Monday, May 9, 2011

menariknyaaa konvensyen KEWangan itu!

Saban hari, saya melihat peri pentingnya sistem kewangan islam dalam negara ini.Namun, sistem hari ini mudahnya kita dapat simpulkan sudah dimanipulasi oleh sistem jahilyyah @sistem konvesional yang jauh dari syarak agama.

Riba! antara isu yang penting untuk kita ambil kira dan bukan hanya ambil enteng dengan isu ini. Namun sistem perbankan hari ini, kita dapat lihat sebati dengan riba. Riba yang bererti lebihan yang hanya menjamin keuntungan kepada sebelah pihak lantas pihak yang satu lagi merana menanggung akibat kesusahan untuk membayar hutang.

Realiti, manusia itu, apabila didekatkan dengan DUIT! maka sudah pasti akan teruja.mata manusia mudah sahaja kabur dengan sifat ilusi duit. ye! ye lah, bayangkan kita ditawarkan dengan sejumlah mata wang, akal manusia akan terus target untuk mendapatkannya.melainkan kalau kita faham akan isu halal haram dan caing abOut sumber duit itu ditawarkan.

Alhamdulillah,minggu lalu, hari sabtu, saya dapat Join satu konvensyen kewangan islam itu. sungguh menaik dan mantap penyampaian isi nya. isunya yang dibincangkan mengenai riba dan putar belit kontarak yang ada sekarang. Murabahah, metanaqisah, muqoyadah, bai inah, BAy bithamanil ajil, tawarruq, Bay amanah, Bay musawamah, Mudhorobah dan lain2. 

Konvensyen sehari itu amat bermakna buat saya, terima kasih buat ayahanda tercinta, Ramli bin ngah, kerana sudi menjadi Drebar..hehe^-^..alaaaa, syukur sgt,thnx melayan kerenah anakmu ini.Kakak tahu walid punya impian ingin melihat kakak menjadi antara salah seorag pakar ekonomi islam yang mampu mengembalikan syuur dalam rOh perbankan kini, InsyaAllah mungkin suatu hari nanti,bersama teman2 seperjuangan IKIp-YArmOuk. doakan bersama.

Akhirnya, memetik kata2 Dr Akram Laddin, seorang speaker dari ISRA(tempat impian saya), " we want yOu guys leads the islamic economies. we dont want person just knOw about it, but we want persOn who can mendalami sedalamnya pasal ekopnomi sekarang! pentingnya ia !.


bersama Dr Akram Laddin =)rombongan IKIP - YARMOUK

No comments:

Post a Comment