Monday, August 15, 2011

mengimpikan Husnul Khotimah

"Allahumakhtimna alaina  bi husnul khotimah, Wala takhtim alaina bi su'il khotimah "
 Tiada yang menduga dia akan pergi buat selama-lamanya. Rahsia disebalik penyakitnya itu hanya menjadi simpanan peribadi sahaja , tiada yang ketahuan dek sikapnya yang tidak mahu orang sekeliling bimbang. Tulus sungguh hatinya, menahan penderitaan itu setelah setahun yang hanya menampakkan keceriaan di balik wajahnya itu.


sungguh, tOk kuat orangnya.
Tok, tok tak terkejut ke dengar berita pemergiaan daddy ni ( tOk saudara saya)?.tok sedia dah. jawabnya tenang. bukan milik kita selamanya, tok dengar , biar kita mati apa2 pun dalah husnul khotimah, beriman kepada Allah. tambahnya lagi. Walaupun tiada linangan airmata, nun terselah kesedihan dimata wajah seorang kakak(tok).13 Ramadhan 1432 H, 12 am,13/8/2011, tarikh barakah. perginya insan yang disayangi. Dek kerana tiada anak sendiri, kemesraan terhadap cucu2 dan cucu saudara semuanya rapat. Daddy orang popular! ramai orang kenal- tOk cakap.Dan selama keberadaan di sisi tok jugalah aku kuat menerima berita kematian ini. Namun pagi ini airmata tok turun, sedih barangkalinya.


Mati itu tidak lari dari anak adam
Mereka yang hidup pasti akan mati. Saya, awak,mereka yang berada disekeliling kita pasti akan mati.Nyatalah ayat quran itu benar, 'Kullun nafsi zaieqotul maut'. Setiap yang bernyawa itu pasti akan mati. Satu alam yang wajib ditempuhi tak kira sesiapapun yang bernyawa. Sememangnya ajal, maut, rezeki,jodoh semua di tangan Allah SWT. Ini masanya, dan bila pula masa kita? Maka bersiaplah kita untuk mengahadapi sebarang kebarangkalian sekalipun. bila meninggal anak adam, maka terputus setiap amalanya kecuali 3 perkara, ilmu yang bermanfaat, sedaqah jariah dan doa anak yang soleh. sebelum terputus nya segala, marilah persiapkan diri dengan sebaik2 nya. Moga kita menjadi insan yang diredhai illahi.


*Gonna miss u so much daddy,ever n ever  :(*


1 comment:

 1. Innalillahiwainnailaihirojiun.

  So sweet to know daddy went to see Allah on this maghfirah month.alhamdulillah.
  Insya Allah, good people with good deeds will stay at the good place that eyes can't imagine.

  May Allah grants him with heaven.amin...
  Thanks HS.
  A reminder for me as well. ;')

  ReplyDelete