Tuesday, May 10, 2011

mendaki setapak

" Weh, apesal ni, lemah semacam? sedih je nampak gayenyer... " tegur Salman kepada Afiq.


" Biasalah orang tak pandai, asyik2 sikit je markah..tak macam ka, um, boley la tOpup kit2 kan? " balas afiq dalam nada kosong.


"ala, relax la,,, banyak agy test la, jangn emo ngat! chill ar, pas ni ade lagi la test.." salman cuba untuk memujuk hati Afiq.


" Ntah la man,,,, aku pun tak paham,,,kenapakah? kenapakah aku maseh mals..." jwab Afiq.
....................................................................................................................................................................

Seringkali kita mendengar perbualan sebegini bukan? tak kisah lah dalam kalangan budak sekolah menengah inggalah university. Asyiknya dihantui kemurungan dan kesedihan pabila mendapat markah yang kurang dari yang diimpikan. Fenomena ini tidak lagi dikira asing bagi pelajar2 yang masih menuntut tak kira dimana sahaja.

Lazimnya kekecewaan hati ini menyebabkan ramai anatara kita yang berada dalam kepompongan dilemma. memikirkan markah yang sedikit, lantas layakkah untuk mendapat target kecemerlangan itu. Hakikatnya, itulah realitinya, sistem exam oriented yang menjadi dasar dalam kamus belajar ini, menjadi kayu untuk terus mengikutinya.

Normal bukan? adakalanya kita diatas, dan adakalanya kita dibawah. semua kedudukan itu, tercatat hikmah yang tersendiri. mungkin penerimaan peribadi yang perlu kuat. Sebenarnya, itulah yang dialami saya tadi. Test ibadah tadi cukup memilukan hati. Mendapat soalan test tanpa diduga begitu sahaja,lantas menjawab sekadar termampu yang ada pada fikrah otakku ini sahaja.  nak kata suka, tidaklah jugak, hanya soalan puseng2 shj, Tapi masih tidak mampu untuk mendapat markah yang tinggi. Maka hatiku sungguh sedih. Sedih memikirkan markah yang akan menjadi carry mark fOr final this second semester.

Petang itu, saya terus menghubungi bonda tercinta,,,,, "ummiiii, kakak dapat rendah test ibadah ni, sedih ngat!" aku mengadu dengan nada sedih, tak semngat lansung.
maka, ummi menjawab : " dah2, tak yah sedih, kita belajar bukar kerana exam semata2, tetapi kerana ingin menuntut ilmu itu. itulah matlamat utama kita, terus dan terus menggali,mengorek ilmu yang begitu banyak ..."

Maka bermain di benakku, mungkin hikmahnya sedikit markah test kali ni, menjadi pengajaran untuk menjadi seorang pelajarr yang lebih mantap integritinya. Perlunya kesedaran tinggi untuk melangkah lebih jauh kehadapan.
 "Ilmu fi ssudr la fiss sutuurrr"= ilmu di dada, n bukan hanya di kertas.

Oleh itu, intipati ytang sewajanya perlu untuk kita memberi jalan pembaikian untuk meningkat lebih baik. aku sering mandapat nasihat dari kalangan sahabt2 saya untuk terus pembelajaran dengan berjaya!
salam semua: gud luck bgi yang akan menduduki ape2 exam pun! moga berjaya..=)

"Kejayaan kita, kejayaan islam "

No comments:

Post a Comment