Saturday, November 24, 2012

sentap dengan tugasan.

Sentap setelah membuka dan membaca. 
"Dan barang siapa diberi petunjuk oleh Allah, dialah yang mendapat petunjuk, dan barang siapa Dia sesatkan, maka engkau tidak akan mendapatkan penolong-penolong bagi mereka selain Dia. Dan kami akan mengumpulkan mereka pada hari Kiamat dengan wajah tersungkur, dalam keadaan buta, bisu, dan tuli. tempat kediaman mereka adalah neraka Jahannam. Setiap kali nyala api Jahannam itu akan padam, kami tambah lagi nyalanya bagi mereka. "       (Al- Isra' :97 )
*************************************

Hari itu Fatimah Busyra balik dengan mencuka masam seriibu bahasa. Lantas pulang sambil menghentakkan sekuatnya-kuatnya kakinya ketika naik tangga rumah sewanya yang 3 tingkat itu. Keluhan letih, geram, menyampah, sakit hati, dendam kesumat semuanya bercampur baur ketika itu. Tiada lagi ketenangan di raut malah di hatinya jauh sekali. 

"Busyra!, aku keluar jap. aku nak pergi photosestet tiket pulang aku balik rumah minggu depan. turn kaw masak jangan lupe ea." riang ria wajah Maria menegur housematenya . Ternyata kontra emosi antara mereka berdua jelas sekali. "ohh. ea? oke!" balas busyra seadanya sepatah kata lantas tiada rasa keinginan untuk jawab berlebihan.

hmm.aku dah kata. diorang pick nama suka hati mak bapak dia je. baik aku tayah pergi meeting tadi. kalau aku tahu, awal-awal lagi aku out je tadi. huh! amarah busyra masih berapi. Kusut jiwa dan hati dia. Masuk bilik sambil melemparkan bag handbag Coach yang dihadiahkan mamanya ketika trip melancong mereka sekeluarga di London setahun yang lalu. Lalu bersandar di sudut katilnya. "mati lah kaw, lepas ni mesti banyak gile kije kaw. kaw kene fokus. lepas ni tade dah la massa nak outing, hang out, jejalan lagi. " satu suara halus menembusi telinga nya.

Pedulikan. tetttt... mcg masuk!
"salam kakak. kakak sehat? mama harap kakak sehat. so far macam mana study? oke ke? ade pape masalah kalau tak faham terus tanya dr ya. moga anak mama cemerlang. haaa.. lupe, mama nak kasi tahu, sebenarnya uncle Long kamu sudah tiada. pergi buat selamanya. seteruk mana pun dia, jangan kita pertikaikan. cuma doakan yang terbaik.sedekahkan Al-fatihah buat uncle long ya nak. Kadang manusia luarannya nampak teruk, tapi  mungkin hatinya lebih baik dari kita. doakan sama2 pak long ditempat di tempat org mukminun. kakak stay up je kat sana k. doa dari jauh mungkin ada keberkatannya lagi"

Lantas air mata deras mengalir. tiada yang baik melainkan hadiah alfatihah buat uncle long. perasaan bercampur baur. Sedeh.sedeh.sedeh. Kisah uncle long tergugat imannya masih aku ingat. bukan mahu menentukan iman sesiapa tetapi, pengajaran buat semua. Tersimpang jauh, namun dititipkan agar Allah terus memberi rahmat nya.

Aku membaca berulang kali ayat itu. tersentap dan termenung seketika. inilah roda kahidupan yang tiada penghujungnya hingga ke akhirat. Benarlah kataNya, barangsiapa yang diberi petunjuk maka dialah yang mendapat petunjuk tersebut. dan vice versa dengan siapa yang tiada diberinya petunjuk dan dia sesatkan. Bersyukurlah dengan nikmat yang diberikan dan amanah lah dengan nikmat tersebut.

Hari ini hari awak untuk memegang amanah tuham itu. sekali sekala untuk menilai prstasi kemampuan diri. jadilah sepeti bayi, di dalam 3 karung. disaluti karung embryo, karung ovum dan terakhir karung perut ibu. pertarungan hidup bayi yang penuh tawakkal. bayangkan baby yang tiada punya harapan melainkan kebergantungan dan tawakkal yang ada pada Allah. bertarung dengan nyawa untuk hidup hingga saat dilahirkan.

Busyra mendakap mashaf al-quran kecilnya. didakap ke dada. saat ketenangan menjelma. bahagialah insan yang tiada lari dan sentiasa tarik menarik dengan quran :) its wonderful. 
Bingkas Busyra ke dapur, meneruskan rutin di dapur. niat hati ingin memasak spegheti buat ahli rommate tersayang. Spegethi makanan kegemaran busyra dan mamanya. setiap kali memasak spegheti, pasti mengingatkan kenangan bersama bonda di dapur. kenangan yang memberi pahala kerana disitu mengingatkan bait-bait hikmah mutiara ayat bonda tersayang.

 


No comments:

Post a Comment