Monday, April 11, 2011

i.s.k.

Memulakan entri kali ini kesyukuran juga kegembiraan.Alhamdulillah. Baru usai makan jamuan nasi impit yang dibawa shbtku makteh,gelaran special buatnya(gaya nya tak ubah macam mak kami2)hehe. Enak benar kuah kacang yang dibuat bonda makteh, yelah: katanya,lama sudah dia tidak pulang ke kampung halamannya. Maka begitulah gelagat setiap bonda2 kan? Pasti ingin memberi anak2 nya merasakan masakan mereka. *ummi:kakak rindu masakan mama!=)*

Nak cerita pasal I.S.K la ni. Apa itu i.s.k. ye? ada orang yang tahu ke? hehe.Ceritanya begini,Alhamdulillah hari sabtu dan ahad minggu ini,saya menghadiri seminar Ini Sejarah Kita! ada ke sape2 yang pernah join prOg sebegini? Mesti ada kan? I.S.K. mengisahkan kronologi sejarah2 dari dahulu hingga kini. Bermulanya manusia pertama Nabi Adam,maka bermulalah cerita sejarah kita.

Apa sejarah itu dan apa kepentingannya? Mengikut kamus sejarah itu: sesuatu fakta yang terjadi dan padanya hendaklah berserta buukti untuk membenarkan setiap kejadian tersebut. Seterusnya kenapa ya kita perlu mengkaji balik sejarah ni? Adakah ia akan berulang? Atau sekadar cerita2 dongeng yang dicipta serta direka dan kemudian kita pun senang2 jer percaya macam yang kita belajar dalam buku sejarah Form 1-form 5 itu?

Pernah tidak kalian terfikir mengapa kita pulun2 belajar sejarah masa fOrm 5 aritu? untuk sPm kan?hehe. Ya! jujurnya saya minat sunjek sejarah.Ish best lah, nak2 lagi time fOrm4 n fOrm 5. Tapi apakah ia semua benar? betolke ade zaman peolitik,mesolitik,neolitik dan logam seperti yang didakwa pakar2 sejarah? Wallahualam. Namun di dalam ISk,ia telah membukan sedikit mata hati saya.kRonolagi sejarah dari zaman dahulu kala sehingga kini.InsyAllah sumber ini benar! sungguh benar!Subhanallah.
Sabda nabi: "Sesiapa yang mahu Allah berikan padanya kebaikan,
maka perlulah faham dan mahir dalam agama ini!"

Maka dalam konteks ini, kita hendakalh faham bahawa ada setengah yang kita belajar selama ini hanyalah cerita dOngeng yang direka oleh sistem evOlusi yang tujuannya,hanya ingin memesongkan fikiran kita serta memutarbelitkan fakta sebenar agar hakikat sejarah islam jauh dari fikiran kita. Sungguh 2 tahun yang lalu,saya tertipu!Suatu ketika dahulu sejarah yang tercatat dalam buku itu telah menarik daya fikiran saya kearah memikirkan hebatnya barat dalam mengevOlusikan sejarah ini.Wah hebatnya mereka menjumpai satu demi satu hasil dari galian serta manuskrip serta teknologi pada hari ini. Ah,itu dulu! Selepas manghadiri ISK barulah saya mengetahui hakikat disebalik semua itu.

Sejarah islam ini bermula pada zaman nabi ibrahim,(Al-baqarah :132). Diteruskan sampai lah nabi Muhammad. sIrah nabi yang menceritakan 1001 satu verita hebat lagi menarik. Tinggak kita je yang kene rajin bace2 sirah itu, Sirah penyebaran iSlam,perjuangan sera suka duka nabi dalam usaha menegakkan dawah selma 23 tahun di makkah dan madinah sehingga ianya tersebar luas kini. Hasilnya lihat hari ini, SYukur Alhamdulillah islam sampai kepada kita. Setelah baginda wafat, dakwah diteruskan oleh Khalifah2 pada zaman Khulafa' Arr-Rasyidin,Zaman ummayah,zaman Abbasiyah,serangan monggol, pembukaan kOta cOnstantinOpel, zaman turki uthmanaiyyah dan sehingga kini....abad 20....
(lihat dan perhatikan graph ini!)

Namun,nampak tak kat akhir sana tu. Graph menurun! omg! kenapa?? islam da mundur ke sekarang? dimana kekuatan ummat islam sekarang? Apa terjadi pada ruh semangat islam sekarang? YA! di Malaysia sendiri, pelbadai macam tragedi yang bad melanda di malaysia. gaya hidup yang tidak mengambil islam sepenuhnya seperti yang ditetapkan garisan yang sebenarnya. Islam hanya diatas kad pengenalan. Hilang sudah segala keizahan menjadi seorang muslim.Lari sudah dengan hakikat dan tujuan pengabdian pada yang maha esa.
Terus ditipu oleh mimpi ulikan duniawi yang sementara ini.Moga Allah memberi hidayah kepada kita yang mengetahui...ohh..emg la susa nak jihad diri.nak2 lagi dengan si Syaitan yang sokmo2 dok ngusik hasut kita op?....bahkan dengan faktor nafsu,nak2 org macam saya,haha!yang kat umur remaja2 ni..woohh...lagi sukar!

Walaupun begitu sahabatku sekalian, kita bisa melawan semua itu. ingat lah pengakhiran kita nanti adalh pada titik mati yang tidak diketahui waktunya. Usah gentar,usah lemah, Bangkitlah! garaplah alat duniawi untuk capai matlamat maradhOtilllah yang hakiki. Saya beri kalian contoh ye: cam ni, dalam konteks belajar la kan.! wahh...sumer nak dapat pOinter tinggi kan? nak dapat a+ plus plus lagi. owhh..nO hal la...boleyh la sumer tu.yang penting USaha! yang penting perlu diingat belajar itu bukanlah matlamat kita. tidak matlamat kita untuk berjaya! tidak! namun ia ALAT untuk berjaya kerana setelah kita berjaya,matlamat utama MAradhotillah kita akan tercapai.=)boleh kan?..
oK! tO be continue! best dapat kenal ramai kawann=).
semoga Allah meredhai segalanya...

No comments:

Post a Comment