Tuesday, June 14, 2011

Program ETP negara

Mutakhir kini, ramai siswa-siswi runsing memikirkan sOal kerjaya pada masa hadapan. Masing-masing takut untuk berhadapan lantaran banyak kita dapat dengar kekangan
siswazah masa kini yang masih menganggur. Mengganggur di rumah, tiada kerja yang
hendak dibuat. Aku sendiri yang bergelar mahasiswa pun teragak2, terfikir2 apakah 
ada ruang untuk aku berkhidmat di sektOr kerjaya pada masa hadapan. Namun yang 
penting usaha tetap diteruskan. percaya pada rezeki masing2 yang telah disusun oleh 
illahi. selebihnya, hak kita yang ingin atau tidak.

Hari ini di surat khabar terpampang PM Umum pelaburan RM 2.27b !
PM mengumumkan 9 lagi inisiatif ETP baharu ditambah yang mebabitkan pelaburan sebanyak RM2.27 bilion. ETP ialah program Tranformasi Ekonomi negara yang dirancang baru2 ini bagi menstabilkan kembali ekonomi seterusnya membuka peluang sektor pekerjaan yang lebih banyak.
Pelaburan itu memberi impak kepada pendapatan negara (GNI) sebanyak RM18.67 bilion dan akan mewujudkan kira-kira 30,000 pekerjaan menjelang 2020.
Ini menjadikan kesemua 15 inisiatif yang terangkum dalam tujuh bidang ekonomi utara 
(NKEA) dengan pelaburan rm 63.38 bilion dan GNI sebanyak RM66.13 bilion mewujudkan 65,000  pekerjaan.
(keratan akbar utusan melayu,14/6/2011).

Apa itu ETP??

Program Transformasi Ekonomi (Economic Transformation Programme atau ETP) adalah satu usaha komprehensif yang akan mentransformasikan Malaysia ke arah sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020. Ini semua perancangan negara asas kepada usaha memacu kemajuan negara seiring setanding dengan negara maju yang lain. ini bagi membolehkan Malaysia mencapai tajap sasaran wawasan 2020 yang diimpikan.

Antara inisiatif baharu program transformasi ekonomi ialah sektor pendidikan, perubatan, pertanian, komunikasi dan prasarana, borong dan runcit dan prOgram Pencapaian Kemapanan Kecekapan Tenaga(SAVE).
nak tahu lebih lanjut? jom klik kat sinisini lagi,sini pun boleh.

Jadi Program ETP negara ni, mungkin sedikit dapat menyelesaikan masalah kita kot. dOakan2 juga lah. Yang penting, sapa yang tengah study, jom kita study molep2 dulu yer.
Focus on carrier yang kita ceburi. InsyaAllah ade rezki masing2, atas diri kita untuk terus rajin atau tut2, malas.hehe.

No comments:

Post a Comment