Saturday, October 15, 2011

4 tahun


4 Tahun  akan kugapainya,
dengan izinnya cemerlang itu hak umum.

Ku berangan untuk membaling topi petak itu dengan gembiranya. berangan yang masih menjadi penantian dan penantian buat jangka masa yang matang. bukan masa itu yang matang, tetapi diriku yang matang, matang dalam mengemudi kehidupan yang penuh pancaroba, dugaan yang datang silih berganti ini.

Selesai pulang dari majlis konvokesyen sebentar tadi, sudah mula pasang niat nak pakai jubag konvo itu. Bukan apa, cuma tidak sabar lagi untuk aku menggelarkan diriku ini matang. Satu proses yang panjang dan lama untuk mencapai target matang itu. matang dalam ilmu kehidupan,matang dengan dakwah, matang dengan tanggungjawab, matang dengan sakhsiah diri, matang dengan akademik, juga matang dalam kerohanian and sume lah kalau boleh.Biarlah target itu lama, agar aku bisa menyusun keluk diri ini dengan sebaik-baiknya. 

Tawaran pesyarah saya tadi  untuk mencuba jubah konvo itu aku tolaknya dulu.Belum tiba masanya lagi, masih kenak-anak sudah bernagan! kan2?. tak payah mimpi disiang hari la. Malam pun belum tentu dapat kita jangkakan. namun, di sudut hati kecil ini, biarlah hasrat niat itu kubukukan di sini. Saksinya gambar balingan topi kat atas tu cukuplah sekadar hiasan. hiasan, namun penantian yang mengajar seribu satu erti kesabaran dan kesungguhan. nak dapat main baling2 topi tu, kenalah belajar dulu . 

*sakinah dah sampai di rumah, tapi tak jumpa lgi dia.
* bufday abg mie, (abbas), moga terus menjadi anak yang soleh,
dapat berbakti pada umi dab walid.

No comments:

Post a Comment