Wednesday, December 26, 2012

rimbunan ingatan


************************
Pintu dikuak, sandle yang dipakai ditanggalkan disusun di sudut tepi pintu.
Assalamualaikum. Terpandang-pandang di seluruh sudut rumah barunya, selepas ke bilik ruang tamu, ke bilik tidur, ke master room, ke dapur dan bilik air. Tidak besar tapi cukup untuk indah dengan deko design ala moden. 

Abi masih lagi diberanda luar rumah mengangkat barang2 di bonnet kereta dan membersih kereta baru agar kelihatan lebih tersusun setelah 4 hari mengembara di tanah suci mekkah. Moga Allah merahmati dan menerima ibadah sesingkat itu. 


Sunday, December 23, 2012

fail itu ada hikmah tersirat

diuji dan diuji. Hari ini dah termasuk hari keempat ditimpa sakit gigi. ohh sakit sangat sebab gigi bongsu yang nak tumbuh. awak tahu, baby umar pun boleh tahan nak tunguh gigi arnab baru yang kat depan tu. sabar k -.- 

Hari ini juga hari kebebsan. Done asalib bahas, done present for subj Iqtisod, dan done ujian kafaah. Cuma berbaki tinggal ujian final yang tak lama pun lagi akan menjelang. its just about 2 minggu je lagi. ohh takotnya.

Ujian kafaah hari ini berlangsung di dewam alkhowarizmi, universiti yarmouk. Ujian ini adalah wajid bagi semua pelajar baru di universiti. terdiri daripada 4 ujian : Tilawah,Bhs Arab,Bhs Ingg dan Komputer.

Alhhamdulillah suma lulus! tapi ada terkecuali iaitu BAHASA ARAB.
senang? susah? ohooo. Waktu mengahadap komputer nak tik2 jawapan dah memang terdetik di hati memang tak lulus punya ni. sebab soalan dia sangat mencabar dan senang kata susah kot.tapelah fail itu bukanlah fail selamanya.

"kak bal, saya tak lepas. umm sedih =.="
"tape la, usaha je untuk istidraki, tape je. akak tak lepas juga, tapi yang penting kita usaha."
oke kakak sayang. ^^

Hikmah disebalik fail itu, mungkin peluang untuk mendalami ilmu bahasa arab itu lebih banyak. Banyak lagi tahu term2 baru arab dan mungkin akan lebih ramai kawan arab. ameennn :) 

memang susah nak terima awal2 nya, sebab berharap lepas dan memang nak lepas. tapi tapelah ,, redho itu indah :)

Monday, December 17, 2012

kapas yang bersih

cinta itu bersih...
umpama kapas seputih warnanya...
aku cuba menjaga dan menjaganya...
hingga akhirnya ia pernah dikotori, dicalit oleh cat jalanan...
tersimpang jauh sehaluan...

zuupp ia hadir dan terus hadir...
mewarnai hidup lakonan sandiwara semata...
yang asyik nan mamai...

Tika sang cinta hadir masih dirungkaikan...
sertai terus tanpa pilih kasih sayang...
cukup bahagia dan disyukuri...
mengatur putaran kembali...
menyuci kapas sebersihnya...
agar bersama dapat digunakan dan dibawa ke akhirat...
menjadi saksi sang bidadari disana yang hakiki...
dan aku meredhoi... 

*************************************************************************************

Banyak sangat berita orang kahwin sekarang. ohhh cepatnya masa berlalu dan pantasnya peredaran umurku berlalu. Dulu masih bermain tali getah zirofain kat taman bersama dia. Kadang pula bermain kerja-kerja, lakonan semata di dunia itu, "oke saya jadi doktor dan awak jadi pesakit ".

sambung lagi : " ubat ni makan 2 kali sehari selepas makan. lepas tu, kalau awak rasa ade pape masalah terus datang jumpa saya ya ." ahhhh. kisah lame, dahulu kala umur angka sa lagi waktu tu. Sekarang semua dah besar panjang, remaja dan kearah remaja lain.

dedicated to :
kak munirah mohammad  nasri dan suami,
semoga ikatan terbina diberkati Allah selalu :)



Sunday, December 16, 2012

tahniah kak mun

jemputla tgk :P 
mabrook kak munn . 
Moga Allah merahmati kak mun dan suami .

http://www.youtube.com/watch?v=5HOWENRJ74I&feature=share&list=FLntqlumiXerZbPnPB-kJXyg

Saturday, December 15, 2012

catatan umrah 3 #photo#

mula -mula sampai. berdebar dan kagum. Alhamdulillah.

megikuti jejal langkah bonda. moga Allah pelihara bonda tercinta.

meneguk meminum air zam-zam

disnap seusai towaf wida'. sungguh sedih saat perpisahan ini.

ka'bah yang tersergam indah.Subhanallah.

abbas salimi dan said ramadhan yang hensem! my boy.
picture after solat jummat.

bukit safa to bukit marwah.. . 

Gambar yang sempat diambil. ni pun cepat ambil. Kalau tak nanti ade makcik arab marah,

with clock tower

anak arab sedang menadah cawan untuk minum airzam-zam.

pekerja pakai baju warna biru. . macam kijer nurse pun ade gaya uniform tu.

Perjalanan pulang ke hotel . jumpa dengan burung ni.

my sis, Habibah Sakinah bt Ramli. Gud luck SPM next year :)

ade gaya mak datin tak? hehe.. ditengah lautan kicauan burung2.
yang sebelah remaja tu dia jual makanan burung. huhu.

Lalu mereka bertebaran... tanpa rasa resah dan gelisah. sedang manusia, penuh  kecelaruan.
Ya Allah, kuatkan hati-hati kami.

otw balik. see you again kaabah.
see you again tanah suci....
Papan tanda ke arah jabak nuurr .
Kisah wahyu pertama nabi muhammad SAW disana.. masihkah ingat?

Tamat dahulu catatan umrah 2012 . perjalanan selama 4 hari 3 malam.
CINTA SUKA TAWA CERIA family pengubat hati yang sedih.


* bujang-bujang senanglah nak travel sorang2 . ^^ heheee

catatan umrah 2

...
Sebanyak 82 anak tannga didaki untuk sampai ke hotel kami. dekat je, tak jauh mane pun. setiap azan 5 waktu solat boleh didengar. Petang itu kami rehat dan bersiap-siap untuk maghrib pula setelah kepenatan semalaman dalam kereta , mungkin hampir 12-14 jam juga la. lagi sian walid derbar setia di sini. Dulu kalau kat Malaysia, kalau walid ngantuk umi boleh change turn drebar. Tapi keadaan sekarang lain. disini lain. Wanitanya tidak dibernarkan untuk memandu. cukup jadi permaisuri duduk tepi drebar menemani si suami^^. kan ummi?


Pandangan dari atas . kami menuju untuk solat maghrib.


Jam menunjukkan pukul 5.20 ptg dan azan maghrib area pukul 6 macam tu. Kami sangka sewaktu kami turun itu masih awal lagi.eh mungkin kita dapat solat dalam dewan betul2 depan ka'abah dalam masjidilharam. Tapi, ohh tidak, sangkaan kami tak kena. Terlupa hari tu hari khamis dan ramailah org berpuasa sunat. Di kawasan luar masjid pun berderet org duduk bersila beratur untuk iftar dengan kurma dan air zam-zam. 

tapelah, dengan keadaan yang sesak sikit(biasalah tu) kami masuk menuju ke dalam masjid. ohh memang ramai. sudah ramai orang. nak pergi masuk ke kawasan ka'abah dah tak boleh. tok syeikh jage, halang this way cannot entry, memang ramai pun org dalam tu, confirm la tak boleh masuk. relax, anak kene ikot ummi dan umii jalan kat area kanan, kot2 boleh masuk kat bahagian dalam. memang sesak2 tu la kiteorg cari tempat duduk. 

azan. solat sunat rawatub dan solat maghrib. Subhanallah! azan yang sungguh merdu by muazzin. nice! really nice. (nanti ade masa sy upload).

Oleh kerana tiket flight Naemah ke Malaysia malam ni pukul 11 malam, so Naemah kena buat towaf wida' tanda pemergian dari tanah haram. Saya dan Sakinah menemaninya. Kami tiga orang pegang tangan erat melangkah kaki untuk buat towaf . Selesai satu pusingan.Dua.Tiga.Empat.Lima.Enam.dan Tujuh.

Tanpa kami sangka bulatan towaf ka'abah jadi semakin membasar. Mengelilingi ka'bah atas dasar ibadah kepada Allah. Disitulah saya dapat perhatikan pelbagai jenis manusia yang berada disini. tidak kira bangsa, jenis kulit tapi kiraannya atas dasar aqidah Islam. 

Sesuatu yang menakjubkan saya. sedang bertowaf, lalu seorang wanita berkulit gelap,nigeria mungkin. Gagah sekali melakukan towaf berpimpinan tangan dengan 3 orang anaknya. mungkin 3 dan 4 tahun budak itu dan seorang lagi anak kecil. Subhanallah baby baru lahir! ahh kecil sangat baby tu digendong di belakangnya dan baby itu sedang tidur. gagah kan org arab? fuhh... kami bertiga amat terkejut dan takjub melihat ibu gagah itu. Moga Allah merahmati ummi dan ibu-ibu sekalian, usaha daya kasih sayang mereka tiada tandingan.

kami selesai towaf 10 minit sebelum isya' dan mencari ummi di area lampu hijau bertentangan hajarulaswad. Malangnya,bayangan ummi dan nazirah tidak kelihatan. Terlalu sesak dan ramai manusia. nak call, enset saya dan naemah tak dapat lain arab saudi, kinah tak bawak henset pula,dan kami lost. akhirnya kami pulang ke hotel bertiga kerana kami agak mesti ummi and irah dah balik hotel ,  yang lucunya tanpa selipar means kaki ayam laa sebab selipar semua ummi yang pegang.

Sampai hotel, ummi and irah takdek lagi. ohh, sesuahnyaa . cane ni? tapi maybe ummi sembahyang isya' dulu sbb dah azan waktu tu. Last, dengan bantuan sorang makcik arab kami dapat call walid. Beranikan diri jelah pinjam enset aunty arab, thnnnxx ^^ . Tak susah bermuamalah dengan orang arab kalau ade basicnya. Arab jordan dan arab Saudi tak jauh mana lahjahnya, lebih kurang je. Dapat call walid dan tuggguu je la kat lobby sambil maen sorok-sorok kaki bawah kerusi. haha ^_>.

Walid sampai umi sampai. ohh dah lambat sgt untuk bertolak ke airpot! dah pukul 7.30pm . flight pukul 11, tapi kena datang awal 2 jam, means pukul 9pm. ayyyoo memang pecutlah walid bawa kereta. kena pulak dalam masa yang sama jalan jem.walid dan ummi kecoh cari jalan alternatif lain nak elak dari jem. Dua kali pusing termasuk jalan sama dan keluar balik sebelum terkepong di jem. Hari jumaat adalah hari cuti, jadi kebanyakan org local saudi focus datang ke mekah. 

Sesak dan sesak dan sesak. Tapi alhamdulilllah ade encik GPS yang baik hati tlg tunjukkan arah. GPS walid meang dah macam pening dengan kerenah walid yang suruh search jalan lain, "we are calculating", ayat tu je la yang sokmo diulang encik GPS tu. GPS ummii pula boleh tahan jugak, senyap dalam tab tapi dah mamai2 kot. sekejap suh jalan ni, jalan ni. Ciptaan manusiakan? begitulah, Akhirnya walid berjaya keluar menuju ke highway Jeddah dengan bantuan encik GPS juga. haha. Yang paling tak daya, jalan raya kat sini ni macam KL juga tapi cuma takdek peraturan je. haha. ^^

Dalam perdebaran yang sangat-sangat tu, tak terkata rase, membisu belake waktu tu, akhirnya sampai. Walid drop, saya dan naemah terus berlari ke kaunter check-in. huh! alhamdulillah selamat dan check-in. Time to say "ma3 salamaaah ya habibtiy"! insyAllah panjang umur kita berjumpa lagi. Belajar elok-elok ye di KTD! jangan nakal2. ingat pesan ummi walid ye! uhuuukkk sedih. dan aku nangis! :( sob sob sob. berpisah dengan yang tercinta lagi #_#.

Selesai hantar naemah. singgah makan kejap. balik ke hotel semula dan rehat.

7 Disember 2012, Jumaat.

Jumaat barakah. kami sembahyang subuh berjammaah di masjid. Pagi ini aktiviti bebas. Berjalan berkongsi cerita bersama bonda tersayang. berjalan di sekitar dalam masjid, naik tingkat satu ke kanan dan ke kiri pada sudut masjidil haram ini. Syiling yang terukir sangat cantik dan kreatif. Kami tidak sempat pusing habis kerana sebelah sana kawasan undr constraction. kawasan saie ditambah satu tingkat. sungguh besar dan amat besar.

Bersyukur dengan izinnya, akhirnya impian untuk berada di hijir ismail tercapai. Seketika disana cuma sekadar 7-10 minit. bersesak dan berganti silih setiap orang ke kawasan itu. Kawasan yang dijanjikan makbul doa. Allahu ammenn :) berdoa dan memohon keampuanan kerana hambamu ini cukup lemah.Saya dan sakinah berkesempatan untuk berada si situ beberapa detik cuma, sementara ummi menunggu di kawasan luar hijir.

Selesai, kami medan selera. bersarapan bersama teman sekolah menengah umi. aunty ape ea?.. tak ingat!- dah ingat : auntie radziah tapi dia tinggal 15 minit je dari mekah. sangat dekat.  Alahai, sweet je tgk org tue jumpe kawan lame. berborak sakan and kite dengar je lah. ikatan ukhwah yang terjalin sampai anak besar pun tetap kuat sesama sahabat-sahabat mereka.


Geng MRSMKT ummi dan kawan baru walid- 
terimakasih pakcik, sebab belanje kami breakfast ^^
Selesai makan , kami pulang ke bilik. bersiap-siap. Dalam bilik pun boleh tgk live siaran tv ka'bah. Seronok ade live! tapi kat jordan sekarang ni tadek pun siaran live dari mekkah.
Bersiap untuk seolat jummat.

Sama seperti biasa , bila lambat sedikit orang mula sudah membanjiri kawasan masjid. ohh kali ini, memang org terlalu ramai. dan saya terpaksa ke bahagian tingkat atas kawasan perempuan. 

Selesai solat satu kejadian kecoh berlaku. Ade sorang makcik arab jerit2, saya mulanya tak faham mane tapi memng kecoh la. entahlah hal dia. agaknya ternampak sesuatu kot. Selesai solat,kami plan awal untuk terus menunaikan towaf wida'. tapi apabila nampak keadaan sesak dari atas, kami tangguhkan dulu selama 10 minit. Kali ini pula, saya dan sakinah perlu towaf berduaan. Saya akan pulang ke jordan dan sakinah akan pulang ke Malaysia tidak lama lagi. Walid ummi tidak perlu buat towaf wida' kerana mereka tidak keluar dari tanah arab saudi dan insyaallah akan ke sana lagi. :) 

Saya dan sakinah bertowaf tujuh pusingan di bawah mentari. Biarpun terasa bahang hangat, tapi perasaan sedih itu lebih mendominasi diri . Bila lagilah dapat jejak ke bumi barakaah, menghadap ka'bah yang penuh ketenangan, meminum air zam-zam setiap masa. ohhh saya cukup rindu =.=

Selesai towaf jam 2 ptg. Kami pulang ke hotel dan checkout. Bermula perjalanan pulang ke new hometown jubail. Petang---> malam---> tgh malam---> pagi . pukul 7.30 baru sampai rumah. ohh lama sangat berada dalam kereta. 16 jam lamanya. Namun, alhamdulillah semua selamat sampai.

8 Disember 2012,Sabtu

Semua rehat dibilik. penat. tapi saya dan said sibuk didapur. Said kali ini, banyak spend time bersama-sama. banyak yang dikonsi dan ada je benda yang nak diceritakan. Sangat rindu kat said ramadhan! 

di Jubail, sempat ziarah rumah mc sarimah, berkenalan dengan makcik-makcik semua. bershopping kurma dan coklat. Dan pukul 7.30 petang tiket flight balik ke jordan semula.

Jaulah sekejap bersama family. Penat. Takot. gementar. Tapi sangat gembira :) 
terimakasih Allah menyusun waktu yang hikmah ini, bersama insan tersayang dalam proses dnt yang berterusan. terimakasih walid ummi.

Kenangan ditahan di imegresen cukup terkesan dihati. ohh kita hanya hambamu yang lemah. Dalam flight semua memory bersama family terbayaang satu persatu. bersama Walid,Ummi,Imah, Kinah, Abbas ,Nazirah dan baby said. ohh rindu teramat pada merekaaa.., sgt rinduuuu =.= Moga Allah pelihara ikatan mahabbah jarak jauh ini. 

Malaysia-Arab Saudi-Jordan 

Sekian :)





Thursday, December 13, 2012

catatan umrah 1

Assalamualaikum semua. 
Insyaallah saya mahu kongsikan sedikit pengalaman yang ada bersama teman-teman semua. Semoga ianya semua memberi pengajaran juga tauladan dalam kehidupan seharian. Catatan ini dedikasi saya tulis buat anda semua yang bercita-cita mahu menunaikan umrah. Dan lebih lagi menunaikan Haji... ammeenn ( saya pun mahu).

2-3 minggu sebelumnya.

Negara saudi adalah antara negara yang agak sukar untuk mendapatkan visa yang membolehkan foreigner keluar masuk dalam negaranya. Hanya terdapat 5 jenis kategori visa yang ditawarkan. Antaranya: visa haji, visa umrah, visa kerja, visa melawat dan visa vvip. Kesemua visa-visa tersebut amatlah ketat dan sangat detail urusannya.

Saya berpeluang masuk ke negara ini kerana ayah saya bekerja disana dimana semua urusan jadi mudah dan senang bagi saya yang seorang perempuan. kenapa saya katakan mudah? kerana seseorang perempuan bukan mudah2 untuk ke negara ini tanpa bertemankan seorang mahram.

Dua kali saya berulang alik ke amman untuk menyiapkan visa,dan alhamdulillah semua urusan berjalan lancar dan simple.Cuma perlukan white slip dari pejabat kijer ayah saya dan isi borong then 2 keping gambar dan yang penting yuran visa tu (ahaaa, mahal!) hehe.

5 Disember 2012, rabu

Pagi itu seawalnya sudah terjage, lain dari kebiasaanya. jasad disini, jiwa sudah merewang-rewang disana,entah kemana perginya, mungkin terlebih dahulu terbang kesana. Pagi itu sempat ke kelas Dr Adnan Khutotobah dahulu sementara menunggu jam 10.30am.

Tepat jam 10a.m. saya pulang ke sakan dan bersiap. pukul 10.30a.m. bertolak ke setesen bus Majma' amman(irbid) menaiki bus Jett ke stesen bus (amman) dan dari situ terus ambil bas kedua ke airpot. perjalanan mengambil masa selama 3 jam dengan kos sebanyak 5.5 JD. Jam 2 petang sampai di airpot jordan,sembahyang dan check-in. Terima kasih sang muroqib :) .

Flight jam 4.40p.m. keseorangan megembara bersendirian di suasana yang berbeza. Saya ingat kata-kata emak saya, kalau kita bersendirian carilah teman yang boleh dipercayai. Kebetulan pergi ke saudi mana nak dapat kawan yang sebangsa ngan kita kan? Tapi Allah izin, saya sempat berkenalan dengan seorang nenek tua warga palestin yang tinggal dijordan. dia ke saudi kerana ingin melawat anaknya yang bekerja disana, dan dialah yang menjaga saya sepanjang dalam flight. mungkin sebab risau kot, ramai sangat lelaki arab yang bukan semua boleh dipercayai.

Flight saya tiba di Dammam, Saudi awal 20 minit dari yang dijangkakan. Dalam keadaan monyet masuk kandang lembu tu(betul ke peribahasa ini?), saya berjalan mencari arah tuju yang ayah saya suruh. Tapi malangnya mereka tidak sampai lagi. Memang berdebar jalan ditempat yang kita first time jejak dan majoritinya org lelaki. kalau perempuan semua berniqob. dan ini disiplin yang dikenakan kepada kau, perempuan disini. mesti berhitam dari atas ke bawah dan ramai berniqob. 

6.40p.m. saya nampak kelibat naemah dan abbas dari arah pintu utama. betapa gembiranya melihat adikku dan kami beriringan menuju ke kereta. Berjumpa dengan semua family adalah nikmat Allah yang berharga buat diri ini selepas 2 bulan setengah berpisah. Alhamdulillah. 

Banyak yang dikongsi sepanjang perjalanan ke bumi mecca yang mengambil masa satu malam itu. Timbunan cerita hot yang menjadi tawa rindu buat kami semua.

6 Disember 2012, khamis

Pagi yang indah sambil memerhati panoroma tanah gersang, tanah terkukur padang pasit sepanjang kiri dan kanan. Siang-siang baru nampak bumi saudi ni, tak ubah macam dijordan. cuma Jordan ada bukit ganang yang banyak je.


mula-mula jangka tiba di mekkah jam 5 pagi. tapi walid tak larat drive, rehat tido di rnr dan sambung drive dan tido,
tengok tu. perjalanan kami lagi 84 Km ke mekkah.

Kami melalui Toif dan bukit Toif sambil mendengar kisah yang diceritakan ummi kepada adik said. Kisah sirah nabi berdakwah pada penduduk Toif dan kisah balingan batu. Tak terjangka rupanya amat jauh jarak mekah ke Toif kalau berjalan kaki tu. naik kereta pun terasa kejauhan itu. Sallahu alaihiwassalam. Kuatnya perjuangan nabi dalam menyampaiakn risalahnya, jauh perjalananya dibawah mentari bahang negara gersang itu. Tapi mesti kekuatan itu tersandar teguh atas dasar aqidah.

oke, kami sampai di miqot tempat berihram pada jam 9 a.m. walid rehat tidur sebentar sementara menunggu turn bersiap-siap dengan ihram masing2. Di sinilah anta tempat untuk bersiap berihram membersihkan diri dan berpakaian serba putih bagi lelaki .


Said dan Abbas berihram serba puteh.
 Area jam 10.20a.m. kami keluar dari bilik motel di miqot dan menuju ke masjid berhampiran. Saya lupa nama masjid itu nama apa. Kebiasaaannya orang local mekah akan berada disitu untuk berniat ihram. Disitu solat sunat ihram dan bermulalah keadaan kita dengan niat ihram. yang pastinya ada pantang larang yang wajib dipatuhi sepanjang ihram itu.

Kami sampai di Mekaah area jam 12p.m. Mencari hotel dengan tiga kali pusingan dan akhirnya jumpe hotel kecil disudut atas. jarak ke Masjidiharam hanya 7 minit dengan berjalan kaki menaiki tangga. Kini apabila kita nampak clock tower itu menandakan kita sudah hampir dengan Masjidil Haram. Sangat tinggi tower ini dan cantik tapi lagi cantik bila sampai di masjidil haram. Ka'abah yang gah indah, ketenangan yang dirasai tatkala berada dihadapannya.

Selesai check-in di hotel, kami turun tangga menuju ke Masjidilharam untuk menunaikan rukun seterusnya iaitu towaf dan saie.Kami sampai dan saya sudah berada di masid ini. Subhanallah, kalimah syukur dipanjatkan. Sesampainya kami terserempak dan  saya tersentak! 5 jenazah berteratur keluar menuju ke van Jenazah. ohhh... bagaikan peringatan yang allah berikan kepada ku tentang kematian. 

 Jam menunjukkan pukul 12 tgh. Selesai sembahyang zohor qasar dua rakaat, kami berkumpul dan meneruskan ibadah umrah kami. Walid mengetuai towaf mengelilingi kaa'bah sebanyak 7 kali pusingan. kami sekeluarga berlapan melakukan towaf sambil berdoa. bermula di garisan hijau bertentangan dengan hajarulaswad, towaf kami bermula. Keaddan ketika itu tidak ramai mana kalau nak dibandingkan waktu maghrib (nanti saya ceritakan lagi). 

Selesai towaf kami sekeluarga sempat menunaikan solat sunat towaf. Alhamdulillah selesai rukun towaf yang ke-3. Next saie pula. Bermula dari bukit safa ke bukit marwah sebanyak 7 kali pusingan ulang alik jua. Adikku Nazirah sudah terasa kepenatan dan ketidaklaratan untuk meneruskan saie. Baru pusingan ke2 dan meragam, " k long, irah tak larat, irah tanak buatlaaaa... " keluhannya budak berumur 10 tahun. ketika ini saya, mama dan irah bersama saie.

"tunggu ye, kita rehat minum air zam-zam dulu ye" pujukku. Saya yang besar panjang pun terasa kepenatan, apatah lagi sibudak yang kecil. dan dalam perjalanan itu, saya isi waktunya kami dengan menceritakan kisah nabi ibrahim yang menerima perintah Allah agar meniggalkan isterinya Hajar dan Nabi Isamil di tengah antara dua bukit ini.

Kisah disebalik terpanculnya air zam-zam. Setelah Hajar tiada lagi sumber makanan untuk dirinya dan anaknya. Dalam misi mencari air, beliau tertipu dengan bayangan air yang merupakan fatamorgana sahaja. Dari bukit safa. nampak dari jauh ingatkan air. maka berlari ke bukit marwah.namun tiada lah air kerana ianya hanya bayangan sahaja yang terhasil dari pantulan matahari. begitu juga disangkakan di bukit safa ketika berada di bukit marwah  sebanyak 7 kali pusingan. Dan akhirnya kuasa Allah, muncullah air zamzam area nabi ismail ditinggalkan di tengah2 antara dua bukit tersebut.

Sampai ke hari ini, air ini masih deras mengalir. Kuasa Allah, tiada tandingan. Air ini menjadi air utama mereka-mereka yang menjadi tetamu Allah. Tiada putus airmata air itu.
ehhh='= sebenarnya, 7 pusingan tu dah habis seusai saya habis menceritakan kisah ini kepada nazirah. Nazirah penat tapi mungkin tidak sedar kepenatan itu kerana khusyuk mendengar cerita sirah ini.

Abbas, said dan walid sudah tunggu di bukit marwa untuk bergunting pula. mereka lelaki memang cepat, sebab perlu berlari-lari anak sedikit kawasan diantara garisan hijau. naemah dan sakinah berjalan berdue, konon laju.. anak muda kan^^. Alhirnya kami kumpul berhampiran di bukit marwah.selesai saie dan sekarang bergunting @ bercukur pula. Caranya muda, hanya gunting beberapa urat iaitu paling kurang 3 helai rambut.

Alhamdulillah selesai. settle umrah :) pada jam 3pm.

Seterunya kami ke restoren mengisi perut. makan nasi ayam 25Riyal satu bekas, uhuuu mahal kan??? tapi oke je. Rupanya di medan makan tu ada banyak gerai. Salah satu yang menjadi tumpuan orang malaysia adalah restoren Malaysia yang diusahakan oleh tokey kelantan dibawah Felda. thnx Felda menaja makan tengahari kami selekuarga. 

Sesuatu yang aneh disini. nak tahu? walid sebenarnya bergegas ke medan restoren. Kata walid, takot asar. tu je jawapan nya dan pendek. sebab apa? sebabnya peraturan di negara saudi kalau azan semua gerai kena tutup a.k.a WAJIB tutup. dan memang peraturan ini baik sebenarnya. kerana semua akan menuju untuk menunaikan kewajipan solat dahulu. Maka berduyun-duyunlah akan ke masjidilharam menunaikan Solat.

Selesai sembahyang asar qasar kami pulang ke hotel dan berehat. to be continue .


saya dan adek-adek seusai rukun towaf.



Monday, December 10, 2012

umrah dec/2012

Alhamdulillah . Alhamdulillah . Alhamdulillah .

4 hari yang pendek dan sekejap. tapi penuh bermakna dan kegembiraan. terimakasih Allah.


Selesai umrah bersama family tercinta.

Tuesday, December 4, 2012

Pengubat jiwa

11.56 pm...

Tinggal beberapa hari lagi aku kan kesana . Tempat mulia juga tempat yang selama ini sangat aku rindui. Ya Allah permudahkan segalanya. Ternyata dalam masa yang sama dalam kegembiraan yang ada, aku amat berdebar sekali untuk ke sana, tanah haram yang diberkati. Sebelum apa-apa mama sudah berpesan supaya perbenyakkan persiapan diri. 

Perbanyakkan istighfar.
Perbanyakkan berzikir.
Perbanyakkan al-quran.
Perbanyakkan amal kebaikan.
Perbanyakkan keikhlasan.
Perbanyakkan kesyukuran.


mendengar sambil berdegup di dada :)



Sunday, December 2, 2012

krn Allah =.=

Bahawa sebenarnya aku tidak pernah mampu menjadi sesempurna yang kau inginkan. Meskipun aku mencuba dan terus mencuba kerana keterbatasan yang sering menghantui dan menghalagi aku. Namun, percayalah aku tetap akan berusaha menjadi sesempurna buatnya. Moga hadirnya nanti akan mampu bawa aku kembali ke jalan yang sempurna dan mampu berkongsi setiap detik indah hidup ini hanyalah kerana Allah. 
Ammen :)

nota kaki : 
* countdown hari-hari untuk pulang menemui keluarga tercinta dan rumah Allah. 
* 4.3.2.1 ---------------> ya Allah, aku takut, tapi aku rindu pada mu :0


Friday, November 30, 2012

pohon zaitun menjadi saksi

Ya Allah berkatilah ukhwah indah ini.

Kisah Diyana dan Farihah. Dan semoga Allah memberkati saat-sata bersama mereka berdua.

****************************************
Usrah mereka berakhir pada jam 4.30 petang dangan tawa riang. Hari tanpa disangka oleh Aryani(kawan usrah Diyana dan Farihah), mereka bersama menyambut hari jadi Aryani yang ke19. cepatlah wish yani, ni kan bufday awak," kata kak Nur. 

sedikit wish perkongsian yang diceritakan oleh Aryani ;"Selalu masa kecil kalau sambut bufday mesti rasa nak hadiah and sambut dengan kek segala bagai. Tapi bila dah besar, semua tu rasa dah tak penting mana. Dan yang utama adalah untuk mendoakan saya agar baki hidup yang ada ini senantiasa di jalannya sebab mati itu semangkin hampir.Bayangkan umur yang kita sampai 40 dan batang yang kita ada 40. dan sekarang umur saya sudah 19. jadi baki kayu yang saya ada hanya tinggal 21 sahaja. itu contoh saya kasi kalau kita tahu umur pengakhiran. contoh sahaja. tapi hakikatnya, kita tidak tahu umur pengakhiran itu. Jadi doakan aryani :) "

Masing-masing bahagia meraikan hari jadi Aryani. Dengan nescafe panas yang dihidangkan waktu syita' begini sememangnya sangat mengahangatkan jiwa dan hati.ahaaa, yang penting kuranglah rasa kesejukan hari ini. 

Mereka berdua pulang ke asrama. Tidaklah jauh sangat. kalau jalan kaki mungkin mengambil masa hanyalah 15 minit. dan itulah rutin mereka,berjalan. kalau malas, pakcik teksi akan kaya dapat sikit duit 75 kursh untuk beli barangan Doruriyat. ceh kalau tak pun beli rokok je.(sebab pakcik arab sini memang suke isap rokok.oke its fact).

Melalui jalan pintas melalui pintu syimali mereka melintas berjalan. berhadapan dengan sekumpulan pemuda arab sedang berteriak. ohh dan itu perkara biasa bermuzaharat, berdemostrasi semenjak akhir-akhir ini.

"uhhmm.. awak, umar sayang awak lagi?" Farihah bertanya ringkas. haha. oke soal hati dan hati dan hati. 'ntahlah... tapi umar cakap,dia memang sayang kat saya. entahlah hati lelaki kita tak tahu.malas nak layan.kenapa?"balas diyana. 

"macam susahkan. awak janganlah suka kat siapa2. susah. nak melawan perasaan dan hati. kita faham, tapi kita buat. memang sakit sangat. awak fahamkan maksud saya farihah?" soal diyana lagi.

"tahu. cukuplah Allah menguji saya. Awak pun tahukan. kadang-kadang saya rasa tak adil, kenapa Allah selalu uji saya dengan perkara macam itu? cukuplah. dan saya selalu bersangka baik.Allah uji saya dan inilah titik kekuatan saya. sebenarnya saya tak kuat, tapi ujian inilah menguatkan saya awak." farihah meluahkan isi hati.

"macam mana susahpun, kita kene berjuangkan.bila saya fikir balik cerita dulu pasal awak dan dia, pasti saya akan gelak. tahu kenapa ?" 

" apa...?? "

"sebab... saya fikir senangnya cinta lelaki berubah. dulu dengan awak dan sekarang berubah hati dengan orang lain. saya hairan dan hairan. mungkin tak serius kot.sekadar permainan dan kelakarlah. hehe " cerita diyana.

"aihh,pepandai je cakap orang macam tu. dah lah. dia dengan jalannya. dengan sesiapapun dia saya tak kesah. sekarang hati kita yang kena jaga. sesusah kita menjaga barang yang kita sayang,begitulah kita jaga hati dan iman kita Diyana. "

"Farihah...tlg bantu saya. bantu saya untuk jaga hati saya. "

"oke. sama-sama tolongla. saya bukan malaikat k ^^"

ujian yang Allah hantar itu tanda kita sayang padanya. soal cinta sentiasa berlegar dijiwa remaja dan ia tidak lari. moga allah pelihara hati Farihah dan Diyana selalu.

mereka berdue berjalan dan melalui laluan taman zaitun yang ada di laluan jamiah mereka. Pada hari itu, sesungguhnya pohon-pohon zaitun menjadi saksi Farihah dan Diyana. Moga cinta Farihah dan Diyana saling diredhoi dan dikurniakan teman hidup yang soleh . teeett =.=

Thursday, November 29, 2012

seketika

Alhamdulillah . Alhamdulillah . Alhamdulillah .
Minggu ini sudah settle exam ke-2 untuk sem 5,tahun 3. Hakikat yang aku perlu terima bahawa sekajap sahaja masa berlalu...

dulu form 5 di smaskl dan sekarang dah tahun 3.
dulu umur 18 tahun dan sekarang sudah umur 20.
dulu 2 tahun di Ikip dan sekarang sudah di Jordan.
dulu bulan september dan sekarang dah masuk bulan disember di Jordan.
dulu dah lalui sem1-2-3-4 dan sekarang sem 5.
dulu keseorangan di perantauan sekarang sefamily diperantauan cuma jarak yang memisahkan.

seketika memerhati setiap kuniaan Allah yang maha berkuasa. Dulu hanya angan-angan mahu ke luar negara, sekarang Allah hamparkan jalan di luar negara. Nikmat yang orang lain rasa tinggi, tapi tiada yang tinggi melainkan ketaqwaan kepada Allah dengan sebenar-benarnya.

Monday, November 26, 2012

berangan tapi itulah impian

Graduates emerging from the national education system are failing to meet the expectations of prospective employers due to a lack of critical thingking skills and poor communication.  - The Star, KL-
**************************************

Saraa mengaut kunci bilik di atas meja studynya lantas terus ke pintu depan untuk membuka bilik setelah berulang kali pintu diketuk oleh Jannah. "Laen kali janganlah lupe bawa kunci pergi jamiah, ni kan dah berketuk-ketuk. nasiblah kayu ni cap kuda tahan konkrit besi gamaknya" jerit Saraa dari dalam sambil berusaha membuka pintu.

"eh, sory Saraa. serius campur mius saya lupa la awak."jawab Jannah mengambil hati si kawannya Saraa. Gaya macam baru duduk sehari bersama. Cakaplah berulang berjuta kalipun Saraa tetap dan syik lupa untuk membawa kunci bersama. Bukan ada satu,tapi setiap seorang kot ada. Ada hari, sampai adakalanya, Saraa terpaksa menumpang bilik rakannya yang lain dahulu sementara menunggu Jannah pulang kerana dek kemalasannya untuk membawa kunci bilik bersamanya.

"Ye la tu. Lain kali saya letak doubletape kat pintu, then tepek kat pintu. "ini kunci khas buat Jannah yang rajin" . soroh Saraa menjerit sambil menggaul tumisan masakan asam pedas untuk makan tengahari mereka bersama sebentar nanti. Lagaknya seperti chef! tapi Saraa cuma mencuba. dek kerana hidup berjauhan dengan ibubapa, dia terpaksa belajar berdikari seiring umurnya yang meningkat dewasa. Dan Jannahlah yang merupakan pengkritik juga tenaga pengajar utama dalam siri 'mewarisi' ilmu masakan ini. Mereka banyak berkongsi.

Usai Jannah siap menyalin pakaian, Jannah bersama menolong Saraa apa yang patut. " hmmm, harum seindah wangi bau masakan awak harini. cayalaah beb awak ni. ade improvement kot Saraa!" tegur Jannah dengan gaya mukenya yang enak sekali. "tipu.tipu.tipu. eleh, sengaja nak bodek orang lah tu.Saya ni, masak pun terjerit-jerit and lari sana,lari sini.tak macam chef terkenak Jannah ni. power kot! " balas Saraa. mereka riang berjenaka antara mereka.

"eh, tahu tak??? kalau nak kawin kene pandai masak. tapi kalau nak masak kenalah ade duit. duit banyak baru sedap nak masak ape-ape pun." Saraa memulakan perbualan menukar topik sedangkan sendiri masak pun masih terkapai-kapai lagi nak cakap hal masakan kahwin and kerja segala bagai. 

"tahu la Jannah. tadikan, saya baca paper ni kat BH. then, berita tu tulis. sekarang ramai yang takot after graduate nanti. silap2 balik malaysia tak dapat kerja yang kita mahu. dok terperap je kat umah. macam takot kot Saraa." Jannah mengadu . timbul kerisauan dek memikirkan market job yang ada di tanah air. Sebenarnya bukan hal kerja, tapi hal diri. bagaimana untuk mereka potensikan diri mereka semaksimum mungkin sebelum memasuki alam pekerjaan yang lebih mencabar daripada alam pembelajaran sekarang.

" kan best..." ..." apa? awak berangan la tu saraa. kalau tak kawen dengan putera raja sambil duduk atas buaian laju-laju tu, apa yang awak masak tu yang hangus hitam sampai kerak. " ngusik Jannah. " Awak ni kan, saya tak habes cakap lagi awak dah potong. potong pulak cerita melalut tak best. ieee.. tak syok taw!" haha. mereka ketawa.

"tak. saya fikir, bestnya kalau kerja kita dah confirm dapat and ada. i mean, its the easy way to get the job. sistem susunan yang mudah untuk penyusunan pekerjaan ni. kan kita belajar, negara maju mana boleh ada unempolyment. so, Malaysia terang-terang tak maju lagi. haha" Saraa menyatakan pendapatnya. "Tapi masalahnyaaaa..... kita ni banyak kekurangan lagi. bukan senang lenang nak dapat job best kot Saraa" Jannah berkata lagi.

"btol, kita dah lah tinggal 3 bulan je lagi kan nak grad. Kalau tak cukup yakin, ilmu kurang, tak berani, komunikasi pun low,and terketar-ketar macam mana ea Jannah? risau jugak saya." jelas kerisauan terpancar diraut wajah mereka saat itu. Malah inilah masalah yang sering dihantui mereka, student pangajian umum. "mungkin kan.. satu jelah, kita kene terus usaha dan usaha untuk dapat sinergi kompitensi itu sebelum kita balik ke Malaysia sambil terusan berdoa agar rezeki kita tetap ada walau di mana sekalipun." Jannah balas ringkas.

Setelah masakan asam pedas siap, mereka terus makan bersama . Dan tanda tanya itu sering mengahntui mereka. Malah jauh dari itu lagi, sesiapapun yang sedang belajar adakalanya pasti merasakan dan memikirkan hal kerjaya di masa hadapan. Biarpun apa-apapun, bak kata Jannah : usaha-usaha-usaha- doa+tawakkal .


Graduan yang baru muncul dari sistem pendidikan kebangsaan gagal untuk memenuhi jangkaan bakal majikan kerana kekurangan kemahiran pemikiran kritikal dan komunikasi miskin.

Saturday, November 24, 2012

sentap dengan tugasan.

Sentap setelah membuka dan membaca. 
"Dan barang siapa diberi petunjuk oleh Allah, dialah yang mendapat petunjuk, dan barang siapa Dia sesatkan, maka engkau tidak akan mendapatkan penolong-penolong bagi mereka selain Dia. Dan kami akan mengumpulkan mereka pada hari Kiamat dengan wajah tersungkur, dalam keadaan buta, bisu, dan tuli. tempat kediaman mereka adalah neraka Jahannam. Setiap kali nyala api Jahannam itu akan padam, kami tambah lagi nyalanya bagi mereka. "       (Al- Isra' :97 )
*************************************

Hari itu Fatimah Busyra balik dengan mencuka masam seriibu bahasa. Lantas pulang sambil menghentakkan sekuatnya-kuatnya kakinya ketika naik tangga rumah sewanya yang 3 tingkat itu. Keluhan letih, geram, menyampah, sakit hati, dendam kesumat semuanya bercampur baur ketika itu. Tiada lagi ketenangan di raut malah di hatinya jauh sekali. 

"Busyra!, aku keluar jap. aku nak pergi photosestet tiket pulang aku balik rumah minggu depan. turn kaw masak jangan lupe ea." riang ria wajah Maria menegur housematenya . Ternyata kontra emosi antara mereka berdua jelas sekali. "ohh. ea? oke!" balas busyra seadanya sepatah kata lantas tiada rasa keinginan untuk jawab berlebihan.

hmm.aku dah kata. diorang pick nama suka hati mak bapak dia je. baik aku tayah pergi meeting tadi. kalau aku tahu, awal-awal lagi aku out je tadi. huh! amarah busyra masih berapi. Kusut jiwa dan hati dia. Masuk bilik sambil melemparkan bag handbag Coach yang dihadiahkan mamanya ketika trip melancong mereka sekeluarga di London setahun yang lalu. Lalu bersandar di sudut katilnya. "mati lah kaw, lepas ni mesti banyak gile kije kaw. kaw kene fokus. lepas ni tade dah la massa nak outing, hang out, jejalan lagi. " satu suara halus menembusi telinga nya.

Pedulikan. tetttt... mcg masuk!
"salam kakak. kakak sehat? mama harap kakak sehat. so far macam mana study? oke ke? ade pape masalah kalau tak faham terus tanya dr ya. moga anak mama cemerlang. haaa.. lupe, mama nak kasi tahu, sebenarnya uncle Long kamu sudah tiada. pergi buat selamanya. seteruk mana pun dia, jangan kita pertikaikan. cuma doakan yang terbaik.sedekahkan Al-fatihah buat uncle long ya nak. Kadang manusia luarannya nampak teruk, tapi  mungkin hatinya lebih baik dari kita. doakan sama2 pak long ditempat di tempat org mukminun. kakak stay up je kat sana k. doa dari jauh mungkin ada keberkatannya lagi"

Lantas air mata deras mengalir. tiada yang baik melainkan hadiah alfatihah buat uncle long. perasaan bercampur baur. Sedeh.sedeh.sedeh. Kisah uncle long tergugat imannya masih aku ingat. bukan mahu menentukan iman sesiapa tetapi, pengajaran buat semua. Tersimpang jauh, namun dititipkan agar Allah terus memberi rahmat nya.

Aku membaca berulang kali ayat itu. tersentap dan termenung seketika. inilah roda kahidupan yang tiada penghujungnya hingga ke akhirat. Benarlah kataNya, barangsiapa yang diberi petunjuk maka dialah yang mendapat petunjuk tersebut. dan vice versa dengan siapa yang tiada diberinya petunjuk dan dia sesatkan. Bersyukurlah dengan nikmat yang diberikan dan amanah lah dengan nikmat tersebut.

Hari ini hari awak untuk memegang amanah tuham itu. sekali sekala untuk menilai prstasi kemampuan diri. jadilah sepeti bayi, di dalam 3 karung. disaluti karung embryo, karung ovum dan terakhir karung perut ibu. pertarungan hidup bayi yang penuh tawakkal. bayangkan baby yang tiada punya harapan melainkan kebergantungan dan tawakkal yang ada pada Allah. bertarung dengan nyawa untuk hidup hingga saat dilahirkan.

Busyra mendakap mashaf al-quran kecilnya. didakap ke dada. saat ketenangan menjelma. bahagialah insan yang tiada lari dan sentiasa tarik menarik dengan quran :) its wonderful. 
Bingkas Busyra ke dapur, meneruskan rutin di dapur. niat hati ingin memasak spegheti buat ahli rommate tersayang. Spegethi makanan kegemaran busyra dan mamanya. setiap kali memasak spegheti, pasti mengingatkan kenangan bersama bonda di dapur. kenangan yang memberi pahala kerana disitu mengingatkan bait-bait hikmah mutiara ayat bonda tersayang.

 


Tuesday, November 20, 2012

coppied sesuatu yang terkedu bila dibacakan

Nak share sangat. buat yang pernah lalui proses ini bersama-sama di tanah wakafan tercinta .
-terima kasih Akasyah for sharing this article.-

Air Mata 

Semalaman aku duduk terpaku memikirkan tentang diri sendiri. Ada kalanya hati rasa begitu sayu.Ada saatnya terasa begitu hiba. Tidak semena, air mata mengalir. Manik-manik jernih mengalir laju membasahi pipku.

Aku sebenarnya baru sahaja membaca satu artikel yang ditulis oleh Murabbi yang sangat hormati, al-marhum Ustaz Dahlan Mohd Zain (UDMZ). Kupasannya sangat menyentuh. Dan paling aku tersentuh adalah pada tajuknya." Titisan Air Mata Lantaran Dakwah Kehilangan Dai',".

Dunia Dakwah pada hari ini kehilangan dai yang berjiwa kental, berkemahuan tinggi dan berhati sufi. Medan ini benar-benar menguji sehingga ramai yang pernah menapak dalam semaian tarbiyah, hanyut dibawa oleh arus dunia yang ganas, deras dan dahsyat.

" Jahiliyah mencengkam jiwa-jiwa putera-puteri yang pernah kita didik sehingga mereka tewas,"Masih terngiang-ngiang kata-kata seorang Ustaz.

 " Jalan ini, jalan yang panjang. Tidak semua mampu bertahan dengan jalan ini." Kata seorang sahabatku. Aku mulai melihat diriku sendiri. Semakin hari semakin banyak ujian, cabaran dan mehnah yang hadir dalam kehidupan ini. Aku sedar dan tahu inilah sunnah kehidupan. Inilah warna-warni kehidupan yang perlu aku tempuhi.

" Anta perlu pelbagaikan warna dalam hidup enta. Kehidupan yang hanya dengan satu warna adalah kehidupan yang kosong dan hambar. Warna-warni kehidupan akan mengajar kita untuk lebih matang dan dewasa. Jangan takut untuk menghadapi kesusahan dan kepayahan.Ada masanya anta perlu susah dan merasai kegetiran. Dengan kesusahan inilah, jiwa anta akan lebih peka, halus dan sensitif."

Inilah nasihat daripada seorang murabbiku - Abu Umar. Kata-katanya sentiasa bermain-main difikiranku. Kata-kata jiwa untuk meningkatkan lagi syuur untuk terus bertapak pada jalan dakwah dan tarbiyah ini.

Istiqamah – Ia sukar?

Wahai sahabat ikhwah sekalian, ayuh kita bangkitkan syuur kita untuk mempersiapkan diri untuk sentiasa istiqamah pada jalan dakwah dan tarbiyah. Jalan yang akan membersihkan diri kita dan memelihara kesolehan hati serta kejernihan niat kita kepada Allah SWT. Jadikan kehidupan ini sebagai kehidupan untuk mencari keredhaan Allah SWT.

Hidup ini bagaikan satu pelayaran yang sukar. Bersabarlah kerana sabar itu indah, sabar adalah bunga-bungaan dari keimanan yang benar. Harumannya ialah kepasrahan iaitu memandang baik segala keputusan, ketentuan dan ketetapan Allah SWT disamping meyakini hikmah yang tersembunyi disebaliknya. Kelopak-kelopaknya diwarnai ketabahan, ketenangan, keteguhan jiwa sebagai lambang kepuasan dengan qadar Allah SWT.

Marilah sahabat-sahabat yang budiman, kita bina keimanan yang benar kepada Allah SWT. Kuatkan pergantungan kepada Allah SWT.Keimanan yang benar menjadikan perjalanan kehidupan seperti sebuah kisah cinta; kesetiaan dan pengorbanan menukarkan ujian pahit menjadi kenangan manis, kesabaran menjadikan segala beban yang ditanggung menjadi ringan, keyakinan pada janji-janji Allah menjadikan jiwa tenang ketika perjalanan begitu sukar, kerinduan padaNya menjadi pembakar semangat setiap kali berdepan dengan kegagalan.


Ayuh Pemuda, kita bangkitkan Ruh kita! Ruh untuk mendidik dan berbakti kepada Manusia. Usah kecewa dan kesal dengan karenah manusia. Bersabarlah.Kerana Buah kesabaranmu itu adalah kejayaan yang sebenarnya disisi Allah SWT.

Nasihat Terakhir

Aku masih ingat pada 15 Februari 2010, ketika aku bersama Dr Abdullah Sudin Ab Rahman dengan beberapa orang sahabat diberi kesempatan oleh Allah SWT untuk menziarahi UDMZ sebelum beliau kembali ke rahmatullah, alhamdulillah ketika itu UDMZ kelihatan ceria dan semakin sihat. Ustaz sempat berkongsi syuur dan memberi kami nasihat sebagai bekalan dakwah. Teringat kata Ustaz :

“ Ana dah bazirkan banyak masa muda ana dengan perkara-perkara yang tidak bermanfaat. Pada umur 31 Tahun baru ana dapat kesedaran Islam. Antum patut bersyukur kerana umur semuda ini sudah diberi taufiq dan kesedaran oleh Allah SWT.”

Kata-katanya masih segar dalam ingatanku ini. Usiaku, masaku, kudratku dan segala tenagaku benar-benar banyak dibazirkan.

------
BroHamzah
Medan Menulis Tidak Sama Dengan Medan Bercakap
Medan Bercakap Tidak Serupa Dengan Medan Beramal
Medan Beramal Tidak Sama Dengan Medan Berjihad
Berjihad Di Medan Yang Sebenar!

Monday, November 19, 2012

mereka menjerit

kami mahu raja kami. 
hidup raja. hidup raja. hidup raja.
mereka menjerit dan melaung ungkapan semangat.

doktor imad semasa pelajaran subjek microeconomics berbual, ada student call cakap kelas dibatalkan. ahh sesuka hati je org arab ni. dan pukul 11 ni ada demostrasi dalam jamiah. hati-hati ya semua jangan join demostrasi sudah la.

ohh rupanya yang menjerit pagi tu golongan pro kerajaan. Ternyata semangat mereka sangat tinggi, sama-sama pertahankan persepsi masing-masing.mereka yang menyokong sistem kerajaan tanpa sebarang bantahan. terdetik dalam hati, mereka yang sokong kerajaan ni mesti orang kaya. opss golongan berader la kot.

kenapa?
Oleh kerana nilai matawang jordan yang sangat tinggi nilainya menyebabkan mengundang pelbagai kekangan dalam golongan rakyat mereka. sememangnya raja-raja,golongan keluarga yang berader seperti "Umari" tu tak kesah sangat dan mungkin tiada kesan bagi mereka.

tapi, aku terkesan dengan kata-kata doktor markaz lughah yang menimbulkan rasa ketidakpuasan hati bilamana kerajaan menaikkan harga barang di jordan ni. katanya : golongan miskin akan terus miskin dan merana. golongan kaya terus berada si atas tanpa sebarang rasa bersalah. 

bahkan, sebenarnya... aku pun terasa sedikit akan kenaikan harga barang yang mendadak tu. Mungkin memang setiap polisi ekonomi begitu. kadang aku terfikir, inilah qozafat(turun naik) dalam bussiness cycle ekonomi. ada gelombang turun naik yang menyebabkan ketidakstabilan ekonomi.

hidup dalam sistem.
hukum karma ekonomi, bila pemintaan banyak, tetapi dalam masa yang sama jumlah goods tak banyak and terhad. maka akan jadilah kenaikan harga barang. tak sikit mesti banyak.
Hatta dimana sekalipun begitulah kitarannya. Tapi yang menimbulkan rasa tidak kena itu adalah apabila seiring kenaikan tiada intensif lain yang diberikan.ex: jordan.

Rata-ratanya sekarang rakyat jordan membantah.Di jalanan pasti ada demostrasi dan peraakan sepanduk dan mereka melaung-laung dengan semangat sekali. ahh, normal lah itu. Dekat Malaysia pun ada. tapayah nak riso sangat, relax2 sudah. Tapi mungkin yang menjadi 'kerisauan' adalah disebabkan faktor orang arab ni unexpected. So, tak boleh nak jangka kelakuan mereka. Alhamdulillah, setakat ni, masih ok lagi.

cerita kami ke masjid jamiah.
ya! kami degil. aku dan aisyah. mungkin lah sekali ni sahaja. In sha Allah.hehe. 
diceritakan alkisah kami ingin melihat demostrasi mereka selepas solat maghrib bermula dari masjid jamiah. fuh, memang teragak nak pergi. tapi, niat hanya ingin lihat sejauh mana keadaan tersebut. dan alhamdulillah kami pulang dengan selamat dengan bantuan muroqib yang bertauliah. Itulah bila dinamakan demostrasi kita yang golongan ajnabi ni mana boleh nak masuk kandang. tengok luar kandang pun terasa kemarahan dan ketidakpuasan mereka. golongan akhawat pun ada yang join dan aku hanya memerhati dari jauh dan yang pasti pengalaman itu ada. (teruk juga depa ni).

moga-moga jordan ceria.aman. dan tenteram.
__________________________________________________
esok ada exam 2 macroeconomis pula tapi study dalam keadaan suara sengau.
sejuk sangat lha sini. tak tahan koi.

Saturday, November 17, 2012

nota palestin

bismillah. dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang...

hari-hari yang dilalui saat ini adalah hari yang takut, gelisah, runsing, dan mendebarkan. Memikir masa depan yang akan dilalui dan ianya semua adalah tuhan yang maha berkuasa menjadikan dan menghancurkan sesuatu.

tett..tett. henset samsung wonderku bergetar menandakan masuk mcg inbox fb.
ohh i see. jemputan himpunan aman membantah keganasan & serangan zionis ke atas gaza di kedutaan amerika, Kuala Lumpur pada 16/11/2012. masakan aku bisa untuk kesana kerana aku disini. tak kan nak amek flight kan? . . . hmm

mahu kesana dengan niat untuk menunjuk pembantahan yang terang-terangan kite dapat lihat dan jelas serangan kejam zionis laknatullah terhadap palestin. sedikit perkongsian pagi tadi yang dikongsi oleh kakak A ketika tazkirah subuh katibah malam tadi : 
berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan mahupun dengan rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah. Yang demikian itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. -surah at-taubah:9 -
kakak A cakap, seruan jihad ini tak kisah dalam keadaan ringan atau berat and tetap kite kena sahutkan. menyerupai ketika kita belajar ini method yang kita pilih adalah untuk berjihad mengutip ilmu. kena rase ilmu tu best nak diterokoi .

ahh, aku tak dapat lupe saat kakak H pula yang citer pasal kejamnye dan jahat org israell tu buat kat umat islam kat palestin.Kisah bagaimana syahid ketua hamas tu sama je dengan taktik yang digunakan untuk bunuh syeikh syahid rantisi. guna taktik peluru berpandu yang memang power la kan, sebab dyeorg concour teknologi ni kalau nak dibandingkan dengan peluru manual yang digunakan pakai oleh tentera islam di palestin.

ada sumber bagitahu sebab israel rancang serangan ni adalah :

  1. nak lihat kredibiliti kepimpinan Dr morsi dalam pentadbiran baru dan kprihatinan beliau dalam konteks kemanusiaan.
  2. perdana menteri israel , nak meraih undi yang banyak ketika pilhana raya mereka dalam masa terdekat. so, dapat la tangok kepimpinan yang kuat dapat serang org muslim kononnya . padahal jahat nye la. Allahu yusahhil muslimunn!
  3. ade konspirasi tentang kemenangan barack obama. tak pasti la cerita dia macam mana. tapi pasal sekutu israel jugalah obama ni.
aku teringat kisah 3-4 minggu yang lalu. saat itu aku menjejak ke pantai aqobah terletak nun selatan negara jordan. tempat peranginan yang sangat menarrik dan menajdi tumpuan pelancong ke sini untuk menikmati keindahan pantai yang satu-satunya terdapat di jordan .(exclude : laut mati tu sebab masin sgt.)

sesuatu yang nak diceritakan kat sini adalah when aku bersiar atas bot keliling pantai tu, memang seberang sana adalah negara israel yang dirampas tu. bahkan, ya! saya dengan roket-roket berlegar diudara . 
akku tanya pemandu bot :
leishh att-toir yaturr? hai min israelll?...
pemandu jawab : ya, itulah roket latihan tentera israel.

takut ada. geram pun ada saat itu.
ternyata diriku memang terlalu hampir dengan negara musuh. tapi aku tahu, tiadalah keyakinan juga kekuatan kerana keterbatasan tetap ada antara diriku dan palestin. 
aku insan biasa! tiada keberanian. tiada kekuatan. 
itulah manusia. ya Allah tenyata syabab dan akhoeat di palestin sungguh kuat.
doakku, moga Allah bantu mereka dan detikkan hatiku untuk menyumbang sesuatu pada mereka suatu hari nanti.