Monday, December 23, 2013

Girls, hayaa

Ketukan buat si pemalas (baca: aku) ,

Aku selalu merasakan, orang yang melukis, dia sebenarnya sedang melukiskan jiwanya. persis orang yang menulis, hakikatnya dia sedang menuliskan hatinya. Sedikit aku ingin kongsikan buat si pemalas, DIRIKU.

Pagi itu aku keseorangan kalut ke library untuk menyiapkan task kerja terjemahan untuk dibentangkan malam ini sesi study group classmate aku (ini cerita dia last minit +kemalasan punya kije pasallah).

Sebahagiannya sudah aku siapkan, namun sebahagiannya pula otakku tidak dapat untuk menyambungnya lagi, bak berada di kesesakan lalu lintas yang sangat padat , lantas aku cuma berfikir punya satu cara; iaitu terus direct menanyakan mana2 student arab yang berada disekelilingku. 

Ohh, tiada, peluang aku tiada. Aku blur mahu tanyekan kpd siapa. Jam menunjukkan pukul 11pg. Aku bergegas keluar drpd library dan mendapatkan sahabatku kerana kami memang bercadang untuk ke satu persidangan antarabangsa yang dihadiri ramai ulama seluruh negara. Dan ketika itu aku sudah berkira-kira untuk mencari seseorg untuk menerangkan kepadaku apa yang aku ragui ini. 

Sesuatu yang menarik perhatian ketika muktamar persidangan itu, seorang arab disebelahku.Mungkin ini namanya jodoh, dengan DIA. Aku perhatikan sahaja gelagat dia ketika dalam muktamar tadi . "Eh, dia ni tido ke ape , pusing2 mate dye. Arab ni dah ngantuk tak faham kot, aku lagi lah susah2 nak faham" well, biar jelah.

Selesai muktamar, aku keluar dan jodohku ini jugalah yang bersama iringan , dlm hati : ohh boleh kot aku nak tanye dia ni. Aku memulakan perbualan dan dia setuju untuk menolongku. 

"Jom kita ke hadiqoh (taman) kuliyyah syariah " katanya. Dan aku terus mengikutinya. Sesampainya: 

"Kasi buku engkau kat aku, tunjukkan aku dr mana ke mana."katanya.
Dan aku tunjukkan dan tersentap. 

Dia membaca petikan ayat dengan mata yang terlalu dekat jarak bukuku. Bagaikan mau cium buku itu, aku silap! Aku silap! 

Hasbunallah wani3mal wakell, rupanya dia buta, sakit mata yang menyebabkan tidak dpt mbaca sepertimana org biasa baca buku. Kencang betul ketukan buat sipemalas , benar2 aku rase terkena dengan setiap aturan allah harini...

Ketikamana dia tekun membaca setiap perkataan dari baris ke baris , hanya allah yang tahu perasaan seorang pemalas bertemu si juhud mencuba menerangkan sebaiknya kepadaku meskipun keadaan fizikal seperti itu. Hayaaa namanya, budak tahun satu yang rendah diri menolong budak tahun empat yang pemalas. Moga allah memberikan kejayaan kepada awak! 

macam kata Pablo Picasso, "painting it's a blind man profession. painter is painting not what he sees but what he feels". And she did it. 

Dalam diam, aku tahu ini TEGURAN hebat buat diriku. Awak sebenarnya tidak buta, tapi saya yang buta hati untuk terus rajin dan semgat untuk belajar. Allahu 😭😭😭😭😭 :(((((

Yang benar, Si pemalas. 


  


Sunday, November 24, 2013

Jarak beribu



Jauhnya untuk aku menanggung rindu ini,
Mendengar suara serak terbatuk2 ,
Cukup menggambarkan seksa sakit itu,
Namun tawa riang itu tetap aku dengar,
Biarpun dicorong talefon.

Assalamualaikummm, tokkiii,,,,
Bibah niii,
Waaalaikummusalam bibahhh...

Sebak dan sebak, awal kedengaran aku dah rase sedih.
Masakan bertubi2 aku dengar cerite toknda di akhir2 ini asyuk jatuh sakit,
Tapi, aku tahu toknda pasti kuat!

Sayang tokki ye bibahhhh 😭😭😭😭😭😭😭 .

Dah memang nangis, aku tak tahu nak tahan camne lagi rindu,
Ni lah rasenye perasaan berjauhan dengan family tercinta,
Moga angin bayu pantai itu terus membayu belai menjaga nenda dan toknda. 

Miss them so much :(((( 

Ya allah, 
Perliharalah mereka sebagaimana mereka menjaga aku sewaktu aku kecil duluuu... Ameenn :)))


taut ...

chat with Habibah Nazirah .... tibe2

"continue later, jap nak g raudhah ni "

" good girl ,seronoknya take care dear "

"oke, nak g dah ni... byeeee...byeee...."

"ye, salam kak long pada nabi  "

BERTAUT, ohh rindunya!

warna

merah itu hati,
hijau itu pokok,
biru itu langit,
kuning itu matahari, eh cahayanya.

Demi masa hadapan yang cerah,
hanya harapan yangku ingin genggamkan,
biar dalam diam atau bisu,
PASTI USAHA Demi "A Colouful Future"

rongga cinta

Pernah suatu hari,
gerak gerinya aku menilai,
satu pun tidak pernah dilepaskan,
masakan disiakan begitu saja...

pernah suatu hari,
gerak itu hilang lupus daripada pandangan ini,
pengertiaan sayang hapus bertaburan sedikit demi sedikit,
Rupanya bepanjangan tidak bersama...

Pernah suatu hari,
hati pinta untuk menempatinya,
tapi sukar dihadirkan ia lantas aku kecewa,
Pemiliknya sudah hilang bayangannya...

rimas itu aku buang,
TUHAN, 
seandainya jauh dekatkanlah,
seandainya dekat pertemukanlah,
seandainya hilang gantikanlah,
seandainya tiada hadiahkanlah,
biarpun bidadara itu disyurga nanti.

IMPIAN :p

tahan perasaan

aku sangggup keluar dari kawasan itu,
untuk ketenangan.

Dalam harapan, kau bahagia,
serta mampu berdiri,
tanpa mengisahkan aku disini.

tapi aku silap. silap. silap.
all the day, all the night, 
and when im back it just same situation.
aku pana, ish! apa lagi silapku?
mana nilai itu?

Lantas, mungkin itu silap aku?
aku lihat dan koreksi.
masih tiada jawapan.
Teman, kalau itu yang aku silap,
kalau itu yang kita hilangkan,
Mahunya berlari mencari sinaran kembali,
agar terus nan mekar bunga itu meskipun angin salji ini menggigil.

Maafkan aku.

Thursday, November 21, 2013

Kesabaran dan kebaikan. Bersainah untuk itu moga kita kan ketemu kebahagiaan. Mungkin hidup lebih bererti dengan kesabaran :)

Tuesday, October 29, 2013

Kisah hamba allah yang beribadah 500 tahun

Dari Jabir RA berkata bahawa Rasulullah SAW. telah memberitahu kami bahawa Malaikat Jibrail telah memberitahu Rasulullah SAW katanya; “Wahai Muhammad, demi Allah yang mengutusmu sebagai nabi yang besar, sesungguhnya ada seorang hamba Allah yang beribadat selama 500 tahun di atas sebuah bukit yang lebar, panjangnya bukit itu 30 puluh hasta kali 30 hasta dan disekelilingnya ialah air laut yang seluas 4,000 farsakh dari tiap penjuru.”

Dan di situ Allah SWT mengeluarkan air selebar satu jari dan dari bawah bukit dan Allah SWT juga telah menghidupkan sebuah pohon delima yang setiap hari mengeluarkan sebiji buah delima. Apabila tiba waktu petang hamba Allah itu pun memetik buah delima itu dan memakannya, setelah itu ia pun sembahyang. Dalam sembahyang ia telah meminta kepada Allah SWT supaya mematikannya ketika ia dalam sujud, supaya badannya tidak disentuh oleh Bumi atau apa-apa saja sehingga tibanya hari kebangkitan. Maka Allah SWT pun menerima permintaanya.

Berkatalah malaikat lagi; “Oleh itu setiap kali kami naik turun dari langit kami melihatnya sedang sujud, kami mendapat dalam ilmu bahawa ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dan dihadapkan kepada Allah SWT lalu Allah SWT menyuruh Malaikat - masukkanlah hambaku itu ke dalam syurga dengan limpah rahmatku.” Maka berkata orang itu; “Dengan disebabkan amalku?” Maka Allah SWT menyuruh malaikat menghitung semua amalnya dengan nikmat yang Allah SWT berikan. Apabila penghitungan dibuat maka amal yang dibuat oleh orang itu selama 500 tahun itu telah habis apabila dikira dengan sebelah mata, yakni nikmat penglihatan yang Allah SWT berikan padanya, sedangkan nikmat-nikmat lain belum dikira.

Maka Allah SWT berfirman: “Masukkan ia ke dalam neraka”. Apabila ia ditarik ke neraka maka ia pun berkata: “Ya Allah, masukkanlah aku ke dalam syurga dengan rahmatmu.” Lalu Allah SWT berfirman kepada malaikat: “Bawakan ia ke mari”.

Kemudian Allah SWT bertanya orang itu; “Siapakah yang menjadikan kamu daripada tidak ada.” Lalu orang itu menjawab; “Engkau ya Allah.” Kemudian Allah SWT bertanya lagi; “Apakah itu kerana amalmu atau rahmatku?” Jawab orang itu; “Ya Allah, dengan rahmatmu.”

Allah SWT bertanya lagi; “Siaapakah yang memberikan kekuatan sehingga 500 tahun kamu beribadat?” Jawab orang itu; “Engkau ya Allah.”

Allah SWT bertanya lagi; “Siapakah yang menempatkan kamu diatas bukit yang di tengah-tengah lautan, dan siapakah yang mengeluarkan air tawar yang bersih dari tengah-tengah lautan yang airnya sangat masin dan siapakah yang menumbuhkan sebuah pohon delima yang mengeluarkan sebiji delima setiap hari, padahal buah itu hanya berbuah setahun sekali lalu kamu meminta supaya aku matikan kamu dalam sujud, jadi siapakah yang membuat semua itu?”

Lalu orang itu berkata; “Ya Allah, ya Tuhanku engkaulah yang melakukanya.”

Allah SWT berfirman; “Maka semua itu adalah dengan rahmatku dan kini aku masukkan kamu ke dalam syurga juga adalah dengan rahmatku.” Malaikat Jibrail berkata; “Segala sesuatu itu terjadi hanya dengan rahmat Allah SWT.”

Amal yang dibuat oleh seseorang itu tidak akan dapat menyamai walaupun setitik debu sekalipun dengan nikmat yang Allah SWT berikan pada hambanya. Oleh itu janganlah mengharapkan amal kita itu akan dapat memasukkan kita ke dalam syurga Allah SWT sebaliknya memohonlah dengan rahmatnya.

Hanya dengan rahmat Allah SWT sajalah seseorang itu dapat memasuki syurganya. Apabila kita memohon kepada Allah SWT supaya dimasukkan ke dalam syurga dengan rahmatnya maka mintalah supaya Allah SWT memasukkan kita dengan rahmatnya ke dalam syurga Firdaus.

Saturday, October 26, 2013

Kobar hati ke sana

Aku masih terfikir gerak hati yang ingin menjejak kaki ke sana itu betul atau tidak?

Pening untuk menilai sesudah berkali saat intu bertandang dlaam mimpi tanda jejak kaki disana tertangkap sang kamera hati,

Ohhh,izinkanlah,

Dengan sekadar niat yang yang ada ini, moga tuhan permudahkan. 

Sunday, October 20, 2013

Jarang.

Jarang jarang sahaja,
Tidak seperti org lain,
Tiap hari, tiap petang atau pagi,
Tapi aku, kadang sekali.

Tapi saya tetap sayang dia.
Allah, jagakan mereka seperti mana mereka menjaga aku sewaktu aku kecik dahulu.
Permudahkan setiap urusan mereka,dunia mahupun akhirat.

Friday, September 27, 2013

Terpakse itu amat menyeksakan.

Ya allah ampunkan dosa hambu ini.

Friday, September 20, 2013

Selam dalam diri

Semalam aku mendapat wasep dari adikku, hampir menyelam aku di alam relality, ya tuhan! Cubaan ape yang kau beri padaku? Aku lemah, maka kuatkanlah aku. 

Halilintar itu bagai terase panahannya, menahan perasaan serba salah sendirian.  Berikanlah masa untuk aku bertaubat ya allah. Astaghfirullah. Astaghfirullah. Astaghfirullah. 

Isya, 8pm irbid, jordan. 😭😭😭

Monday, September 16, 2013

My junior

Alhamdulillah, sudah seminggu mereka menjejak kaki kesini, bumi ardu kinanah. Harapan moga kita sama2 berjaya untuk terus menuntut ilmu dan menjadi abid yang soleh dan solehah.


Wednesday, August 21, 2013

pening

aku memang pening kepala,
tapi aku sengaja tidak endah penyakit itu menyerang aku,
salahnya aku membiarkannya,
maaf diri... maaf tuhan... maaf kan hamba.

Moga masih ada hari esok untuk aku hilangkan pening itu.

ukhuwah bonding



Hampir setahun aku dibumi Jordan ini, 
Hampir setahun juga aku berpisah dengan tanah melayu...

Rindu bertandang pada bumi wakafan SMASKL tercinta. Hadiah buat mereka. :)

Friday, August 16, 2013

hilangkan debu

"mummy, kenapa kat rumah kita banyak sangat habuk? debu ni kalau takdek sehari boleh tak? penat lah nak sapu selalu porch depan rumah ni."

"tak susah pun nak sapu, cuma kita yang kena rajinkan diri. Same goes like kita nak hapuskan dosa. seharian kita banyak lupa dan banyak buat dosa pada manusia khususnya, tanpa kita sedari. Then cuma kita yang kena RAJINkan diri nak sapu balik dosa tu"

jadi hilangkanlah debu itu, umpama kita hilangkan dosa-dosa kita yang tergalas atas bahu ini. InsyAallah mummy. miss ‪#‎saudiarabia‬

ada baiknya itu, tapi

Sudah lewat malam ini baru aku sampai ke rumahku. Kali pertama dalam hidupku mencuba memasuki persatuan di Irbid ini. Ahh, tidak besar manapun, cumanya menjadi AJK kecil dalam satu program  yang sudah bermula rangka gerak kerjanya sekarang dan fatrah 2 bulan akan datang  nanti barulah rasminya kami akan berkerja keras.

Aku bahagia, tapi dalam kebahagiaan aku, cuma terselit tanda tanya. Atitude yang bagaimana yang sering menyenangi setiap ahli pelaksana sesuatu team. Kali ini, aku punyai satu team yang cukup tegas. Aku jadi turut sama untuk tegas, sedangkan aku masih pening dan samar2 untuk menjadi sedemikian. 


Aku salah mungkin. Aku penat berfikir. kenapa tiada tolereansi? Atau aku yang tak leh terima semua kenyataan. Atau sengaja ingin mencetuskan susasana hangat. Atau kenapa susah sangat untuk open minded. Sungguh, manusia ini bnyak tabiatnya. 

Tapi, serius, ketahuilah jangan terover @ mengover dalam pegang dengan sesuatu prinsip atau sesuatu hal sehingga susah untuk toleransi atau buka sedikit peluang , kerana disitu nampak lemahnya kehebatan dalam mengawal emosi disebalik ketegasan yang dipamerkan. Aku terkesima kala itu. Tutup hati, malas mahu berdebat. Baik terus senyum. :)

BAYU PANTAI ITU LEBIH MENDAMAIKAN , bahagia berkenyit mata , tersenyum indah bersama org yang satu kepala dengan kita. tandanyaaaaaaaaa .... dia sudah berpuas hati! hehe.

Thursday, August 15, 2013

mesir kini , syahid ramai nya

mendapat khabar berita yang sedih tentang mesir.
Mesir yang dulu aku kenal dulu, tenang.

moga darah yang mengalir itu diredhoi. 
mereka syahid, syurga itu milik mereka.


Tuesday, August 13, 2013

perang sis

Hari ini antara hari yang paling bersejarah dalam hidup. Sedikit nota dan kalam pada diari catatan kehidupan ini , moga suatu hari nanti , tika aku bacanya semula, aku dapat beringat dan jaga-jaga dengan kehidupan yang seterusnya.

Hari ini, yang dijadualkan untuk mengtasjil madah (daftar subjek ) untuk semester hadapan. Tapi , dari pagi server internet down dan down. Dari pagi, senior 4th year masih tidak dapat untuk memilih subject yang diingini. Samapi giliran aku waktu tengahari 12.45 pm terus sistem page website http://sis.yu.edu.jo tak dapat dibuka, asyik loading and ade pulak unavailable. Semua gelabah, tak tahu nak cakap pikir ape dah ni, muka mengahadap komputer je. dari pagi samapai petang dan sekarang alhamdulillah.


baca : x dapat reload balik, reload balik.. macam dosa kita,,
 da buat dosa istighfar balik, istighfar balik,...

Ada benarnya kalam itu, kita manusia dah buat dosa, kena always istighfar biar bibir ni basah dengan kalam istighfar, pengharapan keampunan dalam diri kita. setinggi-tinggi keampunan selamanya. 

Allahu, dalam menghadapi perang tasjil madah ini, allah sebenarnya ingin menguji kesabaran kita. Aku kelam waktu itu, kelam kabut dibuatnya. adilah menjerit,,, "bib, aku dah dapat tasjil satu subj" ... errrr, dari luar dia menjertit. tapi aku tak dapat apa2 ni, reload nak log in pun tak dapat. macam mane? seorang update dah siap tasjil tapi mereka semua tasjil di makmal komputer university. Aku tekad untuk keluar rumah , ke university, bangunan khowarizmi dan tasjil disana. Aku berharap.

Aku bergegas keluar rumah dengan komputer di dalam beg, aku mohon dan berharap dapat tasjil disana. namun, sesampainya aku di pintu pagar universiti, aku call kawanku, katanya : ohh, makmal dah tutup, pekerja tu suruh tasjil sendiri. Oke, aku bergerak ke cyber pula, mengcuba disana pula,tapi server tetap down tak dapat connect. ummm~ hati gundah,

Aku dan munirah, tekad untuk pulang. takpelah ade la rezki kita lepas ni. 
allah maha mengetahui , aku dengan cool, cuba buka komputer. dan try, kick in masak ,nom masak , dan syukbah. mengcuba! dan tupp~you got tasjil. hah? dapat??? alhamdulillah.

Cool, dalam hati menjerit yeayyyyy! dan sikit-sikit saya cuba untuk tasjil madah. dan dapat semuanya, kecuali satu subj ijbari tak dapat.~ takpe laa. kita cuba esok luse untuk rebut subj itu.

kenangan sekali dalam hidup.

Sunday, August 11, 2013

dunia


Dunia.
kenapa kau sering menghantui diri ini.
apa silapnya aku pada kau.
nyatakan kurangku ini.
sengaja atau tidak sedar kau coretkan itu.
hmm.hmm.hmm.

raya 2013


Malam itu sayup takbir kemenangan yang menarik hati untuk terus berada disamping tingkap itu. Kali itu hampir tertitis air mata ini kerana takbir raya versi melayu diperdengarkan dari corong mikrofon masjid jamiah universiti yang kira-kira 2km jauhnya dari rumah ku. Sayup-sayup kedengaran dek mungkin rumahku yang tinggi ini, mujur masih berpeluang kedengaran takbir itu, semua memori "kekampungan" menjengah fikiran ini.

Salam Lebaran buat semua ~ maaf zahir dan batin salah silap terlanjur bahasa, terkasar perlakuan, terkurang mana yang patut. Raikanlah ramadhan 29 hari itu, dengan kemenangan sebenarnya di syawal ini. moga2, ramadhan tahun depan masih ada buat kita semua. Ammen.

Tahun ini, Allah takdirkan bumi jordan ini tempat berpuasa juga tempat beraya. Kesedihan itu juga tetap terasa tanpa family disisi. Namun, as we know, sekali ini sekali itulah peluang yang tidak ternilai, merasai suasana eidul fitri di perantauan yang hakikatnya lain betul suasananya berbanding di Malaysia =.= .

Irbid sunyi, buka fb instag , ramai org update gambar disamping ibunda ayahanda semua. Tapi, disini... merekalah keluarga saya. :)))

Sunday, August 4, 2013

for my child #1


" anak mummy kena cuba, orang puasa ni Allah memang janjikan dye reward. susah sekejap, then Allah give bnyk nikmat after iftor .Malamnya dihiasi ibadah, and mummy tahu, anak mummy mesti boleh. kita puasa, sahur, tarawikh sama2, dengan daddy and mummy semuanya" ...

mereka berdua ^^


Mereka pengubat luka, duka, dan lara.
Setiap kali berjumpa & call pasti ada doa yang diajarkan -tok-
setiap kali berjumpa & call pasti ada nasihat yang disampaikan -tokki-

MOGA ALLAH RAHMATI DAN PANJANG UMUR MEREKA DALAM IMAN.

malam 27

Sesuatu yang terkilan, adat dan rutin kitaran yang biasa buat seorang perempuan, opss! terpak lepaskan saat malam-malam terakhir Ramadhan ini dengan hati yang sedih, Sedih Pilu kerana tidak berpeluang untuk melakukan ibadah lebih dari orang-orang lain.

Gulp, "one thing you have to know",,, what?

janganlah beribadah 
hanya sekedar untuk menyelesaikannya saja
tetapi lakukanlah sesuatu keataan 
untuk mendekatkan diri kepada Allah...


Cancel it, Allah telah tetapkan seseorang itu terbaik. Kita berhak untuk mengambil kelebihan dari sesuatu biarpun Allah sekat kita dengan sedikit Ujian. Pasti Ada Yang Terbaik Menanti. 
Senyum :)

Saturday, August 3, 2013

hero kehidupan



My Only Hero kehidupan.

Kalau diberi peluang untuk aku khabarkan satu dunia, 
Bahawasanya tiadalah insan yang pernah lukai hati ini,
Juga bahawasanya tiadalah insan yang pernah mengecewakan hati ini,
Malah tunjuk ajar, dorongan, sokongan, bantuan, kegembiraan itu yang menjadi pengikat,
Antara kami berdua, my hero kehidupan.

Ya allah, 
aku mohon ampunkan dosa mereka,
dosa ayahanda dan bondaku,
Banyak sudah pengorbanan yang tidak pernah jemu dihamparkan,
buat aku, adek-adek aku, keluargaku yang lain, dan juga buat semua insan yang lain.
Maka, granted him JANNAH-Mu ya Rahman Ya Rahim.
Aku mohon, berilah mereka ketenangan dan keredhaan-Mu itu,
kerana, Sesungguhnya tiada pernah satu keburukan pun sampai kepadaku.

Selamat Hari Lahir Walid, Kak Long SAYANG Walid ^^ .

Friday, August 2, 2013

july 2013

ohh July, 
akhirnya kau pergi,
semoga kita berjumpa july tahun depan. . .

*bagi saya , july sangat special, bulan kegemaran, kerana ia [7] . dan tarikh keramat itu pada [13,7] . Sesungguhnya Allah suka pada nombor ganjil. dan ganjil itu sangat bernilai.

end of soifi

Kali pertama saya mengambil soifi, short semester course disini dan mungkin insyAallah kali terakhir , kalau diizinkan. Bagi yang fully empat tahun di uni yarmouk ade peluang untuk merasai short sem ni 3@4 kali, tapi bagi saya student IKIP, yang hanya 2 tahun disini, hanya berpeluang sekali sahaja. btw, ianya pilihan siapa nak amek soifi yang seterusnya pun boleh. 

Soifi pertama dan terakhir saya jangkakan ini amat singkat sekali. Hanya sebulan tempoh pembelajaran dengan subjek yang sama setiap hari, juga doktoe yang sama setiap hari. Laluan itu yang ku lalui , juga pada waktu itu la. kadang terserempak dengan org yang sama juga setiap kali pergi dan balik kelas. 

Satu bulan terasa begitu sesingkat, dan suatu yang saya terkilan soifi ini, sebab saya amek satu subject core yang agak penting untuk dihadam dihadaf difahami dengan teliti. Tapi, siapa sangka, mungkin takdir memang tersusun yang saya amek subject itu waktu singkat ini, Sayang sangat sebab subject tu memang saya suka, about pelbagai produk perbankan islam, susah juga nak faham satu2, tapi nak buat macam mana,,, ada kot hikmahnya terpaksa ambil waktu soifi ini. 

SYukur, segalanya tamat dengan baiknya. dalam kepayahan, ada tersilat kesenangan allah hadiahkan :) insyAallah, dan itu yang saya harapkan.


pic sambut birthday 13 july dulu. thnx muciiii korang! :)))))


Saturday, July 27, 2013

Syukur,
kalam yang sering aku lupakan ,
kalam yang sering aku lelapkan ,
kalam yang sering aku tidak endahkan,
kalam yang sering aku tinggalkan,
kalam yang sering aku butakan....

Tuhan,
terlalu bnyak kenikmatan itu,
tapi aku yang !@#$%%^&(()*&@!#%*( .

“…And If you would count the blessings of Allah you would not be able to count them…” [Surah Ibrahim 14:34]

Monday, July 22, 2013

ibu dan anak

#1
Aku berjalan melintasi daripada bilik ke bilik, kedengaran tangisan bayi yang amat kuat. husshh, kesian baby tu kena cucuk dengan nurse rupenya. Aku sekadar berhenti sekejap sahaja depan pintu bilik 402 menilik dan terus berganjak ke bilik kakak housemateku yang berada didepan bilik itu...

Usai siap-siap kan kak wa untuk berehat aku membiarkannya diselimuti dan akhirnya dia lena dalam tidurnya. biar penat sakit itu dihabeskan dahulu baru aku boleh cerita borak-borak lepas ini esok lusa. "Cahaya kena kuat, untuk Bulan,Bintang, Matahari dan Pelangi terus tersenyum".

Kaki ini, senang untuk ke bilik hadapan. Bayi kecil itu sudah senyap hilang sudah tangisan dari matanya, tapi... ibunya pula yang menangis, tangisan itu mengalir laju. Sungguh sayu, Salamatik 3ala waladuki. cuma itu yang mampu ucapkan sambil mengusapkan kepala bayi itu. Namanya : ahmad. baby ahmad, lihatlah ibumu bersengkang mata untuk terus survival your life. meskipun adu ibunya bahawa bill mereka hampir 70JOD per days. ribut hujan ke ape ntah, memang mahal tahap gaban bagi aku. dan memang mahal sgt pun. tapi , demi ANAK, mungkin naluri ibu tidak kesah, asalkan anaknya selamat.

summary : Dan aku tahu, setiap ibu pasti begitu. Terima kasih ummi dan semua kaum ibu menjaga kebajikan anak2mu ini.

#2
Malam itu, Pulang dari sembahyang taraweh di masjid Jamiah (berimamkan Syeikh terkemuka uni yarmouk, Sheikh Ma'muun ) , jiran bawah rumah aku berpesan agar singgah dahulu kerumahnya. enak sungguh Qatayyif yang dihidangkan Narjas, ibu muda kepada 6 orang anak ini. 

kami berborak-borak , cuba memahami meskipun kadang-kadang ade je word yang pending nak faham orang arab cakap ni. tapi , tulah buat faham jelah, kadang pula suruh dia ulang lagi dan lagi dan lagi. ceritanya aku mahu berkongsi tentang Busyra. Si budak yang kurang upaya, tapi melayan kerenah dia cukup untuk rasakan ketenagan syurga yang aku rasa nakkkk sangat pinjam daripadanya di akhir hayat nanti.( because , orang kurang upaya mmg syurga lah tempat nya, tidak dipinta untuk dilahirkan begitu) . tiap petang kalau aku berjumpa dengannya aku cuba bertegur sapa dengan busyra, ahhh namun sia-siaje, sebenarnya sepatah pun aku tak pernah  faham dia cakap. but nice :) dia comel! montel mcm nazirah ><

sambung cerita malam itu ,Dia ambil quran kecil aku, mamanya halang. Jangan! tapi aku biarkan dan terus lihat reaksi busyra. Dia mencium Quran kecilku dan cuba membuka. Aku bantu untuk buka mukasurat Alfatihah. Dan dia bacakan surah itu. Subhanaallah, meskipun cacat busyra cerdik dan punyai kelebihan luar biasa, boleh membaca alquran. even sebenarnya tak berbutir pun bacaan yang dibacakan .aku tersenyum kagum melihat busyra.
moga nanti awak sudi pinjamkan kakak ketenangan disana nanti. oke, time up. naiktangga, balik rumah sendiri. hehe

summary : tetap berusaha, engatlah "dia" pasti ada kelebihan.

Friday, July 19, 2013

antara kita - HF

hakikatnya, kita sering berjalan bersama.
dulu,kini,dan selamanya.

Ketika itu...
kita bergerak bersama,
aulad banat,tarawih, 
potong bawang potong daging aidiladha,
nak jugak tgk pakcik2 sembelih lembu,
bermain buaian serta lepak2 di taman SERIA itu.

Ketika itu...
kita menjadi penumpang bersama,
bergerak ke bumi wakafan itu,
iaitu dengan bus tranasional & bus konsortium & bus sani,
hari-hari uniform sama, dorm pun sama, subject pun sama, cikgu pun sama.

Ketika itu...
bila dah besar sedikit,
kita jadi fesi sama2, jadi sukarelawan sama2,
smaskl sama2, jatidiri sama2, kiba sama2, ikip pun sama2.

Ketika itu...
unser awak dan unser saya,
saling bergerak menuju ke arah yang sama,
kadang awak tumpang unser saya,
kadang pula saya tumpang unser awak,
pergi mencari ilmu, usrah, ijtima' , balik umah, 
bersiar-siar dengan mereka, dll.

Ketika itu...
kita terbang sama2,
dengan saudi airline dan sampai ke bumi indah ini,
bumi penuh barakah dan manfaat .

Dan ketika ini...
detik waktu kian bergerak,
bergerak seiring dengan bergeraknya umur kita bersama,
saya dah 21 tahun 6 hari,
awak dah 21 tahun hari ini,
bezanya cuma 6 hari,
tapi setiap detik yang kita lalui bersama,
pastiku ingati...

Dan ketika hari yang akan  itu tiba...
kuharapkan kita tetap bersama,
dan redho tuhan mengiringi persahabatan ini,
ukhwah ke syurga, InsyaAallah.

Terima kasih ya sebab sudi menjadi peneman saya, huuu tak tahu nak cakap ape, terime kaseh juta2 jadi sahabat saya,teman itu, nasihat itu, marah itu, senyum itu, terima itu gembira itu, suka itu, duka itu dan segala-galanya. TQ pahah. 

Dan sempena hari ini, moga Awak diberkati selalu. selamat hari lahir. dan besar pun awak tu. hehe. bib doakan awak sentiasa kuat, diberi keselamatan diberi keberkatan, diberi kekuatan untuk menjadi anak solehah pada umi dan abah awak, diberi kekuatan untuk jadi kakak yang baik buat adik2 awak, diberi kekuatan untuk menjadi sahabat yang caring, diberi kekuatan untuk terus jihad menuntut ilmu, dan diberi kekuatan untuk menjadi hamba  soleh kuat beribadah siang dan malam , dan diberkati hidupmu selalu. Dan yang paling suprise, moga dikurniakan zauj soleh (cewaaah) hehe. Ammen ya robb.


Selamat ulang tahun ke-21.
kita sayang awak . teeettttttt....
love you .xoxo :)

(sedihnye tulis post ni. tskkkk.)


Monday, July 15, 2013

cerita mlm bufday




saya boleh hidup dengan sesiapapun. trust the things, bila kita mudah untuk berkawan dengan orang, kebahagiaan yang kita dapat pasti lebih. btw its depand on your semangat and layanan. kata orang : ukhwah itu kita yang kena mulakan. baru lah ia boleh dicambah maka berputiklah buah ukhwah terusebut.

"KAMU SAMBUNGLAH IKATAN PERSAHABATAN ITU"
biarpun zahirnya ia nampak lemah, walaupun zahirnya dia tidak lebih dari orang lain. Kamu cari dia cuba bina kehidupan. ya! bersama, kerana berani dalam persahabatan itu perlu untuk saling menyebarkan kasih sayang.

:))) salam kasih sayang, tQ all frends, sister, moms, guys. 
doakan saya terus berjaya dunia dan akhirat.

13.7.13



-sesungguhnya, usiamu akan berjalan bersama waktumu-

moms.
it looks like we are always far.
you are there and me are here.
you on the top, and i in the bottom

i love you xoxo

Friday, July 12, 2013

3 ramadhan

Seperti biasa tempat itu aku reserve untuk tunaikan taraweh. tidak berganjak, disitulah untuk malam ketiga taraweh kali ini. Aku menunggu Amani,katanya mahu jumpa bersolat disebelahku, tapi dia lambat pulak dan dia terus berganjak ke saf hadapan.

Kemudian datang seorang wanita menapak disisi kananku. Selesai bersembahyang rawatib isya' dan dia menegur. "Kamu Indonesi?" ohh, tidak. Aku Malaysia. "Nama kamu apa? bla2 perkenalan terjadi. Namanya ummu Muhammad. Dia seorang Suriyya, yang berpindah tinggal diJordan. sementelah aku bertanya:" Umurmu berapa?" 46 jawabnya ringkas. "Adakah sama umurku dengan umur ibumu? " Samaaaaaaaaaaaaaa, jawabku!

Kholassss, Kamu panggil aku "mama" aja. :)
dan dia kemudiannya mendengar bacaan quran aku...

sunnguh mama mengingatkan aku ummi di sana, moga ummi sehat dan bahagia selalu.LOVE you MOM. misss you ^^ 

Wednesday, July 10, 2013

01 36


Hati ini,
sungguh merindui untuk berada disana,
Allah, izinkan aku ke sana lagi,
Negeri ketenangan syurga nan abadi,
Mekkah Almukarramah & Madinah Al-Munawwarah.

*nak je beli tiket, buat visa then balik saudi! hehe ^^* 


Ramadhan 1

Ramadhan 1,

biarpun malam kian larut, aku mahu tetap menulis disini, laman peribadi juga channel untuk aku memuntahkan perasaan yang huhh, sedih ada, gembira ada, sebak ada, riang ria ada, semua ada la.

Alhamdulillah, ramdhan kali ini aku barada di perantauan, wilayah ketenagan nun angin sepoi2 bahasa je, mendung ketenangan simbolik hadirnya bulan ramadhan mubarak, bulan keampunan juga bulan 1001 nikmat didalamnya.

Tadi selesai solat taraweh malam pertama 1 ramadhan di Masjid Jamiah Noah Yarmouk yang diimamkan oleh Syeikh Makmun. Alunan juzu' 1 yang amat seronok dan jelas bacaannya untuk didengari. Moga Allah rahmati syeikh.

Ramadhan 1 ini jugalah, aku berharap moga tiap2 dosa lalu diampunkan, Ya allah, aku mohon, ampunkan dosa ini. Ammeeennn. 

Sunday, July 7, 2013

diana around here

berhempas pulas! its your fault okey. jangan pernah untuk tidak salahkan diri itu. Benarlah kata-kata "lihatlah kelemahan yang ada pada diri untuk dipertingkatkan, bukan kelebihan." 

Ujian itu mematangkan. Ya Allah, jadikanlah aku hambamu yang bersyukur. Ammen.

***********
Diana seorang budak yang rajin biarpun kuasa daya ingatan IQnya tahap biasa sahaja. Diana akui, dirinya tidak punya kelebihan berbeanding kawan-kawannya yang lain. punya kebijaksanaan, punya kekuatan, punya kecerdikan, punya hafazan daya ingatan kuat.
Tapi, kata ibu : biarpun kita lemah, tapi jangan pernah tewas dengan kelemahan itu, teruslah berusaha. kerana usaha itulah yang dipandang, dilihat juga dinilai.

Selamat majukan diri Diana.

Sunday, June 30, 2013



ohh rezeki kalau diizinkan Allah.
mahu ke palestin. insyAallah :)

Saturday, June 29, 2013

mahu itu


satu :mahu balik
dua :mahu rasakan raya disini,welll
tiga :tapi semua org balik kot 
empat :takpe, boleh rasa bnyak kerinduan
lima :besttttt, semua org kumpul
enam :haha,jgn bikin jeles , oke =.=
tujuh :time to kumpul duit raye,banayk2 lagi tu.
lapan :errr, dah besar *tak jeles pon* :P
sembilan :takbir raye, snap pic,lemang,ketupat,rendang....

sepuluh :bla lah.blah laaaaaaaaaaaaaaa. 



Friday, June 28, 2013

49:13

warna -warni itu pasti cantik. kata orang sepeti pelangi macam-macam warna ada. 
dulu-dulu, mengikut sains warna yang ada di pelangi ada tujuh kesemuanya.
tapi...
ade je orang kata warna pelangi tak cantik.
sebab apa? sebab banyak sangat warna, so serabut dan berlapis-lapis.
iyalah kita semua tak sama, 
ada kala apa yang kita rasa cantik tu pada kita tapi tak cantik pun pada dia.
dia pula, katanya itu cantik tapi berbeza pula dengan kita.
ohh, beragam-ragam manusia ini.

" Wahai manusia! sesungguhnya kami telah menciptakan kamu daripada seorang lelaki dan seorang perempuan, kemudian kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dab bersuku-suku agar kamu saling mengenali. Sesunggunya yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling betakwa. Sesunguhnya Allah maha mengetahui, lagi maha teliti. "
(Al-hujurat:13)

Wednesday, June 26, 2013

39:35


aku sebagai hambamu, 
ampunkanlah aku, 
terimalah taubatku,
sesungguhnya engkau pengampun dosa.

berikanlah aku kesempatan waktu,
aku ingin kembali,
meski tidak layak sujud padamu,
dan sungguh tak layak.

ampunkan aku.

"Agar Allah menghapuskan perbuatan mereka yang paling buruk
yang pernah mereka lakukan dan
memberi pahala kepada mereka dengan yang lebih baik 
daripada apa yang mereka kerjakan. "
(Az-zumar:35)

Allahyarhamah ukhti sumayyah

Jumaat . sabtu . ahad . isnin . selasa .

5 hari sudah berlalu, semuanya sudah selesai. biarpun dirimuku tidakku kenali secara face to face, tapi cukuplah apabila seisi dunia mekhabar cerita 1001 satu yang banyak perlu diambil ikhtibar. Bermula kisah penghijrahanmu, juga kisah kebaikanmu, kisah kesopanan pada ibubapamu, kisah happy go luckymu hinggakan kisah syahadah yang basah dibbibirmu tika sakaratulmaut itu. Cukup berbekas dihati ini.

Moga Allah kumpulkan kamu bersama insan2 soleh di syurga dan moga kita dapat bertemu disana. Doakan kami sahabatmu di bumi ini pula untuk terus berjuang dan hidup dengan ikhlasnya. InsyaAlalh

Saturday, June 15, 2013

Kayu berat penimbang itu amat sukar untuk tidak adil,
tapi seringkali manusia yang menghelahkan ia,
tiada pernah terdetik dihati untuk memberatkan sidia,
org yang aku sayangi juga sanjungi.

Ayahbonda,
maafkan anakanda kala diri ini banyak menyusahkan diri kalian.
banyak kerenah dan perangai.
moga, syurga balasanya atas kebaikan kamu. 
:( ,LOV3 

dalam hati

"KEINGINAN TERBESAR SETIAP WANITA"

Keinginan terbesar bagi setiap Wanita adalah menjadi seorang isteri yang baik bagi suaminya. Yang pada akhirnya akan membawanya menjadi seorang Ibu dari anak-anaknya.

Itulah salah satu alasan bagi setiap wanita mengapa ia begitu merindukan apa yang disebutnya sebagai "PERNIKAHAN".

Merindukan seorang lelaki yang benar-benar punya komitmen yang jelas untuk menjadi Imamnya.

Ia sama sekali tidak merindukan seseorang yang datang hanya untuk memujinya.

Ia sama sekali tidak merindukan seseorang yang datang hanya untuk merayunya.

Ia sama sekali tidak merindukan seseorang yang datang hanya untuk memacarinya.

Dan ia sama sekali tidak merindukan seseorang yang datang hanya untuk mempermainkan hati dan perasaannya.

Akan tetapi,
Ia sangat merindukan sosok seorang pemimpin yang mau menuntunnya menjadi seorang Wanita yang bisa membawanya untuk menyempurnakan ibadahnya.

Yang mampu menjadikan dirinya menjadi seorang Wanita mulia di hadapan Rabbnya.

Yang mampu menjadikan dirinya menjadi seorang Wanita yang mengabdi kepada imamnya.

Karena ia yakin bahwa itulah jalan yang akan membawanya menuju Ridha-Nya.


copy and paste ^^ dr sahabatku , farhah

Friday, June 14, 2013


oh, cinta itu sangat cemerlang. Ada orang kata tak cukup dengan itu , kalau gemilang biasanya akan disambung cemerlang, gemilang dan terbilang. berhempas pulas untuk menggapainya, biar susah sekejap. tapi the next pasti bahagia :)

Wednesday, June 12, 2013

yasmin dan ibu

Jalan itu sungguh sesak. Keramaian manusia berpusat di situ setiap hujung minggu tidak asing lagi buat warga kota. Kata orang, semakin larut malam semakin hangat kawasan itu dibanjiri rakyat-rakyat yang punya arah tuju tersendiri. Tiada sesiapa yang boleh menghitung setiap apa yang dirancang setiap individu, ternyata waktu yang tuhan anugerahkan 24 jam tidak pernah lari daripada sunnatullahnya yang menjadi ketetapan saban hari.

Dari jauh, kelihatan seorang gadis muda disebalik mentol kekuningan itu yang menjadi sumber cahaya dikala malam kian larut, dek anak bulan yang sipi-sipi sahaja memantulkan cahaya ke bumi. Awal bulan lagi rupanya, berkira-kira kerana  Yasmin teringat akan bondanya dirumah yang menjamu hidangan berbuka puasa sempena 1 shaaban.

Terkesan dengan pendidikan ibu, Yasmin tidak pernah abaikan setiap pelanggan yang datang bertandang untuk menilik satu persatu helaian gantungan tudung ala-ala ariyani itu. Ayat ibu sentiasa bermain diminda Yasmin, bila terpandang pelanggan datang ke kedai kecil  milik tuan mereka itu , ibu pasti berkira sebaik mungkin pada mereka yang kemungkinan untuk allah susuan ada rezeki dan mungkin juga belum tiba rezeki untuk kita. Dulu ibu yang selalu menjaga, tetapi sekarang semenjak keadaan tidak mengizinkan Yasminlah yang merelakan untuk menggantikan kerja itu.

Kelibat demi kelibat itu jugakah mengajar erti kesabaran dan kesungguhan untuk melayani kerenah manusia yang berbilang ini. Sudah menjadi kebiasaan, bila orang bertandang senyum dan beradablah yang mesti dipersembahkan supaya bibit pertemuan diakhiri dengan salah satu jual beli yang diredhoi antara kedua belah pihak.

ibu, terima kasih sudi jadi suri tauladan buat Yasmin. Yasmin titipkan doa buat ibu semoga diberi kekuatan selalu dan dipermudahkan setiap urusan. Malam itu Yasmin pulang dengan rezki yang diberi allah sambil menjinjing buah tembikai untuk dijamu bersamu bersama ibu untuk keesokan hari.

Benarlah, kemenangan hati itu pengikat untuk kemenangan seterusnya, kerana pengorbanan adalah faktor penting untuk kita terus kekal berjaya.

tergeleng dan teragguk

Bib, betul ke ni???

Soalan terpacul itu pasti dek kerna meragui akan itu, sangsi dan tertanya-tanya kerana ianya terlalu rumit untuk aku rungkaikan satu persatu kepada semua. bukan senang untuk aku terus  dan tidak mudah untuk aku lepaskan ia selepas mendapatkannya. Teryata, ketenangan itu datang silih berganti, moga kebahagiaan menyelinap sanubari ini.

tapi, kenapa bib???

ohh, jangan dipaksa tentang apa yang kita susah untuk lalui. tepuk dada tanya sendiri hati ini. pandangan orang lain sering twice dengan apa yang kita fikirkan. kadang kita boleh memahami, dan kadang dugaan ketidakfahaman itu datang menunjukkan keterbatsan yang kita ada.

Jambatan ukhwah itu cinta,
dulu aku terkira-kira berapa meter jambatan itu,
sekali lalu rasa macam pendek,
adakala panjang pula,
dan tanpa penah jemu itulah aku kehulur-kehilir,
menghempas tenaga untuk kita bersama,
dan nyata...
memori indah itu masih terukir indah dilangit kebiruan itu,
kemeriahan sang burung itu memberi kicauan hakiki,
merangka kemanisan indah bersama.

duhai teman,
saksikanlah titian jambatan itu,
yang dulu menjadi hangatan tatkala tangan kita bersemi,
untuk selangkah kehadapan,
dan tika itu jugalah tangan kita berpaut bersama dibahu,
mengiringi barisan hingga ke penghujungnya,
kerana kita bersama,
iaitu ke syurga ilahi.



Monday, June 10, 2013

satu kata hati yang kita perlu dengari agar tidak tersasar jauh. percayalah,hati itu bergetar saat ia gelisah akan kesonsangan yang ada. humm
berjalan itu kadang perlu bersendirian.
melihat dan memerhati.
agar kemanisan itu kita puas tanpa batasan yang lain.
oh tuhan, moga kau pelihara aku seadannya.

permulaan, bismillah 

Saturday, June 8, 2013

Bahu jalan

Aku mamai baru celik mate petang itu, saki baki mengantuk pun ade lagi . Nak sambung tak dah kot,sebab waktu senja hampir ke maghrib ni almaklumlah memang tak elok nak tido .

10 minit kemudian ,Tiba-tiba...

Pedal kereta terpakse ditekan dan menyebabkan kelajuan kereta pacuan empat roda itu semakin slow . "Kenapa pulak ni? " desus hati . Aku mencari-cari ape kehalnya yang telah mencuri kefokusan pemandu . Rupanya, ditengah highway ,kiri kanan padang pasir,ketika mana waktu matahari terbenam itu,terdapat sebuah bus .yang menarik bukanlah bus itu,tapi penumpangnya yang beramai-ramai sedang menunaikan solat berjamaah maghrib di tepi bahu jalan itu .

Ini bukanlah kali pertama aku melihat scene begini berlaku,acap kali travel waktu maghrib aku akan lihat inilah yang terjadi. Frontier ,gmc, ford, hyundai dll akan berhenti tepi jalan kemudian menunaikan kewajian rukun islam ke2 itu . Bahkan bukan sahaja yang berjubah putih malah turut ada yang berjubah hitam.

Ini yang buat aku rindu saudi. The end .

Friday, June 7, 2013

Dust

Habuk,debu,pasir-pasir kecil memang tak dapat nak dipisahkan dengan negara saudi .

Begitulah kehidupan,tidak semua perkara yang kita rancangkan akan berjalan smoothly lancarnya ,adkalanya habuk,debu,pasir2 kecil inilah yang memberi nilai pada kehidupan kita .

Jadi,terimalah ia seadaanya ^^

Tuesday, June 4, 2013

Lalala trying

Ini post trying update blog using blogger in android. Just onlline using phone , tulis2 ,post and publish it  .

Oke ^^ ini pic bersama Qistina ,Muaz dan Imtiaz  . Fluent sangat dyeorg cakap english  , cubit baru taw   coomell.hehe.

Umrah 30.5

Hujung minggu lalu berjaya menghabiskan masa dirumah allah kaabbah makkah almukarramah  . Alhamdulillah  perjalanan selama 15 jam itu even penat tetap dirasakan amat dan sangat berbaloi.

Kesyukuran dipanjatkan tatkala tersergam indah rumah allah di depan mata .tiada kalimah lain melainkan toyyibah semua  . Syukur  . Moga umrah ini sampai kepadanya  ^^ .

Wednesday, May 29, 2013

sem2 , tahun 3

Alhamdulillah kesyukuran dipanjatkan tuhan yang maha berkuasa satu alam ini,kerana aku dapat menghabiskan pembelajaran semester2 ,tahun3 di university yarmouk dengan selamatnya. Praise to Allah :) Setiap detik yang dilalui pasti ada hikmahnya.

dan hari ini aku di rumah, balik kampung seberang dari jordan . terbang ke arab saudi. tiadalah terasa kenikmatan melainkan dapat menatap wajah ayahanda ibunda serta adik2 semuanya. Sesampai aku di airport, keluar dari balai ketibaan, saiid nazirah dan said sudah menjerit : kak longgggggggg.... senyuman mereka cukup mengubat kerinduan. Kelibat bonda tiada kelihatan disitu, rupanya duduk di ruangan menunggu dan aku terus menerpa salam cium peluk semuanya. 

malam itu kami ke Kingdom Tower di Riyadh, jalan2. dan esoknya ke berjalan2 disekitar nya. oke2! dah nak siap. sekejap lagi nak pergi bertolak ke mekkah insyaAllah. doakan.


buat my comel2 adek naemah jangan sedih3~ nanti kita jalan2 ya. pasti akak balik malaysia nanti kita round habessan. imah punya lesen dah siap blom? huhu.