Thursday, February 23, 2017

Broga dan Gunung Tok Wan 2016

Seriously kat mana pun kita, jaga diri jaga perlakuan. teringat time naik broga haritu, dah sampai broga, unplanned punya projek sambung naik Gunung Tok Wan. sekadar cuba2, berbekalkan 4 bungkus roti gardenia utk 4 org , sebotol air mineral, sebotol air 💯 plus. 

masuk dalam gunung tu, sunyi sepi, kami berempat je. terpukau juga, sebab terpukau dengan keindahan alam semulajadi, kalau sape selalu jalan ngan bib, akan tahu bib adalah org last  sekali sebab selalu terpukau dengan semua keindahan even the small things, mesti nak masuk dalam 🎥 camera. 

nak dijadikan cerita , unplanned punya projek yang ingatkan sejam je sampai kat gunung tu rupanya salah. kiteorg kat tengah perjalanan dah ni, penat ade, letih ade,tapi dah fikir dah jauh berjalan lebih sejam lebih, kiteorg sambung sahaja. Waktu ini kami jumpe 2 org pakcik, kat tengah2 hutan- diaorg camping siap ade unggun api, pakcik tu tegur kiteorg org first mendaki gunung ni, masa tu dalam 10.30 pg. ohhh 😲 kiteorg macam terkejut, really? means kitaorg group pertama pada hari tu. sempat tanye pakcik tu, arah laluan mana, sebab agak keliru. then pakcik tu tanye "ade air 💯 plus  lebih tak? " ...alamak sorry , takdek pakcik, kiteorg ni pun air tinggal separuh je. nak teruskan perjalanan, pakcik tu pesan, hati2 ya... 

kiteorg sambung perjalanan , alhamdulillah sejam kemudian baru sampai kat puncak. yes!!!! akhirnya ... penat lelah kami berbaloi, pukul 11.30 sampai. Rehat2 dulu, sejam lebih juga. amik gambar, buat kenang-kenangan. Haruslah siap berposing gitu.

12 lebih tengahari kiteorg start turun. Laju sikit, tapi momentum dah semakin berkurang,penatttt oiii... time balik, pakcik yang kiteorg jumpe masa pergi dah tiada kat tempat dia berkhemah tu( maybe dah pulang) . Klimaksnya, pertengahan perjalanan... guruh berdetum sana sini, semakin gelap dan gelap. Dan sikit demi sedikit, hujan turun membasahi , dan makin lebat. 

line mmg tiada, coverage phone 📱 zero. kami berbincang nak stay atau teruskan perjalanan. yelah dengan kilat ⛈ lagi gelap pula tu, kami tetap decide teruskan perjalanan, redah sahaja. Tapi redahan kami nak laju, tak laju mana dah dengan tanah berair, becak, jalan licin. slow and staedy redah hujan, dengan perasaan yang cuak. Perut dahlah lapar, sebab sempat alas sebungkus roti tu je sebelum turun. Dalam hati moga selamat sampai ke bawah, dan cepat2 boleh balik , solat dan makan. 

Sejam lebih redah hujan, dan akhirnya hujan semakin surut dan seronoknya ...kami sampai juga ke puncak broga pada pukul 3pm(tempat bermula budak tu kene pukau dan sorok) . Bagi Bib,memang pun, sesiapa yang pergi sini, mesti akan ade moment macam terconfuse, nak lalu jalan mana ni,yang ni ke yang tu. so hati2... tak lepak lame rehat sekejap je, kami terus turun dan turun. 

Amazing punya rasa, memang takdek org dah time tu, kami berempat je. So haritu adalah hari cucu2 ini sahaja yang tawan Gunung Tok Wan. akhirnya, alhamdulillah sampai kat bawah. syukur kami selamat dalam misi "unplanned" ini. 

noted: sepanjang perjalanan pulang, memang dah pesan awal2, suruh istighfar je dalam hati. Agaknya., dah tahu cerita budak ni, rasanya no repeat dah kottt. anyway Hati- hati kat mana pun kita berada :) 

*terpanjang pulak karangan. ade ke yang bace sampai habis? hehehe. ✨good nite 🌙 #bukitbroga #gunungtokwan #unplannedproject
*Throwback 8 september 2016


 

 

 




 






 

Saturday, February 11, 2017

BELAJAR VS KERJA

Satu dilema anak muda kini untuk membuat pilihan untuk menyambung pelajaran atau memilih bidang lapangan kerja untuk meneruskan kehidupan. Pilihan yang ada semua menuntut untuk kita membuat pilihan yang terbaik kerana ia bergerak seiring dengan perjalanan hidup yang juga berjalan tahun ke tahun.

Mana terbaik? BELAJAR vs KERJA. bagi saya keduanya ada kebaikan dan kelebihan tertentu. Untuk pengalaman hidup saya, saya memilih untuk terjun ke bidang kerja dahulu sebelum membeuat keputusan untuk menyambung pelajaran ke peringkat Sarjana Muda. Kerja setahun , rehat setahun , dan sambung pengajian Sarjana Master di UNISZA.

Kelebihan bekerja :

  1. Mendapat pendedahan awal mengenai selok belok dalam bekerja. adat menjadi kuli dan pekerja biasa dan adat menjadi orang bawahan bermula dari bawah.
  2. Mempelajari skill yang diajar ketika sesi "orientasi" .
  3. Hadam politik kerja , tak semua indah, tapi yang indah dan bahagia memang tak dapat dilupakan.
  4. Dapat bina hubungan antara pekerja dan hubungan antara orang yang baru dikenali.
Kelebihan belajar :
  1. Dapat menjimatkan masa.
  2. bagi sesiapa yang sudah fokus dan rasa mempunya kekuatan dalam bidang akademik, dan sudah kearah ingin menjadi seorang pensyarah @ ahli akademik , boleh teruskan niat untuk terus belajar.
  3. Mengasah ilmu lebih mendalam dan lebih terperinci.
Namun, keduanya memberi manfaat yang penting untuk kita dalam membuat pilihan. Jangan takut untuk membuat keputusan. Sekirany punya cita-cita untuk bekerja, teruskan memilih untuk bekerja. Jika sebaliknya, ianya juga merupakan bonus untuk kita kerana mempunyai minat untuk meneruskan pengajian. 

Soalnya, sudahkan kita merancang ?

selamat malam,
12.01 am ,
hadap komputer siapkan slide 5 article 

*seterusnya : selok belok master di unisza. 



Thursday, February 9, 2017

kembali menulis

Dasarnya aku sudah ketinggalan untuk menulis, tapi untuk kearah kebaikan dan positifkan diri, saya akan kembali menulis dan menulis. perkongsian ilmu satu persatu untuk dapatan kajian ilmu yang maha luas.

yes! here we come, saya akan kembali menulis . sedikit demi sedikit. :)

Wednesday, April 27, 2016

woken up at sleep? what to do?



Have you even woken up from your sleep at night time? maybe because of a dream or a noise that you heard or for whatever reason. Ya some of us also me pratically, at the case of it that just pause a few of second look around and make sure everything is okey then go back to sleep, or get the phone check notifications and then go back to sleep.

Now listen to this prophetic practice by rasoolullah Muhammad SAW , which i also hope we will able to implement it in our daily life and make it as a habit, Insyallah ...

The powerful of kalimat is:
لا اله الا الله ، وحده لا شريك له ، له الملك ، وله الحمد ، وهو على كل شيء قدير.
سبحن الله ❤️ والحمد الله ❤️ لا اله الا الله ❤️الله اكبر ❤️ ربي اغفرلي

The prophet Rosul SAW said: That whoever says that dua when they get up at night , and the say: o Allah, forgive me ( ربي اغفرلي) , then what prophet said: Allah will accept it. Allahuakbar!
And we can continue with the next level (insyaallah)... make a wudhu' and solah 2 rokaat. 󾍇

So if we wake up at night, at minumum lets practise the zikr and follow with asking Allah forgiveness or specific dua . ☺️

good night ppl 󾭙󾰴󾀈

Bibs,
Saudi Arabia


Jejak ke padang pasir di Saudi Arabia

20 Februari 2016
Jubail, Saudi Arabia

beautiful escape with family.

Jejak gurun padang pasir kali ini kami dan 5 keluarga bergabung. Sebelum jumaat umi bertungkus lumus menyiapkan ikan bakar utk hidangan petang itu. Menjadi kebiasaan utk memulakan aktiviti selepas solat jumaat untuk menghormati waktu sebulum azan dan seleps azan jumaat , kedengaran sayup khutbah jumaat yang aku samar untuk dengari. (kedai roti pun tutup - kedai supermarket lagi tutup, pernah pengalaman shopping sambil pintu depan dah tutup. lepas sembahyang baru buka balik acannee tuu 🤔🤔🤔 hehe )...

jam 1.30 ptg- kami berkumpul di stesen minyak. Perjalanan bermula dan sekitar 2 jam setengah kami mula hampiri one pit stop utk pilih tempat mana yang utk dipilih.

"waaaa tinggi nya yang ni! cantik!" tapi..... ada antara kereta tidak boleh meredah padang pasir, 4x4 boleh ler...sampai 2nd place -harap2lah ketua rombongan pilih yang ni, tidak juga dipilihnya. takpe, mungkin depan lagi ada tempat cantik. dan sememangnya view yang dipilih terakhirnya sungguh cantik antara yang cantik2 belaka disini.

nak masuk kawasan, tiba-tibaaa tetttt kereta walid lekat. haha, kami keluar dr kereta, walid reverse and vroom, nasib boleh gerak (mcm kita2 je yang sebab keter tak gerak :P) haha.

Sesampai kami set-up khemah da makan dan terus continue dgn bermacam aktiviti dilakukan bersama. Special thanks to my umis and HAKAK HAKAKs yang masak best- 󾇉󾓶 , 󾥰🐐 , 🌶󾇅,🌶󾥿 , nasi lomakkk, dan semua lah. very delicious!

الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الأَرْضَ فِرَاشاً وَالسَّمَاء بِنَاء وَأَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقاً لَّكُمْ فَلاَ تَجْعَلُواْ لِلّهِ أَندَاداً وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ(22)
22. Dialah yang telah menjadikan bumi sebagai hamparan bagi kalian dan langit sebagai atap, dan menurunkan air (hujan) dari langit, lalu Ia menumbuhkan dengan hujan itu segala jenis buah-buahan sebagai rezeki untuk kalian. Oleh karena itu, janganlah kalian menjadikan sekutu-sekutu bagi Allah padahal kalian mengetahui (bahwa tidak satupun dari para sekutu itu yang menciptakanmu dan memberikan rezeki kepadamu). - Albaqarah:22

Benar, hamparan bumi semakin kita explore semakin banyak yang kita tak tahu. Siangnya-30 celcius dan malam kami pulang-18celcius. Tanahnya rata, tepinya bukit tinggi dan selangnya ribut pasir dan budak2 nangis pasir masuk mata. Disitu pasir lembut halus, ditepi pasir keras dan bermacam lagi.

Terima kasih atas peluang , terima kasih atas ukhwah. moga ada next trip. TQ ALLAH  . hehe .

the view



L.O.V.E

sembahyang jumaat 

play slide


at night














Sunday, October 11, 2015

Celcom : Cara menyemak baki internet

Salam & selamat sejahtera

Cara-cara menyemak baki quota internet celcom

Prepaid, Basic38
* MAX STATUS hantar ke 28882    

Postpaid
* VOL STATUS hantar ke 22188
Salam & selamat sejahtera

Cara-cara menyemak baki quota internet

Prepaid, Basic38
* MAX STATUS hantar ke 28882    

Postpaid
* VOL STATUS hantar ke 22188
* BAL STATUS hantar ke 28882

Friday, June 5, 2015

Penyu pulau perhentian

1. Perancangan ke pulau perhentian terdetik apabila letih keringat di badan terasa, hujung minggu tiada lagi islatilah cuti, maka antara tempat yang seronok untuk bercuti ialah ke pulau. Dan pulau perhentian sangat seronok untuk dinikmati.

2. Dengan hanya rm 340, pakej lengkap : kenderaan - penginapan - makanan - snorkelling. Just try search sahaja kat google : pakej ke pulau perhentian, bermacam-macam pakej akan ada, kami bad luck sedikit sebab dengan harga yang kami dapat agak mahal kerana tarikh yang kami pergi jatuh pada hari cuti umum. Terpaksa sahajalah meredah segala badai suka duka yang telah dirancang, yang penting going there just to feel happy.

3. Pulau perhentian terbahagi kepada pulau perhentian kecil dan pulau perhentian besar. Kami pergi ke pulau perhentian kecil yang mana lagi menarik dan seronok kawasannya berbanding yang lain. Kawasan pulau kecil agak terpencil sesuai untuk orang yang pergi honeymoon. Kemudian kawasan pulau perhentian kecil sangat hidup untuk aktivi  di malam hari- night club LOL! Hahahaha

4. 
Trip kami 3 hari 2 malam (jumaat-sabtu-ahad) jumaat- perjalan pergi. Sabtu-the whole day snorkelling. Ahad- pulang awal, sbb ade kerja 😫(unplanned). 8 orang - aku,ateng, acu, shakir, ajmal,kak, ifah,piqah dan adek. It was an amazing trip with the little baby ifah 👶 . Sangat baik dan happy enjoy the trip, such a well behave girl xoxo muah muah aunty bib love u dear. Hehe.

Hari pertama- santai santai di pantai- sambil jalan2.
Hari kedua - snorkeling activities! Dari pagi sampai lewat petang, malam tu BBQ
hari ketiga - excercise naik bukit, sekejap then balik sbb tetibe ade hal kerja, rushing balik belaka sbb semua kerja dibawah satu bumbung, seorang call kene balik, so kita kene balik. 

Btw! Its really fun
 
5.
Jalan petang di long beach, asalnya memang nak jalan2 je, tapi tgk pantai jadi teringin nak mandi, so terus masuk pantai mandi beremdam.


Sunset practicum yoga- weh cantik sangat yoga sambil melihat matahari terbenam.

So, pulau perhentian sangat cantik dan seronok untuk dijadikan tempat beristirehat.