bumi mesir yang sudah terpaut dihati-hati kami. kembara 12 hari ini membuah cinta mekar yang telah menyebabkan ada antara kami yang bertekad dan berharap untuk sampai ke bumi mesir lagi  pada waktu yang lain. InsyaAllah.

Masing-masing dengan beg dan kotak yang telah siap dipacking bersedia untuk bergerak ke airport. terima kasih Farah dan kawan-kawan yang sudi melawat kami. HAti ini berat, tertumpah juga air mata dalam perjalanan meninggalkan bumi kenangan ini, hoho. alah, semua tumpah juga akhirnya... paling beria sesiapa yang akt airport tu, hak3.

Sesampai kami di Airport , selesai sembahyang jama'  kami dilawat oleh kak nurul dan anak-anak nya, bersama kawan-kawan yang lain. Baiknya budi kalian sudi teman kami di airport waktu itu, terima kasih kak masyi, kinah, kak jannah, dayat, asyaraf,latif dan kawan -kawan yang lain tu. Alhamdulillah jam 2.30 pm kami masuk untuk check-in dan boarding pass.

Di aiport sebelum pulang tanah air Jordan

Terakhir bersama musyrif OSEM. terima kasih tidak terhingga sudi menemani kami sepanjang jaulah jelajah Mesir kali ini. Banyak bersabar di awalnya melayan kerenah kami, banyak menahan amarah dengan kelambatan kami, banyak bertenang ketika kami kecoh, mencari dan mencuba yang terbaik untuk diberikan kepada kami. Semuanya Allah yang mampu balas, InsyaAllah semuanya semoga diberkati Allah. 

Sungguh hari-hari kami ceria di Mesir dengan usaha kalian yang cuba untuk memberi yang terbaik dan mempersembahkan bumi Mesir ini dengan sebaiknya hatta kami semua terpaut padanya. kenangan semuanya tidak boleh dijual beli dan sehingga nak buat untuk berulangkali pun mesti tiada dayanya. Ketahuilah rasanya jaulah mesir kali ini terbaik buat kami dan syukur dipanjatkan sepanjang nikmat yang diberikan ini. 

Akhir sekali, bib dan wakil kawan-kawan semua mengucapkan ribuan terima kasih . InsyaAllah andai jodoh dan takdir ada, maka kita bisa ketemu lagi. sobs :( Wassalam .

TAMAT . . . 

we are ONE BIG FAMILY ^^


Tuesday, January 29, 2013

Ada sesuatu yang indah disebalik keindahan yang dirasakan. Lantas Maria berlari menuju ke medan itu memohon agar dirinya dilepaskan sebelum cengkaman kemalasan merasuk jiwa. Ternyata indahnya kini mungkin bibit ikhlas dalam kesugguhannya melawan kemalasan dahulu.

Selamat berjaya Maria^^ .

cuti winter - mesir versi 2

Catatan peribadi jaulahku bersama teman-teman IKIP ke bumi mesir bersambung disini.

18.1.2013 - Jumaat
Hari ini kami gerak menuju ke utara mesir .fuh, jaraknya jauh jugak sebenarnya lebih kurang dalam 6-7 jam macam tu. Jalan kat mesir tak sama macam jalan kat jordan. Kalau di Jordan jalannya banyak bukit bukau . Di Mesir pula Jalannya straight forward je, mendatar je. Nak tidur pun memang nyenyak je, tapi kalau dah lame sgt pun lenguh jugak badan ni sebenarnya. Puncaknya misi kami kali ini untuk menawan Gunung Sinai.

Dalam perjalanan , banyak tempat yang kami singgahi sebelum sampai ke destinasi itu. Antaranya, kami melawat uyun musa iaitu telaga nabi musa yang diceritakan antara mukjizat nabi musa setelah ketukan tongkatnnya pada tanah dengan batu menyebabkan terkeluar air ketika bani israel dalam kehausan. cerita lebih saya kurang arif, tapi mmg ade banyak telaga di kawasan tersebut.

Kemudiannya pula kami menuju ke kubu israel. bekas kubu israel zaman dahulu ketika peperangan antara tiga negara nak merebut salah satu tempat kat area mesir kawasan situ. mistaken forget all the fact. sory! tapi, yang ingat nye sejarah bagaimana dijumpai kubu itu ialah begini alkisahnya. Pada mulanya, kubu itu tidak dapat dicam dan diketaahui umum keberadaaannnya disitu, tapi at same time, bnyak bom2 yang keluar. So, semua tercari-cari mane puncannya bom tu la. Then, seorang ulama mesir dapat mimpi untuk menyimbah air kawasan kubu tersebut. Maka diketahui umumlah kubu yang tersorok itu.

Lawatan ke kubu israel itu bukanlah tanda saya sokong pada israel, tetapi sebagai ibrah, mungkin dapat ketahui yang canggihnya peralatan yang digunakan pada zaman itu untuk melawan musuh . dan sekarang?  who knows,lagi canggih bukan? 

Perjalanan kali ini kami merentasi terusan suez yang mana menjadi laluan pedagang untuk berdagang. Sejarah saya tak A+ pun, tapi setakat yang ingat penah belajar sej form1 dan bile rase yang kita lalu antara laluan terusan suez tu mulalah rase tak caye, macam mane terowong tu yang kami lalui atasnya adalah terusan tu. how cant i imagine that condition. Wallahuallam. 

Dah petang kami sampai di Taba. yang mana kat sini la kiterog dapat lihat 3 negara dari hujung mesir tu. mula-mula negara haram Israel, sebelah sikit Aqoba, Jordan dan tepi sekali Arab Saudi (  nak balik rumah! :[ ) . Sebenarnya, baru saya perasan yang tempat peranginan kat Mesir banyak je sebenarnya. Tapi mungkin faktor kawasanya jauh dan sangat luas, sO tak dek org nak bangunkan kawasan tu.kami singgah sebentar disini sembahyang.

Nak cerita jugak, sebenarnya waktu ni musyrif kiteorg denda kiteorg tak bagi makan. hoooo lapar lapar lapar. tapi sengaja buat-buat jadi budak 'baik + sopan' sikit. tahan sabar dan tetap sabar. Kalau diorang tanye, kiteorg jawab je boleh tahan lagi, tapi masing-masing kat belakang ni macam dah gestrik kot. Memang la, kiterog just makan pagi tu, tengahari tak makan kot. waktu tu dah nak pukul 7 mlm, dan2 pulak travel dalam coaster je, memang lapar la.After siap sembahyang, bile mula perjalanan je, dah tak tahan. Lapa! haha. so, akhirnya, Alhamdulillah kami dapat menikmati nasi berlaukkan ayam yang memanggggg sampai menjilat jari. Best sgt! gurlp-kenyang bising dan tido.

Malam itu kami sampai di hotel untuk rehat sebelum pagi itu untuk menaiki gunung sinai. kelas la hotel tu. ala kadar tapi oke la. eh, tak tahu nak comment ape. selesa la. Berehat sampai terlelap dan terjaga pada jam 12 mlm.


Berada di uyun Musa, telaga besar
19.1.2013 - Sabtu
Aktiviti pagi ini dikenali sebagai slot pengurusan diri.Tak paham kenapa lah dinamakan slot pengurusan diri sedangkan naik gunung sinai je kot. Oke, kebiasaannya gunung Sinai didaki pada waktu malam. Kami memulakan pendakian kami pada jam 1.50 am . Mulanya bersama-bersama dan bersama , tidak terpisah group kami. Tapi akhirnya, bila pengurusan diri tak stabil kot kami terpaksa berpecah. dan terciptalah 3 group.

ikot stamina masing-masing kami mendaki. mencabar jugak naik GUnung ni.7km pergi dan 7 km balik equal= 3kg turun. ahhh, lantaklah. tapi nilah motivasi yang ust azli selalu ketengahkan untuk menaikkan semangat kami, saya  je kot. Tapi jujur memang penat. GUnung sinai kali ini ade salji. Maka terserlah keterujaan musyrif kami untuk bermaen snow dan terciptalah snowman kecil... naik-naik semakin sejuk dan sejuk.

Lastly syukur, kiteorg sampai ke puncaknya.yes! we all win~ dalam kesejukan kami gagahkan diri menuggu sang matahari munculkan diri nya. Subhannallah begitu indah nan saujana pemandangan yang dihadiakan Allah melihat matahari terbit menyeluruhnya. ohh cantik keoren jinggaan. Subhannallah.Subhannallah.Subhanallah.


Akhirnya, berjaya semuanya!
Rata-rata yang menaiki gunung ini, bukanlah org islam je. tapi pelbagai agama dan manusia. Seingat saya , trip saya bertembung dengan pelajar malaysia Cairo, org Korea, mat salleh, india pun ada mari. Dan sebenarnya, terkilan juga sebab kat situ juga ade church,tapi surau pun ade je. Dan guess what? Badly,church lagi besar dari surau. tape la, nak wat cane. yang pasti nikmat kekuatan stamina untuk menawan misi pendakian gunung Sinai berjaya. Ade la kait jugak dengan pengurusan diri, sebab dapat urus diri dan kawal emosi berjaya naik dan turun gunung yang curam itu dengan selamat. Done! "go zunah go!" says us farid pada anak murid kesayangan.  hehe^^


Berlatar belakangkan matahari yang baru terbit. Subhanallah.
Sang matahari munculkan diri,
Kami turun dengan selamatnya dan ais-ais salji mencair dek mentari teriknya seawal jam 8am. Then kami balik hotel, tapi haha. lawak memang tak lawak tunggu ammu walid berejam rupenya kalau jalan kaki nak ke hotel , pui tak sampai 5-6 minit je kot. aduiii amuu walid buat spoil btol waktu ni. 

Jam 11am kami bergerak menuju ke Pantai Dahab, kawasan peranginan yang best! saya suke. tapi on the way tu kiteorg singgah kejap ke tempat lembu samiri, makam nabi HArun dan makam nabi Soleh. mula-mula tempat lembu samiri? ape itu? , ini adelah ukiran batu lembu samiri yang ade kisahnya salah seorang  kaum nabi musa yang menjadikan batu lembu samiri tu sbgai tuhan. Sebab time tu, nabi Musa bermunajat di gunug Sinai selama 40 hari 40 malam. 

Hikmah pendakian gunung Sinai itu menunjukkan kuatnya Nabi Musa ketika itu untuk beribadah kepada Allah, nabi Allah musa boleh, kita pasti boleh. Dan ketika inilah, Nabi Musa mahu melihat wajah Allah, Tapi kuasa Allah lebih esa. Hatta bila nabi Musa diberikan masa untuk bercakap dengan Allah pun nabi musa dah pengsan. Itu baru dengar suara tanpa melihat wajah dah pengsan. Kuasanya Allah mengatur setiap urusan manusia seharian. 

Then kami sharing sedikit dalam coaster Kisah Nabi Musa, Firaun dan sekitarnya dengan Mesir. Mesir bumi barakah. Tokoh demi Tokoh yang mewarnainya. Sejarahnya pun banyak yang dapat diteladani. oke.time to sleeppp~ penat. tido dan tido dan tido. Tinggallah amu walid berseorangan manjadi pemandu yang berhemah. Tapi tak keseorangan pun, asyik bergayut je! hampehhh~ huhu.

Bangun-bangun tido dah sampai Pantai Dahab. terjaga pun sebab klon maher zain punya pasal yang kecoh sgt. Check in hotel Penguin. Petang itu kami jalan-jalan naik glass bot. melihat ciptaan lautan yang kebiruan.cantik! seriously cantik! ikan berenang dan rumpai laut menari keriangan. ohhh so beauty. kami dibawa oleh kawan ammu walid a.k.a klon maher zain berjalan-jalan di kawasan dahab. 


ade gaye maher zain tak?
sebab tu dye ni klon maher zain =_=
bersama amu walid yang Smart! ~
balik dari naik glass bot, kami menikmati makan malam seafood! yummy, sgt delicious. Alhamdulillah dapat makan makanan laut yang banayak dan sedap-sedap semuanya. Malam pula, time for shhoping. tak shooping pun, saya window shopping je. hehe.jalan-jalan menghirup udara segar. Tapi nak cakap, kat Dahab ni kan, Actually best sgt kalau nak dijadikan destinasi honeymoon. nanti saya kawen, saya nak ajak suami saya kesini lagi. lol! ade sape-sape nak ikot? hehe.^^ cc : senior saya yang "berdue" take noted k. 


Pilih la  yang mane nak . hehe ^^


20.1.2013 - Ahad
Jumaat pagi yang indah nan romantik bersama dik mai. Kami berdue berjalan berdue sekitar gigi pantai menikmati permandangan pagi di pantai Dahab sebelum alkisah dikejar anjing-anjing yang berlambak kat situ. ohhh so scary! biler time kiteorg nak snap gambar, tetibe anjing datang nak pose picture juga, agak la kan! kiteorg menjerit sekuat hati, dan zunah tegur, "oii korang jerit dengar satu hotel, semua boleh terkejut pagi - pagi ni kot" . hehe.

Breakfest ala-ala barat, then gerak pulang menuju ke Cairo, rumah penginapan kami di Rupala. on the way tu, kami singgah satu masjid (tak ingat nama) tapi dekat SharmEl-Sheikh. best sgt masjid tu, cantik dan bersih! tahniah~ hehe. Then kami gerak ke Souk Sharm El-Sheikh. Ahakkssss~ rambang mate. Cadangan kpd sesiapa yang meminati barangan leather, mesti singgah kat sini. ahaaa memang berbaloi, tak rugi pon. malahan, mmg seronok. 3 jam bershopping pun still tak sempat, sebab kena warning dengan cg Disiplin je selalu. huh.

Petang tu, kami gerak ke cairo dan malam kami sampai . Yang best malam ni, sebab kiteorg dapat makanan special masakan org indonesia. nasi dengan ayam bakar berempah. Alhamdulillah! kenyang. 


21.1.2013 - Isnin
Kalau diikotkan jadual, hari ini kami berehat (cuti) seharian. Tapi, tak boleh duduk senang, kiteorg request nak pergi jalan2. Sebelah petang nya, kami dapat merasa untuk menaiki tren bawah tanah buat kali pertamanya menuju ke Hadiqah Yabaniyyah(Taman Jepun) . Perjalanan kami kali ini, tanpa coaster ammu walid , tetapi berdikari merasai naik tren yang padat dgn orang arab. Bertolok-tolak untuk lepas naik tren tu. Ade orang cakap, kalau melawat mesir tapi tak merasai naik tren ni tak seronok langsung. dan mmg truly dapat merasai  keadaan orang mesir merebut-rebut sebelum pintu tren tertutup kemas.

Kami sampai di hadiqah, bergambar, jumpa budak-budak kecil bermain dan pulang. Pengalaman yang seronok dapat berjuang untuk naik tren! group saya berlawan,dapat pulak kawan saya kurus kering duduk depan sakali. Ops sory! saya memang kena tolak korang sekuatnya sebab saya duduk belakang sekali. Sehabis tenaga saya tolok sampai mama arab tu dye marah, sabar laaaa! bagi aku turun dulu. Lantaklah~kalau tinggal saye sorang-sorang kat stesen tu lagi baik kena marah... berapa saat, tup tertutup! padat-padat bercampur-baur dengan org arab waktu ni. Tapi, alhamdulillah semuanya selamat dengan pantauan 2 ustz Osem yang bajet macho tu. Kenangan. . . 


Di hadiqoh Yabaniyyah . . .


kenangan yang tidak bisa dijualbeli


to be continue versi 3 . . .


Monday, January 28, 2013

00:13

Jauh. Kalau mendengar suaranya sekalipun bisa untuk menguraikan resah di hati.
Walaupun aku yang sering untuk tidak mengingatmu ,
tetapi disana masih terbisik-bisik panggilan halus lagi gemersik 







"ummi... "





rindu untuk bertentang mata , 
menceritakan segalanya tika bulan menjadi saksi malam itu.


cuti winter - mesir versi 1

Tarikh : 14.1.2013-26.1.2013
Destinasi : Mesir
Kos :pakej 250 JD
Belanja shopping : 80 JD

Hari itu, berkira-kira dan berkobar-kobar untuk ke Mesir. Antara bumi Barakah yang aku ingin habiskan masa di usia muda, biarpun cataan hidupku disana buat kali ini di sana sesinggakat 12 hari sahaja. Tetapi ianya cukup OSEM dan terbaik. Alhamdulillah.

Ketibaan kami satu batch 6th gen Ikip-Yarmouk bersama 3 org senior disambut baik oleh travel agen kami, Ust Azli dan Ust Farid. Oleh sebab kuantiti kami yang ramai seramai 14 orang, So dari awal mula lagi kami sudah membuat pilihan untuk pergi bersama travel agen. Ade je, bunyi-bunyi, "mahal kot gune travel agen". "tak payah la, baik gamble sendiri je, lagi best"." nanti tak bebas kot kalau ikot travel agen" . ahaaa, adat la tu, bermacam-macam spekulasi manusia. Ikot hati orang, ade jenis suke gamble sendiri cari pengalaman and ade juga yang suke ikot travel agen je. 

Aku? mulanya cuak juga. ehem, nak jimat kan. Tapi piker, sebab suke dgn travel agen. Senang.mudah.simple ikot je gi sana-sini. tapi actually cuak jugak lah kalau tak puas hati^^, ade la sedikit keraguan sebelum tu.Tapi serasenye kali ini, Allah mudahkan setiap urusan dengan utusan due orang super duper 'musyrif' yang osem. (kembang latu kalau bace ni).

14/1/2013 , isnin
Flight kami jam 12.50 pm , tetapi kami sampai di Airport King Alia Jordan jam 10.50-11.00 am camtu. Nampak tak dari awal terserlah keserabutan kami. Settle angkut keluar barang-barang dari coaster, terus berlari cari tempat check in departure. ohhh, berlari macam anak kuda masuk kandang, haha. selesai check in, dapat boarding pass terus ke imegresen, beratur pulak ramai nyeeee manusia nak keluar negara waktu ni. lantak laaaaa, dapat barisan potong je arab, lantaklah. selesai. Tapi masalah jordan la tak siap lagi airport, mudah cakap tak sistematik la. tunggu je la giliran. dan-dan tiba flight ke mesir gate buka, kami orang baru sampai. uhukkk 14 orang wanita ayu berlari lelah-lelah akhirnya terbang juga menuju ke bumi mesir dan kamilah penutup pintu kapal terbang ke mesir kali itu.

Tiba di mesir dengan airport barunya yang cantik. iras-iras KLIA gitu. memang kelas lagi la. hehe. Then dijemput travel agen kami, jejaka osem. haha. okeyla sebab sorang tu kawan lame kiba dulu. naik coaster y ditempah khas buat kami, melihat sekitar pemandangan bandar cairo, sememangnya lebih maju dari Jordan. sistem jalan pun dah nampak maju nya. mungkin atas faktor penduduknya yang padat dan ramai, seramai 90juta sahaja di cairo, tu tak termasuk di kawasan laen alexx, tanto, dahab dan segala bagai yang laen lagi tu.

Hari ni, kami rehat dahulu, esok baru mulakan perjalanan pengembaraan kami di bumi mesir.

15/1/2013 ,selasa
Memulakan pengembaraan seawal pagi jam 8.30 am. Hari ni kami berjalan disekitar cairo. menuju 6 buah tempat, antaranya: masjid Al-azhar, Masjid Hussein (makam saidina husein), Masjid Amru, Masjid Sultan Hassan, Makam Imam Shafie,  dan Masjid Ibnu Tolun.Menziarahi setiap masjid yang punya lakaran sejarah dan memori tersendiri. Antara yang saya ingat untuk dikongsi bersama, semua masjid-masjid ini penah menjadi kebanggaan suatu masa dahulu ketika kebangkitan islam di timur tengah. Saya teruja dengan seni bina masjid Sultan Hassan dan majid Rifaie yang betul bertentangan itu. Laluan yang kecil itu jugalah laluan angin yang menyebabkan ketika kami berkumpul di tengah-tengah bangunan masjid itu terasa sejuknya yang sejuklah. huhu. 

masjid Sultan Hassan juga dikenali sebagai masjid 4 imam yang didalamnya punyai empat sudut besar untuk setiap pemegang mazhab imam berbincang berkaitan mazhab masing-masing.Budaya ilmu yang ada waktu itu, membuktikan semangat orang islam dalam mencari sinar kehidupan ,insyaAllah. Dikatakan juga, setiap kali solat pula,giliran demi giliran untuk pemilihan imam. And lagi teruje bile masuk bilik kecik, bilik yang direka dan dibina tersendiri yang hebat dimana boleh menggemakan suara manusia tanpa menggunakan microfan sekuatnya. Teruja! Subhanallah, hebat dan uniknya Allah kurniakan idea buat penciptanya itu. 

inilah rakaman suara bergema tersebut

Petang itu pula kami dibawa ke City Star. Antara mall yang terkenal dan harganya pun boleh tahan kat area cairo ni.cuci-cuci mate sikit and windowww chopping je. hehe ^^. Malamnya pula menuju ke rumah pegawai pahang , Ustaz Khairul Anuwar di asher. Sedikit jamuan ringkas yang disediakan sempena menyambut kedatangan rombongan daripada pihak kami . Terima kasih ustaz anuwar, isteri beliau kak nurul, dan anak-anak mereka yang selalu sedondon. commel >< .

Seharian berjalan di bumi mesir bnyak kesimpulannya. Jujur hari pertama saya dah jatuh hati dengan negara mesir ini. dengan bandarnya yang hidup nampak pesat dan membangun. Cuma adatlah, berhabuk dan sedikit kotor sahaja. Penduduknya pula terlalu ramai yang menyebakan banyak lapisan susunan masyarakat disini. Pandang ke tepi tingkat rumah penginapan kami, nampak satu keluarga merempat di dalam rumah ala pekerja buruh indon yang kat malaysia tu dengan ampaian kain yang simple. ohh sedangkan sebelahnya itu, kedai baju kahwin and kedai gambar kodak yang sering dikunjungi pemilik kereta-kereta mewah. itulah mesir .

kami di masjid Al-azhar

16/1/2013 ,rabu
Pagi yang indah dengan masakan mee campak versi MAI's siblings! hehe. Then kami gerak ke Anuar sadat. Dataran yang dikatakan berlakunya pembunuhan Mantan pres anuar Sadat sebelum Hosni Mubarak yang mana mitosnya mencerikan bahawa pembunuh Anuar Sadat itu  sebenarnya adalah konco dan idea kepala Hosni juga. Wallahuallam. Bila manusia gilakan kuasa tanpa sebarang rasional, maka segala sesuatu bisa terjadi. 

Kemudian kami gerak ke Piramid ciptaan Firaun laknatullah. Raja yang mengaku dirinya tuhan tiada yang hebat selainnya. Konon je la sumer tu^^ . Waktu ni, sharing about kisahnya dalam surah Al-Qosas. banyak isi tersurat yang diceritakan dalam surah tersebut. Ringkasnya, ketika dalam dakwahan nabi musa kepada firaun tetang Allah yang esa, yang layak disembah. Namun, dakwahnya tidak diterima dan terciptanya piramid atas dasar untuk dia melihat tuhan nabi musa sendiri. Namun, setinggi piramid itu juga, niat buruk firaun tidak kesampaian. 

di panorama pyramid
Seterunya kami gerak ke Asfour. Gedung kristal yang unik dan cantik. Berpinar-pinar mate nak pilih rantai, gelang tangan and subang. omg! ketahuilah,inilah antara syurga wanita. tak semua tapi kebanyakan. tapi, badly i cant found the ring what my focus want. =,= 

Gedung Asfour :)


17/1/2013 ,khamis
Pagi ini kami mula bergerak ke luar dari kawasan cairo menuju faiyoum, keluar daerah yang jaraknya mengambil masa lebih kurang 1-2 jam. Seperti kebiasaanya,ammu walid memandu coasternya dengan macho sekali menuju ke fayoum. Daerah kecil tasik qorun, istana qorun dan air terjun mini. 

Al-kisah qorun dizaman nabi musa yang Allah berikan nikmat kekayaan yang begitu banyak kepadanya. Tetapi atas kebongkokan dengan harta yang tidak dizakatkan, maka Allah terbalikkan hartanya di tasik qorun. Sebenarnyalahkan, tasik tu sangat besar. sangat besar, dan logiknya kalau dipikir balik, banyak nye harta benda si qorun ni, orang kaya dunia kot. Semua kuasa Allah, hartanya diterbalikkan maka tiada lagi yang tinggal kerana setiap itu azali bukanlah kepunyaan individu tetapi hak milik Allah. 

waktu kami bergambar sebentar di tasik Qorun, ade dua orang adek beradek menuju ke arah kami segerombolon sambil menunjukkan rantai kerang yang berwarna-warni dengan hasrat agar kami dapat membeli seutas rantai tersebut dengan harga satu genih. Cantik dan simple sahaja. Aku simpati dengan mereka. truly! waktu itu ketika kami mahu bergerak ke destinasi seterusnya, tanpa sengaja budak itu merayu dan TErnaik ke dalam coaster agar kami membeli rantai itu. Dan sekelip mata, ammu walid menolok dan menolok budak itu yang umurnya lebih kurang 8 tahun itu. Dengan kasarnya, ammu walid menengking budak itu dan memarahinya kerana telah naik coaster nya. Kami terlalu simpati, tapi apakan daya, itu urusan arab. Bagi amu walid,keselematan dan keselesaan pihak kami lebih diutamakan sebab itu dia marah budak penjual rantai kerang itu tadi. 

Maka coster berlalu pergian meninggalakan budak itu menagis teresak-esak kerana ditampar ammu walid. so pity! maafkan akak budak si penjual rantai kerang. moga Allah memberi rahmat buatmu, si budak yang gagah mencari rezki.

berhadapan istana Qorun bersama kak nurul, sakinah, dan summayah 'commel' .

to be continue versi 2...

Saturday, January 12, 2013

salji 2013

Maka nikmat tuhanmu yang manakah yang ingin kamu dustakan ? -Ar-rahman

Hari ini dua hari berturut-turut saya kesejukan kerana dikelilingi makhluk halus yang kecil kelihatan comel itu. Tak tersangka tahun ni, Allah bagi nikmat merasa turunnya salji depan mata. dan keriangan bermain bersamanya.

Tahun ini adalah tahun pertama saya di Jordan, dan hadiah ini cukup memberi saya kebahagiaan merasai indahnya ciptaannya yang tersirat punya hikmahnya. Pada kebiasaanya salji tidak turun membasahi bumi irbid. Bertahun-tahun lamanya. Dan akhirnya tahun ini, Allah izinkan untuk turun di bumi Irbid dan seluruh Jordan.

Menurut org Jordan, salji sudah lama tidak turun di bumi irbid ini, mungkin hampir 5-6 tahun. ade juga yang katekan 7 tahun. Kalau ade pun, mungkin sedikit sahaja katanya dan suasana salji keputihan langsung tidak dapat dirasainya saban tahun disini. Cuma kesejukan yang menemani senantiasa.

Saat ini, suhu 5 darjah celcius :) .

9/1/2013 - rabu
Mahu juga untuk ceritakan disini saat indah pertama saya dengan hujan itu. Pagi itu, sakan kesunyian sesunyi di malam hari, sedangkan jam sudah menunjukkan pukul 8 pagi. pagi itu juga tiada derapan tapak kasut warga penghuni sakan kuning yang kedengaran seperti hari-hari biasa. Masing-masing dengan hal sendiri kerana universiti ditutup hari tu. Exam pula ditangguh. Aku dengan hal sendiri melayan diri untuk terus rehat berselimutkan hirom tebal yang sungguh enak di musim sejuk ini. sejukkkk~~~

Kemudian dalam sedang ralit saya berjuang untuk keluar dari hirom saya terdengar bunyi derapan bertalu-talu kuatnya dari arah luar tingkap. saya terus menerpa ke tingkap, dan menyelak sliding tingkap! masyaAllah salji! SALJI. saat itu, kecoh satu sakan. jeritan budak melayu tahun satu yang sungguh excited dan terkejut. Juga terserlah excited org arab jiran belakang sakan yang jerit keriangan. Semua sungguh gembira.

Saya tanpa membuang masa, pergi berlari ke bilik sebalah rakan saya untuk khbarkan berita gembira ni. Korang... bangunn!! salji turun! salji turun! salji turun! rase macam mak bedah je dok kecoh di pagi hari ketuk pintu satu aras ni nak suruh bangun tgk salji. Jakun kot ^^.

Kami bergembira. mula2 frozen, lepas tu salji betul. tapi besar sikit salji tu. senyappp bumi irbid tiada lagi salji yang turun. Mula-mula firasat je yang rase salji akan turun lagi lepas ni di malam hari. Allah izin, betul-betul turun. Usai solat maghrib, terus keluar sakan untuk bermain salji di tgh padang. Sambutan yang meriah dari seluruh warga irbid! Saya dan rakan2 bermai di tepi sakan bersama anak-anak arab, jiran tetangga.

Benarlah kata-kata : "Sesungguhnya salji ini, mengikat tali persaudaraan manusia tanpa mengira bangsa dan fikrah" . Saya lihat aplikasi yang jelas lagi nyata malam itu. semua bergembira tawa riang untuk bermain salji , membaling sana sini, berlali bersama anak- anak arab yang comel.
Dan malam itu, salji menutup tanah-tanah gersang di irbid ini.


Siang itu, salji turun~ view tingkap dr bilik asrama saya~
semakin putih dan putih - kebesaranNYA
Malam itu, kawan arab tetiba panggil bergambar :) hehe




10/1/2013 - khamis
Pagi yang penuh rasa gembiranya. Begitu cerah cuaca diluar, begitulah cerahnya di dalam hati. Cerah dengan keputihan pemandangan salji yang mempersonakan. Nikmat pandangan mata yang Allah susun, indahnya!

Pagi itu juga saya berdating bersama roomate sayang berjalan di sekitar Syari' Jamiah dan dalam jamiah sendiri. Menatap pandangan indah disekitarnya amat menenagkan perasaan. SUBHANNALLAhh~ Ya Allah kerdilnya hambamu ini. Halus nya salji pagi itu sepersis halusnya kapas. Permandangan yang cukup indah. Alhamdulillah.

Petang itu pula, berjaulah ke Ajloun bersama keluaraga kawan arab saya, Shaymaa' , semoga Allah merahmati keluarnya selalu. cukup bersederahana dan baik sekali. Kami seperti keluarga bermain bersama-sama adeknya yang sungguh nakal tapi commel.

Bermain dan bermain, exam hari itu ditangguhkan lagi. pada hari ahad! - maka saya bergembira dahulu. huhu. sebenarnya, penat je maen salji ni. berlari-lari dan bermain baling-baling gumpalan ais itu tersangat la penat. Tapi kegembiraan disitu adalah kurniaan Allah. Terima Kasih Allah.
#picture di pagi hari bersama roomate#
ini dekat student centre~

mine and aisya 

i love this picture . Marwa and aisya

Saje- Aisya jadi model saya :)

Sarapan di restoren jamiah. tapi tutup, so kiteorg beli makanan dekat restoren abu mahmud je.
Tak pasai2, kenal kawan arab dari Yaman
Aisya play with the snow


i'm Yarmouk Student . . . 
# Petang hari bersama Shayma' dan keluarga#

gambar bersama adek2 shayma ' 

11/1/2/013 - jumaat
Kali ini, saya masih tidak jemu untuk bermain salji. join pulak JeJOIY 2 bersama teman-teman IKIP batch 6 yang disayangi. Kami berjaulah di ajloun lagi. Salji tidak turun dah lagi, tapi permandangan salji puteh maseh seronok dinikmati.

Bile salji turun lagi, pasti saya ke Ajloun lagi untuk menikmati saat - saat indah disini :) 
Syukur ya Allah~ HsabiyaaAllahu wa neemall wakeell~

IKIP-ians batch 6 ^^

Sampai sini dahulu entry saya! . hari ahad ade exam final Asalaib bahas . fuhhhh, tak sabar nak habes exam! tu je kijernye. hehe

Oke! published. ^^

Wednesday, January 2, 2013

# panduan ringkas umrah

Esok 3.1.2013 saya akan memulakan exam final saya untuk sem pertama tahun ke3 di sini. Insyaallah doakan yang terbaik untuk kita semua. Saya tahu, waktu getir begini semua orang akan pulun menghadap buku, study apa2 yang patu, baca nota-nota ringkas dan apa yang patut dihadamkan untuk last minit persediaan. 

Normal la tu, semua orang akan habis- habisan struggle for akhir usaha ini. Tapi saya nak ambil sikit ruang waktu ini. hehe. nak kate malas tak juga. tapi nak kate rajin tu, bukanlah saya orang nya. cuma, mungkin sebab neuron di kepala sudah bagi isyarat untuk rehat sebentar. kasi take five :) sangat take five la kalau dah satu movie dihabesnya. tak kesah la tu.Perkongsian ini saya dedikasi buat semua yang membaca blog ni.

Bagaimana melakukan ibdah umrah?
pertama yang perlu dihadam ialah rukunnya :
  1. Niat berihram
  2. Towaf
  3. Saie
  4. Bercukur / bergunting
  5. Tertib.
Pertama : Niat berihram
Ihram dalam umrah boleh dikatakan berada dalam keadaan yang dilarang untunk melakukan perkara-perkara yang haram. Serta berniat ihram untuk melakukan ibdah umrah. 
" sahaja aku memunaikan umrah dan aku berihram dengannya kerana Allah taala"
Lelaki berihram dengan kain putih dan perempuan dengan pakaian yang menutup aurat. Ihram boleh dibuat di beberapa tempat. Ketika itu, saya dan family berihram di Miqot dan berniat disana. Jauhnya lebih kurang 30 minit dari mecca. Seusai persalinan putih kami sekeluarga bergerak ke masjid di area situ, niat dan solat sunat ihram.
#perempuan dengan pakaian putih @ hitam? secara kasarnya  berihram dengan putih. tapi kebanyakan arab berhitam dengan pendirian mereka. ratanya yang berihram putih hanyalah daripada perempuan asia.

Kedua : towaf
Towaf ialah mengelilingi ka'abah sebanyak 7 kali dengan bahu kiri mengiring di sisi ka'abah. bermula dari hajarul aswad, disana ade lampu hijau yang menjadi lampu permulaan untuk towaf. Pusingan sebanyak 7 kali sambil berdoa.

Ketiga : Saie
Kemudian selesai towaf, bersaie 7 kali antara bukit safa ke bukit marwah. Jaraknya itu yang memerlukan sedikit perjuangan. bagi kaum lelaki, mereka disunatkan untuk berlari-lari anak antara lampu hijau pertama ke lampu hijau kedua. Sambil berdoa dan berzikir :)
#bukit safa dan bukit marwah tidak setinggi bukit-bukit di Malaysia. ini kerana ia sudah diconstructkan untuk kemudahan jemaah haji dan umrah.

Keempat : bercukur/bergunuting
Selesai 7 kali ulang alik antara safa dan marwah,di hujung bukit marwah itu kita melakukan rukun ini. bagi lelaki boleh bercukur rambut dan perempuan cukuplah sekadar guntingkan rambut sekurangnya 3 helai. Ketika itu, umii saya memang sudah bawa letak dalam handbag gunting sebagai persediaan untuk bergunting waktu ini.

Kelima : Tertib.
Selesai menurut tiap rukun, maka selesailah umrah. moga Allah menerima umrah kita nanti.
Kemudian kita boleh tatap ka'bah kerana disitu ketenangan abadi dan disitu adanya ibadah yang membolehkan kita mendapat pahala.

Saya cuma berkongsi sekadar ringkas berdasarkan apa yang dialui sebulan yang lalu. Disinilah peluang kita untuk beribadah sebanyaknya insyaAllah. Saya juga sarankan, bagi kita yang melayu untuk membawa buku panduan berdoa bersama-sama. Saya ketika itu berumrah sekadar berdoa apa yang dihafal dan tidak rugi sedikit pun kita memegang buku-buku doa. 
Orang arab sendiri pun saya nampak ada yang membawa booknote sendiri ketika towaf dan bersaie. Ketika itu saya rase sedikit pointless sebab tak bawa apa2 booknote untuk bacaan doa.Cubalah yang terbaik ketika waktu itu kerana kita diberi peluang untuk berada di tanah haram, tempat yang penuh barakah. Saie pula saya terus mengambil quran, membaca dan membaca sambil berzikir dan bermuhasabah. 

Last but not least: saya ucap selamat mengembara buat sahabat IKIPians dan warga IRBID yang akan ke sana habes final ni! moga kembara umrah korang diberkati Allah selalu. Selamat menjadi tetamu Allah :)

cinta hati... ^^