Monday, November 19, 2012

mereka menjerit

kami mahu raja kami. 
hidup raja. hidup raja. hidup raja.
mereka menjerit dan melaung ungkapan semangat.

doktor imad semasa pelajaran subjek microeconomics berbual, ada student call cakap kelas dibatalkan. ahh sesuka hati je org arab ni. dan pukul 11 ni ada demostrasi dalam jamiah. hati-hati ya semua jangan join demostrasi sudah la.

ohh rupanya yang menjerit pagi tu golongan pro kerajaan. Ternyata semangat mereka sangat tinggi, sama-sama pertahankan persepsi masing-masing.mereka yang menyokong sistem kerajaan tanpa sebarang bantahan. terdetik dalam hati, mereka yang sokong kerajaan ni mesti orang kaya. opss golongan berader la kot.

kenapa?
Oleh kerana nilai matawang jordan yang sangat tinggi nilainya menyebabkan mengundang pelbagai kekangan dalam golongan rakyat mereka. sememangnya raja-raja,golongan keluarga yang berader seperti "Umari" tu tak kesah sangat dan mungkin tiada kesan bagi mereka.

tapi, aku terkesan dengan kata-kata doktor markaz lughah yang menimbulkan rasa ketidakpuasan hati bilamana kerajaan menaikkan harga barang di jordan ni. katanya : golongan miskin akan terus miskin dan merana. golongan kaya terus berada si atas tanpa sebarang rasa bersalah. 

bahkan, sebenarnya... aku pun terasa sedikit akan kenaikan harga barang yang mendadak tu. Mungkin memang setiap polisi ekonomi begitu. kadang aku terfikir, inilah qozafat(turun naik) dalam bussiness cycle ekonomi. ada gelombang turun naik yang menyebabkan ketidakstabilan ekonomi.

hidup dalam sistem.
hukum karma ekonomi, bila pemintaan banyak, tetapi dalam masa yang sama jumlah goods tak banyak and terhad. maka akan jadilah kenaikan harga barang. tak sikit mesti banyak.
Hatta dimana sekalipun begitulah kitarannya. Tapi yang menimbulkan rasa tidak kena itu adalah apabila seiring kenaikan tiada intensif lain yang diberikan.ex: jordan.

Rata-ratanya sekarang rakyat jordan membantah.Di jalanan pasti ada demostrasi dan peraakan sepanduk dan mereka melaung-laung dengan semangat sekali. ahh, normal lah itu. Dekat Malaysia pun ada. tapayah nak riso sangat, relax2 sudah. Tapi mungkin yang menjadi 'kerisauan' adalah disebabkan faktor orang arab ni unexpected. So, tak boleh nak jangka kelakuan mereka. Alhamdulillah, setakat ni, masih ok lagi.

cerita kami ke masjid jamiah.
ya! kami degil. aku dan aisyah. mungkin lah sekali ni sahaja. In sha Allah.hehe. 
diceritakan alkisah kami ingin melihat demostrasi mereka selepas solat maghrib bermula dari masjid jamiah. fuh, memang teragak nak pergi. tapi, niat hanya ingin lihat sejauh mana keadaan tersebut. dan alhamdulillah kami pulang dengan selamat dengan bantuan muroqib yang bertauliah. Itulah bila dinamakan demostrasi kita yang golongan ajnabi ni mana boleh nak masuk kandang. tengok luar kandang pun terasa kemarahan dan ketidakpuasan mereka. golongan akhawat pun ada yang join dan aku hanya memerhati dari jauh dan yang pasti pengalaman itu ada. (teruk juga depa ni).

moga-moga jordan ceria.aman. dan tenteram.
__________________________________________________
esok ada exam 2 macroeconomis pula tapi study dalam keadaan suara sengau.
sejuk sangat lha sini. tak tahan koi.

No comments:

Post a Comment