Friday, October 14, 2011

abang haya'

salam alaik...

abang haya'! tajuk hari ini berkisar seorang abang. Bila masa pula saya ade abang kan? abang mana ni? abang tiri?abang angkat?abang sepupu ke? tiada lah! gelaran semata-mata "abang itu", hakikatnya cuma saudara seislam yang dikenali tak sampai sebulan baru.

tak payah intabieh sangat dekat words abang tu. tapi nak diceritakan the next word itu : "abang HAYA'". what is haya'? u knOw that? tahu kan? haya' adalah satu perasaan yang memungkinkan diri kita merasakan rendah dihadapan orang lain. senang bahasa kitab kuningnye, malu lah. Malu yang Allah campakkan ke dalam jiwa manusia untuk merasakan betapa rendahnya diri nak dibandingkan dengan kekuasaan tuhan Yang maha besar lagi maha mengetahui.

Hari ini saya pergi lagi ke gerai usang beliau di hadapan flat tak jauh dari kawasan asrama saya. Titik peluh beliau mencari rezki tiap2 hari itulah yang menjadikan perut saya kenyang. Adakalanya saya akan pergi juga kesitu memandangkan penawaran harga yang diberikan jauh lebih murah berbanding makanan2 yang dijual di cafe bawah.Inilah economist namenya, always thinking yang murah+banyak=jimat jawapannya.

Bangga melihat sikap abang ini, sungguh haya' , malu dan sopan tatacara peribadinya. Bukan senang mahu mencari@menjumpai lelaki sebegini perangainya. Bukan tidak jumpa, tapi mungkin jarang. Nisbahnya 5:1 kot. Malunya itu kadang membuat aku yang perangai lok lak malu. gone tu? yelah, bila kita perempuan mesti lah seiring dengan sifat malu dalam apa jua aspek. Tak kisah dalam apa2 jua keadaan juga kan? Namun kadang kita kehilangan sifat malu itu. Mutakhir ini, banyak cerita-ceritu yang mengisarkan remaja perempuan tersasar dinodai. itulah,inilah... mungkinkan penyebab utama perkara sebegini berlaku kerana nipisnya sifat malu dalam diri itu?

Tertanya-tanya mengapa tiada malu dalam diri itu?hakikatnya, Perasaan halus inilah yang  perlu disuntik kedalam jiwa manusia lebih2 lagi kepada insan yang bergelar perempuan.Yang mempunyai harta juga perlu dijaga serta diamati dengan jalan syarak agar akhirnya redha illahi itu menjadi jaminan untuk mendapat keberkatan hidup dunia dan akhirat. Abang malu itu sungguh memantulkan perasaan serba salah pada diriku ini. Manakan mungkin seorang perempuan loss in haya' nya! juhud2!... kembalikan sifat haya' dalm diri. cOme on!

MALU ^-^
Malu juga mahu mengatakan aku merindui kamu*


No comments:

Post a Comment