Wednesday, April 27, 2016

woken up at sleep? what to do?



Have you even woken up from your sleep at night time? maybe because of a dream or a noise that you heard or for whatever reason. Ya some of us also me pratically, at the case of it that just pause a few of second look around and make sure everything is okey then go back to sleep, or get the phone check notifications and then go back to sleep.

Now listen to this prophetic practice by rasoolullah Muhammad SAW , which i also hope we will able to implement it in our daily life and make it as a habit, Insyallah ...

The powerful of kalimat is:
لا اله الا الله ، وحده لا شريك له ، له الملك ، وله الحمد ، وهو على كل شيء قدير.
سبحن الله ❤️ والحمد الله ❤️ لا اله الا الله ❤️الله اكبر ❤️ ربي اغفرلي

The prophet Rosul SAW said: That whoever says that dua when they get up at night , and the say: o Allah, forgive me ( ربي اغفرلي) , then what prophet said: Allah will accept it. Allahuakbar!
And we can continue with the next level (insyaallah)... make a wudhu' and solah 2 rokaat. 󾍇

So if we wake up at night, at minumum lets practise the zikr and follow with asking Allah forgiveness or specific dua . ☺️

good night ppl 󾭙󾰴󾀈

Bibs,
Saudi Arabia


Jejak ke padang pasir di Saudi Arabia

20 Februari 2016
Jubail, Saudi Arabia

beautiful escape with family.

Jejak gurun padang pasir kali ini kami dan 5 keluarga bergabung. Sebelum jumaat umi bertungkus lumus menyiapkan ikan bakar utk hidangan petang itu. Menjadi kebiasaan utk memulakan aktiviti selepas solat jumaat untuk menghormati waktu sebulum azan dan seleps azan jumaat , kedengaran sayup khutbah jumaat yang aku samar untuk dengari. (kedai roti pun tutup - kedai supermarket lagi tutup, pernah pengalaman shopping sambil pintu depan dah tutup. lepas sembahyang baru buka balik acannee tuu 🤔🤔🤔 hehe )...

jam 1.30 ptg- kami berkumpul di stesen minyak. Perjalanan bermula dan sekitar 2 jam setengah kami mula hampiri one pit stop utk pilih tempat mana yang utk dipilih.

"waaaa tinggi nya yang ni! cantik!" tapi..... ada antara kereta tidak boleh meredah padang pasir, 4x4 boleh ler...sampai 2nd place -harap2lah ketua rombongan pilih yang ni, tidak juga dipilihnya. takpe, mungkin depan lagi ada tempat cantik. dan sememangnya view yang dipilih terakhirnya sungguh cantik antara yang cantik2 belaka disini.

nak masuk kawasan, tiba-tibaaa tetttt kereta walid lekat. haha, kami keluar dr kereta, walid reverse and vroom, nasib boleh gerak (mcm kita2 je yang sebab keter tak gerak :P) haha.

Sesampai kami set-up khemah da makan dan terus continue dgn bermacam aktiviti dilakukan bersama. Special thanks to my umis and HAKAK HAKAKs yang masak best- 󾇉󾓶 , 󾥰🐐 , 🌶󾇅,🌶󾥿 , nasi lomakkk, dan semua lah. very delicious!

الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الأَرْضَ فِرَاشاً وَالسَّمَاء بِنَاء وَأَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقاً لَّكُمْ فَلاَ تَجْعَلُواْ لِلّهِ أَندَاداً وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ(22)
22. Dialah yang telah menjadikan bumi sebagai hamparan bagi kalian dan langit sebagai atap, dan menurunkan air (hujan) dari langit, lalu Ia menumbuhkan dengan hujan itu segala jenis buah-buahan sebagai rezeki untuk kalian. Oleh karena itu, janganlah kalian menjadikan sekutu-sekutu bagi Allah padahal kalian mengetahui (bahwa tidak satupun dari para sekutu itu yang menciptakanmu dan memberikan rezeki kepadamu). - Albaqarah:22

Benar, hamparan bumi semakin kita explore semakin banyak yang kita tak tahu. Siangnya-30 celcius dan malam kami pulang-18celcius. Tanahnya rata, tepinya bukit tinggi dan selangnya ribut pasir dan budak2 nangis pasir masuk mata. Disitu pasir lembut halus, ditepi pasir keras dan bermacam lagi.

Terima kasih atas peluang , terima kasih atas ukhwah. moga ada next trip. TQ ALLAH  . hehe .

the view



L.O.V.E

sembahyang jumaat 

play slide


at night














Sunday, October 11, 2015

Celcom : Cara menyemak baki internet

Salam & selamat sejahtera

Cara-cara menyemak baki quota internet celcom

Prepaid, Basic38
* MAX STATUS hantar ke 28882    

Postpaid
* VOL STATUS hantar ke 22188
Salam & selamat sejahtera

Cara-cara menyemak baki quota internet

Prepaid, Basic38
* MAX STATUS hantar ke 28882    

Postpaid
* VOL STATUS hantar ke 22188
* BAL STATUS hantar ke 28882

Friday, June 5, 2015

Penyu pulau perhentian

1. Perancangan ke pulau perhentian terdetik apabila letih keringat di badan terasa, hujung minggu tiada lagi islatilah cuti, maka antara tempat yang seronok untuk bercuti ialah ke pulau. Dan pulau perhentian sangat seronok untuk dinikmati.

2. Dengan hanya rm 340, pakej lengkap : kenderaan - penginapan - makanan - snorkelling. Just try search sahaja kat google : pakej ke pulau perhentian, bermacam-macam pakej akan ada, kami bad luck sedikit sebab dengan harga yang kami dapat agak mahal kerana tarikh yang kami pergi jatuh pada hari cuti umum. Terpaksa sahajalah meredah segala badai suka duka yang telah dirancang, yang penting going there just to feel happy.

3. Pulau perhentian terbahagi kepada pulau perhentian kecil dan pulau perhentian besar. Kami pergi ke pulau perhentian kecil yang mana lagi menarik dan seronok kawasannya berbanding yang lain. Kawasan pulau kecil agak terpencil sesuai untuk orang yang pergi honeymoon. Kemudian kawasan pulau perhentian kecil sangat hidup untuk aktivi  di malam hari- night club LOL! Hahahaha

4. 
Trip kami 3 hari 2 malam (jumaat-sabtu-ahad) jumaat- perjalan pergi. Sabtu-the whole day snorkelling. Ahad- pulang awal, sbb ade kerja 😫(unplanned). 8 orang - aku,ateng, acu, shakir, ajmal,kak, ifah,piqah dan adek. It was an amazing trip with the little baby ifah 👶 . Sangat baik dan happy enjoy the trip, such a well behave girl xoxo muah muah aunty bib love u dear. Hehe.

Hari pertama- santai santai di pantai- sambil jalan2.
Hari kedua - snorkeling activities! Dari pagi sampai lewat petang, malam tu BBQ
hari ketiga - excercise naik bukit, sekejap then balik sbb tetibe ade hal kerja, rushing balik belaka sbb semua kerja dibawah satu bumbung, seorang call kene balik, so kita kene balik. 

Btw! Its really fun
 
5.
Jalan petang di long beach, asalnya memang nak jalan2 je, tapi tgk pantai jadi teringin nak mandi, so terus masuk pantai mandi beremdam.


Sunset practicum yoga- weh cantik sangat yoga sambil melihat matahari terbenam.

So, pulau perhentian sangat cantik dan seronok untuk dijadikan tempat beristirehat. 


Kelebihan Magic sim celcom


Apa yang menarik tentang magic sim celcom ni? Lets explore!



XPAX magic sim
Simpack preloaded RM3.00 valid 5days
FREE BASIC data all day time,NO PPU
FREE DATA 200MB
FREE 20min Call
FREE 20 sms

Call Rate
12 sen/per min

Reload
RM5 
Validity : 5days
Get : 5 min + 5 sms FREE
Data : 30mb FREE

RM10
Validity : 10days
Get : 10 min + 10 sms FREE
Data : 100mbFREE

RM30
Validity : 30days
Get : 30 min + 30 sms FREE
Data : 300mb FREE

Data monthly 
RM58 - 4GB - FREE call 150min
RM38 - 2GB - FREE call 150min
RM 25 - 1GB - FREE call 150min

Data Weekly
RM10 - 500mb - FREE Call 35min

Data Daily
RM5 - 500mb - FREE Call 5 min

Data Daily
RM1 - 30mb + 30mb - FREE Call 5min

Dengan harga pasaran rm5 je, yang kate rm30 ke, rm300 ke, itu cubaan! So grab yours one now! 

Kalau nak MIG pon boleh :
Existing iox, sox, uox, frenz, traveler, customer nak migrate to Magic sim: sms - taip MIG MAGIC send to 28882

Wo got it one! 

So, ape tunggu lagi pergi kedai sekarang, cari magic and feel the magic. Hehehee




Friday, April 10, 2015

Cerita 6 bulan berlalu dengan penuh sensasi. Macam mana ya rase bila buat sesuatu yang bukan pada keinginan kita? Nak kata paksa - TAK. Nak kata rela - TAK. Nak kata best - TAK. Nak kata risau- TAK . Nak kata seronok - TAK . Nak kata bahagia - TAK juga. Susah! 

Tapi satu je- team work never make you failed, sebab ade org support kita even aku lah paling tak dek perasaan bila dengan bos dengan senior dan customer. 

Sunday, September 14, 2014

#shawlpalestin #shawlgaza

Sesiapa yang berminat, boleh Pm fb: habibah s ramli@call whatsup:0145107013

Anda mencari shawl gaza atau shawl palestin yang murah kualiti cantik dan gojes bila memakainya? Marilah beli,sambil menderma. Insyaallah