Thursday, November 1, 2012

Sayap

Bila mana dengan umrunya yang terzahir di raut wajahnya sudah tua, saya amat pilu dan sedih. Tapi itulah guru yang mengajar bahasa Arab temabahn di jordan ini. Selang dua hari saya akan bertemua dengannya untuk mempelajari bahasa Arab di markaz hilal tidak jauh dari universiti saya.

ohh sungguh hebat orangnya. bahkan ilmu menjangkau. kita ingat orang sembarangan je, tapi sudah berpangkat doktor P.h.D. tidak heranlah disini ilmunya cukup tinggi. Setiap kali saya ke kelas selalu berdetik dihati raut nya persis datukku. Kalau dapat jumpe tok bestnya sekarang ini.

At least saya tahu, setiap kali saya teringat datuk saya , saya psti akan perhati cikgu saya ini. cara beliau kenakan jam sama! tak ubah gaya tokki saya memakainya. cara jalan, cara cakap, cara senyum, cara kasi teguran. ohh samanya. hilang kerinduan sedikit.
Banyak yang dikongsikan tentang beliau, Doktor Musa. seorang yang tua tapi banyak ilmunya.

tadi sebenarnya, saya sangat mengantuk dalam kelas beliau.
mata dah terkebil-kebil. tuptap anak mata tu... mata terbuka tapi dah tak boleh fokus. 
ohh hilang semua fokus ! tak faham sudah. tulis pun dah tak rupa tulisan , rupa akar2 je.
Nahu sorof dan terbalik-balik habis. dan sampai ianya beralih topik.

kalau time beliau mahu cerita tetibe mata saya akan terbukaaaa. Ahaks, nampak tak betapa sukanya dan excited saya untuk mendengar cerita-cerita beliau. Saya sangat suka mendengar cerita dari beliau. sungguh orang berilmu ternyata senang untuk mengekpresikan  segalanya.

Dan hari ini beliau ceritakan kisah Jaafar Tayyar. seorang pahalawan. 
kenapa nama diya Tayyar? ...
eh kenapa ea?, saya berfikir.
Katanya kerana Allah beri gelaran tersebut.
Diceritakan kamu tahu mu'tah? ohh saya tahu!
baru 2 hari lepas pergi ziarah tempat itu.
ketika perang di mu'tah. orang islam menentang tentera rom. 
peperangan ini adalah peperangan pertama umat islam dan tentera rom.
Dan ja'far bib Abi Talid menyertai peperangan ini dan beliau adalah komander kedue selepas gugurnya komander pertama zaid. Semasa beliau memegang bendera, sebelah tangan kanan dipotong dan diukuti tangan sebalah kiri. Namun semangatnya beliau menetang orang kafir sehingga beliau masuh bertahan berpautkan bendera dgn saki baki tangan yang ada . dan akhirnya gugur syahid di emdan perang mu'tah.

Saya mendengar ceriat doktor dengan baik. Dan setiap bait yang diungkapkan itulah cuba untuk saya fahamkan meskipun denagn bahasa Aarab ammi jordan yang sungguh pekat. Sesudah itu, Nabi S.A.W mendapat berita wahyu .. bahawasanya, bahu Ja'far yang terputus tadi diangkat ke langit seperti burung yang mempunyai sayap.

Begitulah kisahnya mengapak Jaffar bin Abi Talib mendapat gelaran ToYYAr = tOIR. terbang itu... ~ Allahu yubariikk feik.

Sekian sahaja dulu ceriata yang ingin dikongsikan dan dah tak sabar nak makan puding ahsil tangan sendiri. puas mintak resipi dar my bestfren from malaysia Mek Tie USIM. hehe. 
tak tahulah eknapa hari ini mulut teringin makan masakan melau je. sebabtu tadi boleh je anak makan nasi lauk tekur denagn kicap sahaja. Indahnya makan :) 

No comments:

Post a Comment