Saturday, November 17, 2012

nota palestin

bismillah. dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang...

hari-hari yang dilalui saat ini adalah hari yang takut, gelisah, runsing, dan mendebarkan. Memikir masa depan yang akan dilalui dan ianya semua adalah tuhan yang maha berkuasa menjadikan dan menghancurkan sesuatu.

tett..tett. henset samsung wonderku bergetar menandakan masuk mcg inbox fb.
ohh i see. jemputan himpunan aman membantah keganasan & serangan zionis ke atas gaza di kedutaan amerika, Kuala Lumpur pada 16/11/2012. masakan aku bisa untuk kesana kerana aku disini. tak kan nak amek flight kan? . . . hmm

mahu kesana dengan niat untuk menunjuk pembantahan yang terang-terangan kite dapat lihat dan jelas serangan kejam zionis laknatullah terhadap palestin. sedikit perkongsian pagi tadi yang dikongsi oleh kakak A ketika tazkirah subuh katibah malam tadi : 
berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan mahupun dengan rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah. Yang demikian itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. -surah at-taubah:9 -
kakak A cakap, seruan jihad ini tak kisah dalam keadaan ringan atau berat and tetap kite kena sahutkan. menyerupai ketika kita belajar ini method yang kita pilih adalah untuk berjihad mengutip ilmu. kena rase ilmu tu best nak diterokoi .

ahh, aku tak dapat lupe saat kakak H pula yang citer pasal kejamnye dan jahat org israell tu buat kat umat islam kat palestin.Kisah bagaimana syahid ketua hamas tu sama je dengan taktik yang digunakan untuk bunuh syeikh syahid rantisi. guna taktik peluru berpandu yang memang power la kan, sebab dyeorg concour teknologi ni kalau nak dibandingkan dengan peluru manual yang digunakan pakai oleh tentera islam di palestin.

ada sumber bagitahu sebab israel rancang serangan ni adalah :

  1. nak lihat kredibiliti kepimpinan Dr morsi dalam pentadbiran baru dan kprihatinan beliau dalam konteks kemanusiaan.
  2. perdana menteri israel , nak meraih undi yang banyak ketika pilhana raya mereka dalam masa terdekat. so, dapat la tangok kepimpinan yang kuat dapat serang org muslim kononnya . padahal jahat nye la. Allahu yusahhil muslimunn!
  3. ade konspirasi tentang kemenangan barack obama. tak pasti la cerita dia macam mana. tapi pasal sekutu israel jugalah obama ni.
aku teringat kisah 3-4 minggu yang lalu. saat itu aku menjejak ke pantai aqobah terletak nun selatan negara jordan. tempat peranginan yang sangat menarrik dan menajdi tumpuan pelancong ke sini untuk menikmati keindahan pantai yang satu-satunya terdapat di jordan .(exclude : laut mati tu sebab masin sgt.)

sesuatu yang nak diceritakan kat sini adalah when aku bersiar atas bot keliling pantai tu, memang seberang sana adalah negara israel yang dirampas tu. bahkan, ya! saya dengan roket-roket berlegar diudara . 
akku tanya pemandu bot :
leishh att-toir yaturr? hai min israelll?...
pemandu jawab : ya, itulah roket latihan tentera israel.

takut ada. geram pun ada saat itu.
ternyata diriku memang terlalu hampir dengan negara musuh. tapi aku tahu, tiadalah keyakinan juga kekuatan kerana keterbatasan tetap ada antara diriku dan palestin. 
aku insan biasa! tiada keberanian. tiada kekuatan. 
itulah manusia. ya Allah tenyata syabab dan akhoeat di palestin sungguh kuat.
doakku, moga Allah bantu mereka dan detikkan hatiku untuk menyumbang sesuatu pada mereka suatu hari nanti.2 comments:

  1. Kadang2 terasa sgt nak pergi sana. tapi apakah daya. cukuplah doa sebagai pengganti diri ini :')

    ReplyDelete
  2. in sha Allah... doakan kebaikan mereka

    ReplyDelete