Monday, November 14, 2011

2nd convention

Hari ini saya bersama rakan-rakan berkesempatan untuk menghadiri satu konvensyen kebangsaan di Yayasan Pahang. Menghadiri suatu program dimana para peserta serta speaker semua terdiri daripada education person yang amat berkerjaya. Masing masing dengan gaya yang tersendiri, dari belakang saya hanya melihat gelagat mereka yang sunnguh bersemangat dalam memahami presentation by presenter.

Tahun lepas saya juga sempat menyertai konvesyen sebegini di KL. Dan kali ini mendapat sambutan serta diteruskan lagi di Pahang pula. Rasa amat bertuah dapat menyertai 2nd International Conference on Islam and Higher Education ini. Rasa tidaklah layak untuk menjadi salah seorang peserta dalam perhimpunan umum ini. Namun , saya rasa bertuah kerana diberi kesempatan untuk menyertai nya. Fuh, tengok barisan dato' ,  profeser , doktok falsafah. mereka semua telah memberi satu suntikan yang hebat pada diri ini. melihat diri mereka yang semestinya terdiri daripada barisan para pensyarah majorotinya mungkin, telah mengingat akan amanat bonda tercinta : Jagalah hati , agar satu hari nanti kita boleh memberi sesuatu kepada masyarakat umumnya.

Sungguh  takjub , namun saya yang dari belakang hanya mampu berdoa agar suatu hari nanti allah makbulkan keinginan untuk duduk sebarisan mereka. Ammen. Semestinya niat yang suci itu akan saya perjuangkan. Hakikatnya , amanat bonda agar sentiasa menjaga hati sering dialpakan. Kadang diri ini mudah alpa, hanyut dengan arus modenisasi. cabaran demi cabaran serta rintangan yang amat sukar untuk ditempuhi. Hatta terkadang memang saya tewas, tewas dengan nya. 

Dari jauh juga seorang yang amat saya kagum ialah speaker dari Saudi Arabia , Prof Dr Suliman Abdullah Aba-Alkhalil, seorang rector of Imam Muhammad Ibn Saud Islamic University KSA. Mulanya saya pelik, he can't to speak english! he can't? pelik sungguh. Setiap kali beliau give a speech mesti ade translator yang kene translate arabic-english. Tapi saya faham! Faham juga sikit-sikit dengan isi kandungan yang disampaikan. Tepat, padat dan ringkas. Owwh, orang yang berilmu kan, semestinya hebat. Mungkin nanti saya mahu pergi ke universiti beliau, dan dengar ceramah2 beliau! (bila semua family bermuasafir ke KSA,*Ya, Allah mudahkan urusan walid dan urusan family kami.*).


sambung for esok convension , may Allah easily understanding for the whole massage :)

3 comments:

  1. maaf agak lama tak singah di sini. agak bz...

    take care

    ReplyDelete
  2. pmbetulan, konvesyean antarabangsa bkn kebangsaan.

    ReplyDelete